REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
72
Kauno oro uostas (nuotr. M. Jankus, Aviacijos pasaulis)

Niekas nė neabejojo, kad uždarius Vilniaus oro uostą rekonstrukcijai, turistų srautas gali sumažėti. Tačiau kažkur juk keliauti reikia? Štai čia ir išlošė kaimyninės šalys.

72

Niekas nė neabejojo, kad uždarius Vilniaus oro uostą rekonstrukcijai, turistų srautas gali sumažėti. Tačiau kažkur juk keliauti reikia? Štai čia ir išlošė kaimyninės šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešbučiai skaičiuoja nuostolius, o asociacijos prabyla apie ilgalaikes pasekmes.  

„Go Vilnius“ išankstiniais skaičiavimais, remiantis Vilniaus turizmo informacijos lankytojų skaičiaus kitimu, turistų skaičius Vilniuje liepos mėnesį galėjo būti apie 21 proc. žemesnis nei praėjusių metų liepą.

REKLAMA

Keliones organizavo į kitas šalis

Jau anksčiau viešbučiai su tv3.lt naujienų portalu dalijosi, kad apie 15–20 proc. sumažėjęs turistų skaičius lems ir skaudžias pasekmes pajamoms. Tačiau tai, kas mūsų praradimai – kitų laimėjimai.

„Dabar patys tie sezono mėnesiai, kai važiuojama. Mūsų kaimynai latviai ir lenkai labai džiaugiasi, kad Vilniaus oro uostas užsidarė, Kaunas kažkiek džiaugiasi, nes tikrai jaučiasi. Turistai renkasi, kur važiuoti dabar patogiau“, – kalbėjo UAB „Centrum“, valdančio viešbučius „Artis“, „Ratonda“ ir „Grata“, generalinis direktorius Artūras Vainora A. Vainora.

REKLAMA
REKLAMA

Tai patvirtino ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentė bei kelionių agentūros UAB „Estravel Vilnius American Express Travel Services“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė. Pasak jos, kryptis pakeitė ne tik kelionių organizatoriai, bet ir pavieniai keliautojai. Mat planuojant kelionę porai mėnesių prieš uždarant oro uostą, dar nebuvo išsamios informacijos kokiais būdais iš Kauno bus galima pasiekti Vilnių.

„Kelionių organizatoriai iš anksto sudaro programą. Dalis jų, kurie planuoja keliones į Baltijos šalis atsisakė iš viso Lietuvos. Vien dėl to, kad vykdant tokią programą yra per daug kaštų. Atsisakydami Lietuvis jie pasirinko Latviją arba papildomą dieną Lenkijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie vieni keliauja, natūralu, kad renkasi tai, kas lengvai prieinama ir užsakoma. Ne paslaptis, kad norint atvykti į Lietuvą, per pasaulinius portalus nebuvo galima gauti tokių bilietų. Lietuva ir šiaip labai mažai žinoma, žinomas – Vilnius. Ir kai žmonės renkasi atvykimo oro uostą jei renka ne Lietuvos, o Vilniaus oro uostą, o tuo metu rodo, kad skrydžių nėra. Čia jau mūsų Susisiekimo ministerija nesutvarkė to, kad Kauno oro uostas nebuvo laikinai pervadintas Vilniaus. Šie keliautojai neturėjo žinių, kad Kauno ir Vilniaus oro uostas praktiškai yra tas pats. Natūralu, kad dalis išbraukė Lietuvą iš savo sąrašo“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja ji.

REKLAMA

Praradimai skaičiuojami ne tik dėl sumažėjusio turistų srauto, bet ir verslo keliautojų. Ž. Gavelienė neslepia, kad net patys įvertinę rizikas, savo klientams susitikimui patarė rinktis kitą šalį.

„Aš ir pati, ir mano partneriai ir dauguma žinomų verslininkų įvertino situaciją, kad nuvykimas iki Kauno oro uosto užima laiko, dėl to planavo posėdžius kitose šalyse ar nukėlė kitam laikui. Konferenciniai konkursai daromi prieš metus ar net ir daugiau, žindomai, kad veiksmas vyks Kaune, ne tik užsienio partneriai ar klientai atsisakė minties konferenciją daryti Lietuvoje, bet ir kelionių organizatoriai, tokie kaip mes, įvertinę visas rizikas, rekomendavome daryti kitoje šalyje.

REKLAMA

Taip, Lietuva turizmo prasme prarado labai daug – mokiausių turistų, nes tai aukščiausias sezonas. Bet įvertinkime tai, kad rekonstrukcija bus padaryta ir tai didelis pozityvas tiek keliaujantiems lietuviams, tiek užsienio turistams“,– sako Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

Lietuvos turistus nuviliojo ne vien kaimyninės Latvija, Lenkija ar Estija. Pasak pašnekovės, kadangi konkuruojame tarptautinėje rinkoje, išlošti galėjo bet kuri kita šalis.

Baiminasi ilgalaikio poveikio

Šiais metais kompensuoti patirtus praradimus viešbučiai nesitiki. Turistų skaičiumi per likusį laiką neatsigriebsime, nes praradome ir turistus, kurie keliauja šeimomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra aukščiausias sezonas, kai žmonės atostogauja. Rugpjūčio 25 d. daugelyje šalių prasideda mokslo metai. Tai šiais metais šeimos turistus galime pamiršti“, – nurodo Ž. Gavelienė.

Vis dėlto labiausiai gąsdina ne šių metų praradimai, o galimos ilgalaikės pasekmės. Ar į Lietuvą patogaus būdo neradę atvykti turistai dar čia sugrįš?

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė baiminasi, kad turistai, ieškoję skrydžių į Vilnių ir jų neradę, vėliau ir nebesivargins pasidomėti ar yra patogi galimybė atvykti į sostinę.

REKLAMA

„Tikiu ir verslas, ir Susisiekimo ministerija darė viską, kad kuo geriau būtų iškomunikuota tarptautiniais kanalais, kad galima atskirsti į Lietuvą, bet yra tokių skrydžių kompanijų, kurios anuliavo tuos skrydžius ir net nerodo, kad yra galimybė skristi į Lietuvą. Žmonės, kurie galbūt norėjo rinktis Lietuvą pamatė, kad skrydžių nėra.

Kiti portalai galbūt tiesiog nepasivargino, jiems per maža Lietuvos rinka nurodyti pokyčius mėnesiui laiko. Jie įdėjo Kauną ir viskas“, – pasakojo E. Ližaitytė.

Kelias priminti apie Lietuvą tik vienas – reklama. Būtent jos dabar reiks norint susigrąžinti turistus.

REKLAMA

„Vartotojas vieną kartą neradęs, kaip atvykti ir realiai gal sunkiai dar kartą ieškos. Turizmas yra greito vartojimo prekė, jei jos nematau tai ir neperku.

Gal kažkaip atidirbinėsim. Svarbu, kai oro uostą sutvarkys, kad reklamos būtų daug, kad atsinaujinom, prašom atvykti, jūsų laukiam ir t.t. Svarbu, kad tas efektas dabar išlikęs neužsitęstų labai ilgai“, – svarstė Ž. Gavelienė.

Tuo tarpu „Go Vilnius“ laikinai einančios vadovės Ingos Romanovskienės nuomone, Vilniaus oro uosto rekonstrukcija ilgalaikio poveikio Vilniaus turistų srautui neturės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų žiniomis, daugelis Vilniaus viešbučių jau sparčiai pildo rugsėjo rezervacijas. Į Vilnių grįžtančios oro linijos taip pat praneša apie gerus bilietų pardavimus. Todėl manome, kad skaičiuojant visų metų rezultatus turistų skaičiaus sumažėjimo Vilnius nepajus.

Tikslų vertinimą, kokie turistų srautai Vilniuje buvo šių metų liepą ir rugpjūtį, galėsime pateikti remdamiesi statistiniais duomenimis, kuriuos teikia Statistikos departamentas. Praktika rodo, kad šių mėnesių duomenis Statistikos departamentas pateikia rudenį“, – komentavo ji.

Lietuvos oro uostų duomenimis, tarptautiniai Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostai liepos mėnesį sulaukė 407,9 tūkst. keleivių – 14 proc. mažiau nei pernai liepą, kai jų buvo 472,5 tūkst.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų