REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manoma, kad finansines ir kitas operacijas pradėta registruoti prieš 4 tūkstančius metų, o įvairūs apskaitos būdai į Europą atkeliavo iš Indijos, Kinijos ir arabų šalių. Šiandien tokiai sričiai yra rengiami profesionalūs specialistai, kurie atitiktų visus darbo struktūros bei žinių keliamus reikalavimus, gebėtų dirbti ne tik savo, bet ir užsienio šalyse.

Manoma, kad finansines ir kitas operacijas pradėta registruoti prieš 4 tūkstančius metų, o įvairūs apskaitos būdai į Europą atkeliavo iš Indijos, Kinijos ir arabų šalių. Šiandien tokiai sričiai yra rengiami profesionalūs specialistai, kurie atitiktų visus darbo struktūros bei žinių keliamus reikalavimus, gebėtų dirbti ne tik savo, bet ir užsienio šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskaita atlieka svarbų vaidmenį tiek žmogaus kasdieniame gyvenime, tiek šalių gamybos sektoriuose. Be apskaitos neįmanoma jokia gamyba, valstybės funkcionavimas. Norint sėkmingai vykdyti bet kokį verslą, valdyti valstybę, reikia žinoti ir pasitelkti turimos įmonių ar viešųjų įstaigų apskaitos rezultatus.

REKLAMA

Apskaita dažnai vadinama universalia, tarptautine verslo kalba, tuo pabrėžiant jos svarbą ekonominiame procese. Didėjant paklausai visose srityse, auga ir pasiūla, o tai lemia apskaitos darbuotojų reikalingumą. Lietuvoje stiprėja ne tik vietinio verslo sektorius, bet ir vis daugiau tarptautinių įmonių renkasi steigti čia savo atstovybes. Todėl šiandien, kaip niekada, reikalingi aktualias žinias ir įgūdžius turintys, globalaus pasaulio aktualijas išmanantys specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

KTU magistrė Liveta Cirtautaitė, UAB „Lidl Lietuva“ regioninės bendrovės administracijos projektų vadovė, tegia, jog apskaitos studijos Universitete atvėrė plačias karjeros galimybes.

„Paskaitos buvo parengtos, remiantis naujausia medžiaga, įtraukiančios. Be to, turėjome galimybę su dėstytojais bendrauti neformaliai, buvo organizuojamos individualios konsultacijos, o tai leido ir paskaitose jaustis laisvai, užduodant klausimus“, – prisimena L. Cirtautaitė.

KTU ekonomikos ir verslo fakulteto finansų magistrė dar studijų metais išnaudojo viskas Universiteto siūlomas galimybes semtis praktinės patirties: „Vos baigusi studijas KTU jau buvau įgijusi daugiau nei vienerių metų patirtį savo profesinėje srityje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip pasirinkote apskaitos studijas KTU EVF?, – paklausėme L. Cirtautaitės.

– Kadangi baigdama gimnaziją linkau į inžinerines studijas, pirmu pasirinkimu tapo KTU. Nors nuomonė dėl studijų krypties pasikeitė, tačiau alternatyvių kokybiškų apskaitos krypties studijų kituose universitetuose nemačiau, todėl iš karto pasirinkau KTU ekonomikos ir verslo fakultetą, ir nepasigailėjau.

Taip pat šį apsisprendimą lėmė fakulteto tarpdiscipliniškumo iniciatyva, kuri mane labai viliojo finansų gretutinėmis studijomis.

– Kokie mokomieji dalykai studijų metu buvo naudingiausi?

– Jau nuo antrojo kurso prasidėjusios gretutinės finansų studijos ir profesiniai apskaitos moduliai labai įtraukė. Kasmet vienus įdomius modulius, keitė kiti – dar aktualesni.

REKLAMA

Labiausiai įsiminė Violetos Mykolaitienės „Viešojo sektoriaus apskaitos“ ir Alfredos Šapkauskienės „Tarptautinės apskaitos“ moduliai, paskaitos buvo parengtos remiantis naujausia ir pačia aktualiausia informacija, jos buvo įdomios ir interaktyvios. Finansų katedros dėstytojai buvo ne ką mažiau įkvepiantys, Rasos Norvaišienės ir Ryčio Krušinsko moduliai taip pat buvo labai išsamūs, o užduoti rašto grupiniai darbai padėjo dar labiau perprasti sudėtingų finansinių klausimų esmę.

– Kokie santykiai vyrauja tarp studentų ir dėstytojų KTU ekonomikos ir verslo fakultete?

– Džiugu, kad dėstytojai yra nusiteikę pateikti informaciją taip, kad studentas ją gebėtų įsisavinti kuo lengviau. Dėl to dažnu atveju dėstytojai, matydami studentų iniciatyvą, juos konsultuoja ir suteikia papildomos medžiagos, organizuoja papildomas konsultacijas atsiskaitymų pasiruošimui.

REKLAMA

Tai labai padeda studentui ir jį priartina prie dėstytojo. Taip pat fakulteto studentų atstovybės organizuojami studentų-dėstytojų vakarai padėdavo susitikti su dėstytoju neformalioje aplinkoje, o tokiu atveju ir paskaitose gali jaustis laisviau uždavinėjant klausimus.

– Ar turėjote galimybę atlikti praktiką?

– Taip, jau trečiame kurse žinojau, kad teorines žinias įgytas KTU esu pasirengusi pritaikyti praktikoje, todėl EVF organizuotoje „Praktikos dienoje“ užpildžiau paraišką praktikai „Boehringer–Ingelheim“ farmacijos įmonėje apskaitos skyriuje, kur buvau priimta ir pusę metų atlikau papildomą praktiką, derindama ją su studijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš karto po šios praktikos nusprendžiau save išmėginti audito srityje, todėl atlikau vasaros 3 mėn. papildomą praktiką Big 4 bendrovėje „KPMG“, o atėjus metui po vasaros grįžti į studijas Kaune, nusprendžiau savo privalomą praktiką atlikti naujame mažmeninės prekybos tinkle UAB „Lidl Lietuva“ Kaune esančioje logistikos centro apskaitos skyriuje. Po pusmetį trukusios praktikos buvau įdarbinta administracijos projektų vadove. Taip baigusi studijas KTU buvau įgijusi daugiau nei vienerių metų patirtį savo profesinėje srityje.

REKLAMA

Esu dėkinga universitetui ir fakulteto administracijai už tai, kad studentas planuodamas savo laiką gali suderinti studijas su praktika.

– Kaip manote kodėl darbdaviai pasirinko būtent jus?

– Nuo pat praktikos pradžios stengiausi kuo kokybiškiau ir operatyviau atlikti man pavestas užduotis, net praktikos metu inicijavau kasdienių operacijų tobulinimą, kad kuo mažiau liktų mechaninio darbo. Taip pat, vadovai matė mano pastangas derinti paskutinio kurso studijas ir baigiamojo darbo rašymą su praktika.

Manau, kad taip užsitarnavau jų pasitikėjimą, o gal jie suprato, kad gebu išsisukti iš bet kokios situacijos – kad ir kaip būtų sunku, šypsena išlieka. „Lidl Lietuva“ darbuotojų kolektyvo amžiaus vidurkis nesiekia 30 metų amžiaus, būtent į tokius jaunuolius, kaip aš ar kiti studentai, ši įmonė yra pasirengusi investuoti. Įdomus faktas tas, kad tarp mano kolegų yra dar trys KTU EVF absolventės, dirbančios personalo skyriuje.

REKLAMA

– Ką galėtumėte patarti studentams, norintiems studijuoti apskaitos programą, bet nežinantiems kur tai įgyvendinti?

– Be abejonės jiems rekomenduočiau KTU ekonomikos ir verslo fakulteto apskaitos studijas. Universitetinis išsilavinimas KTU, mano nuomone, yra neprilygstamas ne vien dėl studijų, bet ir dėl galimybių save realizuoti ir plėsti socialinių ryšių tinklą.

KTU SA – viena stipriausių jaunimo organizacijų Lietuvoje kasmet pritraukia gausų būrį pirmakursių. Ir pati buvau šios organizacijos narė, todėl galiu patvirtinti, kad studijų metai nejučia praskriejo, o apibendrinti įgytą įvairiapusę praktiką nepakaktų parašyti kelių tomų knygos. Esu dėkinga savo Alma mater už neįkainojamas galimybes, kuriomis norisi naudotis čia ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų