REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
88
Pora gamina maistą (nuotr. Fotolia.com)

Šiandien viena iš pagrindinių mirtingumo priežasčių yra lėtinės neinfekcinės ligos, kaip cukrinis diabetas, vėžys, širdies ir kraujagyslių bei kitos ligos, kurias nulemia gyvenimo būdas. Dietistės Rūtos Symenaitės teigimu, žmonės su šiomis ligomis pradeda kovoti gana vėlai ir tik itin pablogėjus sveikatai atkreipia dėmesį į savo mitybą bei fizinį aktyvumą.

88

Šiandien viena iš pagrindinių mirtingumo priežasčių yra lėtinės neinfekcinės ligos, kaip cukrinis diabetas, vėžys, širdies ir kraujagyslių bei kitos ligos, kurias nulemia gyvenimo būdas. Dietistės Rūtos Symenaitės teigimu, žmonės su šiomis ligomis pradeda kovoti gana vėlai ir tik itin pablogėjus sveikatai atkreipia dėmesį į savo mitybą bei fizinį aktyvumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyresniame amžiuje siekiant pagerinti savijautą itin svarbu atkreipti dėmesį į tai, ką valgome ir jokiu būdu virškinimo sistemos nepaversti šiukšlių dėže, į kurią metame viską. Harvardo medicinos universiteto mokslininkai pateikė maisto produktų, kurie prisideda prie lėtinių neinfekcinių ligų sergamumo, sąrašą.

REKLAMA

Be abejonės, į jį patenka gruzdintos bulvytės bei kitas keptas, gruzdintas maistas, rafinuoti angliavandeniai, kaip balta duona, balti miltai, pyragaičiai, konditerija, gaivieji gėrimai, kuriuose be pridėtinio cukraus yra dar ir dirbtinių saldiklių.

Žinoma, taip pat ypač kenksmingas margarinas, tepieji riebalų mišiniai, gyvuliniai taukai bei raudona mėsa, ypač mėsainiai, perdirbtos mėsos gaminiai. Visgi, svarbu atkreipti dėmesį, jog pati raudona mėsa nėra nuodas, tačiau netinkamai ją apdorojus, kada kepama riebaluose, aukštoje temperatūroje ar ant ugnies, susidaro kancarogeninės medžiagos, kurios sveikatai yra žalingos. Tokiu būdu su raudona mėsa gauname ne tik sočiųjų, kitaip blogųjų, riebalų, bet taip pat ir medžiagų, kurios yra vėžio sukėlėjai“, – sako Rūta Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojingiausias maistas

Už grynos raudonos mėsos vartojimą, ypatingai vyresniame amžiuje, kur kas blogesnis pasirinkimas – perdirbtos mėsos gaminiai, kaip įvairios dešros, dešrelės, pusgaminiai ir kitas panašus maistas, pasižymintis mažu mėsos kiekiu bei žema kokybe. Vis dėlto, net ir šiuo atveju, pasak dietistės, kaltinti mėsos dėl ligų ir pablogėjusios sveikatos, negalime. Problema yra ne ta, kad žmonės valgo raudoną mėsą, perdirbtus mėsos gaminius, tačiau tai, kad vietoje 1-2 kartų per savaitę šiuos produktus valgo kone kasdien ar net keletą kartų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norint apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių bei kitų lėtinių neinfekcinių ligų, būtinas tinkamai pasirinktas mitybos racionas. Į kasdienę mitybą reikėtų įtraukti augalinius aliejus, kaip tyras alyvuogių, linų sėmenų, kanapių sėklų aliejus, kuriuose yra gausu omega-3 riebiųjų rūgščių. Šios riebiosios rūgštys ne tik gerina mūsų atmintį, stiprina imunitetą, mažina uždegiminius procesus organizme, gerina regėjimą, bet taip pat tyrimai rodo jog omega-3 mažina trigliceridų kiekį kraujyje, kurio per didelis kiekis senyvame amžiuje yra viena iš užsikimšusių kraujagyslių priežasčių“, – kalba dietistė.

REKLAMA

Siekiant sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei aterosklerozės riziką, naudinga vartoti pomidorus, kadangi šie turi itin stipraus antioksidanto – likopeno. Šio antioksidanto taip pat galime gauti su maistu, jei valgysime greipfrutus, arbūzus bei raudonąsias paprikas. Be to, iš pomidorų likopenas geriausiai pasisavinamas, kada daržovės yra termiškai apdorotos.

Geresnei širdies veiklai

Senyvo amžiaus žmogaus širdies ir kraujagyslių sistema išsibalansuoja, to pasekmė neretai yra padidėjęs kraujo spaudimas.

„Atliktų tyrimų metu nustatytą, jog česnakas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei normalizuoti kraujospūdį. Žinoma, puiku, jei kasdien vartosite česnaką ir juo gardinsite patiekalus, tačiau pastebimą rezultatą gali suteikti ir česnako papildas.

REKLAMA

Prisiminkime, kad mineralas kalis yra itin svarbus harmoningai širdies veiklai. Šio mineralo trūksta tiems, kurie vartoja sūrų maistą, didelį kiekį kofeino bei esant netinkamai mitybai. Taip pat nevertėtų prekybos centruose rinktis tik liesus pieno gaminius, tikintis didelės naudos sveikatai. Liesuose gaminiuose riebalų gal ir bus mažiau, tačiau neretai cukraus ten apstu kaip ir kitų konservantų“, – teigia pašnekovė.

Rūta Symenaitė pataria, jog renkantis maisto produktus reikėtų atkreipti dėmesį į etiketę. Joje cukraus kiekis neturėtų būti didesnis nei 5 g., riebalų ne daugiau nei 3 g., sočiųjų riebalų – 1,5 g. bei druskos – 0,3 g. Perkant duoną rekomenduojama neieškoti tamsiausios, o išsirinkti tą, kurioje daugiausia skaidulinių medžiagų ir mažiausiai cukraus. Renkantis maisto produktus pagal šiuos kriterijus didesnė tikimybė išsirinkti sveikatai, o šiuo atveju širdies ir kraujagyslių sistemai, palankius maisto produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Riebalų kaupimasis vyresniame amžiuje

Senstant keičiasi hormonų bei medžiagų apykaitos sistemos sklandi veikla, todėl vyresniame amžiuje riebalinis sluoksnis ima kauptis sparčiau. Ypač šiuos pokyčius gali pastebėti moterys.

„Nors riebalinis audinys senstant kaupiasi greičiau, visgi itin svarbiu rodikliu tampa visceralinių riebalų lygis organizme. Šie riebalai gaubia mūsų vidaus organus bei žarnyną. Kuo daugiau šių riebalų, tuo labiau apkraunama širdies ir kitų organų veikla. Įvertinti vidinių riebalų lygį galima su specialiais aparatais, bet paprasčiausias ir visiems prieinamas yra liemens apimties matavimas. Išsimatavus liemenį galime pasakyti, ar rizika susirgti širdies ir kraujagyslių bei medžiagų apykaitos ligomis yra didelė. Moterims liemens apimtis neturi būti didesnė nei 88 cm., o vyrams – 102 cm.

Siekiant nepriaugti papildomų kilogramų vyresniame amžiuje itin svarbu laikytis tinkamos mitybos principų. Žinoma, jog senyvame amžiuje vyrauja fizinis pasyvumas, todėl derėtų mažiau vartoti kaloringų maisto produktų, nes gautos energijos su maistu neišeikvojama“, – patarimais dalinasi klinikos „Mama, aš sergu“ dietistė Rūta Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų