REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mes taip vienas kitą mylėjom.. Visada buvome kartu. Niekas negalėjo mūsų išskirti. Dabar ieškom menkiausios progos pabūti atskirai. Gaila. Meilė praėjo... Neeeee! Neteisingas atsakymas. Ji niekada nebuvo atėjusi!

Mes taip vienas kitą mylėjom.. Visada buvome kartu. Niekas negalėjo mūsų išskirti. Dabar ieškom menkiausios progos pabūti atskirai. Gaila. Meilė praėjo... Neeeee! Neteisingas atsakymas. Ji niekada nebuvo atėjusi!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai? Mes mylėjom vienas kitą! Tik jis/ji pasikeitė. Nebemyli manęs.. Neeee! Ir vėl neteisingas atsakymas. Jūs nemylėjot vienas kito. Ai.. Gal baikit mane skaudinti.

REKLAMA

Aš visiškai rimtai. Galiu garantuoti, kad jūs nemylėjot vienas kito! Jūs buvot įsimylėję. Ir tai tik pirmas santykių etapas. Kiekvienoje poroje trunkantis skirtingai. Vienas bendas dalykas visiems atvejams – pabaiga. Taip taip. Įsimylėjimas visada pasibaigia. Prof. D. G. Myers sako per porą metų. Sakot pas jus per dvi savaites? Na, būna ir taip. Profesorius pateikia vidurkius. Kaip ten bebūtų, jos didenybė realybė tokia. Įsimylėjimas (cheminių elementų antplūdis, kuriuos gamina pats organizmas) visada pasibaigia. Dar viena bėdelė, kad įsimylėjimo laikotarpiu mes partnerį matom ir priimam geresniu negus jis yra. Dėl mūsų įsimylėjimo, optimistiškai matom jo savybes ir patys lengvai prisitaikom.

REKLAMA
REKLAMA

Praeina truputį „meilės“ laiko ir mes pastebim, kad prasideda kažkoks kitas santykių etapas. Pripratimas. Mes vis dar apspangę, partneris vis dar pats geriausias ir trūkumų praktiškai nesimato. Bet galim jau ramiai žiūrėti viens į kitą. Kartais norisi gal ir pailsėti net truputi. Mes priprantam. Priprantam, kad tas žmogus šalia. O chemikalai po truputi senka. Jų poveikis silpsta. Pradedam pastebėti skirtumus ir trūkumus. Jie visai neerzina. Mes juk mylim vienas kitą. Viskas lengvai išsispręs. Jis dėl manęs pasikeis...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neeee! Niekas neišsispręs. Ir negali. Mes nieko nekeičiam. Formulės sudėtis tapati. Kitų rezultatų būti negali. Na, bet mano partneris vienintelis. Jis/ji ta vienintelė mano antroji puselė. Aš jį/ją sutikau ir viskas bus gerai. Okei. Čia reikia truputi blaivybės terapijos. 

Niekas nebus gerai!

Tuoj judu keliausit į trečią stadiją ir pradėsit peštis. Kaip ji vadinasi? Trūkumų matymas. Jūs jau realiai išsiblaivėt. Poveikis baigėsi. Keičiasi partnerio ir jūsų elgesys. Prieš tai jis buvo nenatūralus. Jūs buvot geresnis, mandagesnis, tvarkingesnis, jautresnis, lankstesnis, nuolaidesnis, švelnesnis ir t.t.. Įsimylėjimas baigės ir po truputi išlenda tikrasis AŠ. Na ir kad būtų dar linksmiau. Jokios magiškos antrosios jūsų puselės NĖRA. Taip taip. Kalėdų senelis neegzistuoja. Na tikras. Samdytassavivaldybės sedi laplandijoj ir Lietuvoj vietinis pasivaidena. Nu, bet jie netikri.

REKLAMA

Tai ką Ražauskai! Sakai mano antra pusė nieko neypatinga! Ypatinga. Ir jūs ypatinga/as. Tik būkim žemėje. Ateina trečia stadija ir pradedi matyti trūkumus. Partnerio trūkumus. Konkrečius ir aiškius. Atsiranda abejonės. Ar jis tikrai mano antra puselė? Gal suklydau? NESUKLYDAI! Ir negalėjai. Nėra jokios klaidos. Tiesiog toks santykių etapas. Ir jų peršokti neišeis. O kai trūkumų ir nepasitenkinimo prisikaups sočiai. Bam. Ketvirtas santykių etapas. Konfliktai. Dideli ir maži. Tylūs ir garsūs. Su mėtomais daiktais ir žinutėmis. Žodžiu konfliktai. Pažįstama?

REKLAMA

Tai jus nustojo mylėti? Taip? Atsakau. Neeee! Čia tiesiog normalių santykių etapas. Bėda, kad šitam etape mes pabūnam. Pabūnam. Nekeičiam savęs, nes mane myli toks koks esu. Turi mylėti! Mylėjo bent jau anksčiau! Na ir pradedam pilti visą pyktį atgal. Dėl neišsipildžiusių svajonių.

Kolegos. Konfliktai normali santykių raidos stadija. Tik nereikia būti vaikiškiem. Jei mane myli, mylės visada…Pirma. Niekas jūsų NEMYLI!

Kaip jūs taip galit! Gal širdies neturit?

Turiu. Tik ji harmonijoj su smegenim. Ką, jūs norit pasakyti? Aš smegenų neturiu! Atsakau. Turit. Tik jie valdomi emocijų, nuoskaudų, įsižeidimų, nepatenkintų lūkesčių, sudužusių vilčių. Meilė yra aštuntas santykių etapas, o mes tik ketvirtam dar. Taip, kad jūsų NIEKAS  nemyli. Taip jūs buvote abu įsimylėję. Šaunu. Sveikinam. Jūs priėmė į pirmą klasę. O dabar marš daryti namų darbų! Kitaip mokyklos nepabaigsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santykiai tas pats. Mokykla. Jei nesimokai ir netobulėji. Ketvirto etapo neperžengsi. O ką reikia mokytis? Tikrai, kad ne matematiką ar televizijos programą atmintinai. Santykius. Taip taip. Santykius. Ną gerai. Lietuviškai taisyklingiau būtų, santykių meno. Žodžiu mokytis reikia. Nenorit. Galima. Žinoma galima. Konfliktų stadijoje išsenka nervai ir sveikata. Na ir jo didenybė skyrybos jau čia. Arba amžino įšalo žemė. Žodžiu abi vietos negundo.

Ką darom? Renkamės. Iš ketvirtos stadijos galima išeiti. Kaip? Palaipsniui. Palaipsniui vykdant savo pareigas. Ne buitines. O savo psichologines pareigas. Ne per dieną ir mėnesį. Procesas imlus laikui. Nori mokytis? Tikrai? Prašau. Pradėk. Jei tu vyras, tau reiks perskaityti straipsnį „Kaip pastatyti draugę į vietą?“. Ten vyrų pareigos. Jei jūs moteris, jums straipsnis „Kaip padėti vyrą į vietą?“

REKLAMA

Perskaityti kelis kartus. Užsivesti pareigų sąsvinuką ir pradėti kasdien save stebėti. Rašyti sau ataskaitas kasdien kaip man sekėsi vykdyti pareigas. Primena mokyklą? Gerai. Vadinasi procesą supratot teisingai.

Judam toliau? O, kas bus jei vykdysiu savo pareigas?

Atsakau. Atsiras nenumaldomas noras reikalauti iš partnerio, kad ir jis vykdytų savo. Aš keičiuosi, tai ir tu keiskis! Dėja. Nepavyks. Prie pareigų yra ir viena auksinė taisyklė. Aš keičiuosi, o partnerį palieku ramybėje. Nereikalauju iš jo pokyčių! Tai labai svarbi vieta. Ją praleidus, nėra prasmės dirbti toliau. Išmokim keistis patys ir palikti partnerius ramybėje.

REKLAMA

Kai mokysitės vykdyti savo pareigas perskaitykit psichologo Olego Gadeckio knygą „Likimo dėsniai“. Ji papildys ir praplės šitą temą. O kas bus toliau? Jei vykdysit savo pareigas, bėgant mėnesiams ar metams po truputi iš penktos stadijos pereisit toliau. Iš pareigų vykdymo pakilsit po truputi į pagarbą. Pagarba formuosis po truputi. Tai lėtas procesas. Galėsit pastebėti, kaip vis labiau vertinat ir priimat savo partnerį su visais jo minusais. Antra pusė net ir konfliktų metu jau nebesukels jums gilaus įsižeidimo. Galėsit greičiau atsiprašyti. Dažniau konflikto priežasčių ieškosit savo elgesyje. Įdomus ir lėtas etapas. Savotiškai saldus ir kartus. Skanu, kad viskas po truputi keičiasi ir taisosi. Kartu, nes supranti, kad tu buvai dalis to. Tavo savybės ir elgesys taip pat tame dalyvavo. Tik šitoj stadijoj mes pradedam dalintis atsakomybę. Nebekaltinam dėl visko partnerio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praleidus pagarbos stadijoje kelis metus ir dirbant toliau su savimi ateina draugystės stadija. Va jūs ir pradedat draugauti. Draugauti ne lovoje, o savo vidumi. Pagarba perauga į gilesnį ryšį. Draugą nelaimėje pažinsi. Tikrasdraugas gali nesudvejodamas paaukoti gyvybę už kitą. Šitoje stadijoje jau nebūna skyrybų ir konfliktų. Yra tik šešėliai mūsų ego.  Jei pora čia nesustoja ir turi noro augti, jie gali šoktelėti dar aukščiau. Tai vadinama meile. Meilės stadija reta. Iš tikrųjų myli t.y. nesavanaudiškai tarnauja kitam be vidinių motyvų ir norų, labai retas. Šita stadija savaime neatsiranda.

REKLAMA

Meilė nepigi. Tai ne įsimylėjimas. Jai reikia dviejų sudedamųjų dalių. Daug vidinio darbo ir daug laiko. Daug. Tikrai daug. Ar verta? Ar verta stengtis. Atrodo ilgas kelias. Kam tiek vargti dėl kažkokių santykių! Ar teko matyti mylinti žmogų? Man teko. Atsakau. Verta. Gyventi ir nebandyti išmokti mylėti tai nusikaltimas. Didelis nusikaltimas. Likimas už tai baudžia. Kaip? Tuštumos jausmu. Labai žiauri bausmė. Jūs galit. Jūs galit išvengti bausmės ir gauti nerealią dovaną iš likimo! Reikės mokytis. Pirmyn!  

Teksto autorius asmeninio efektyvumo treneris Darius Ražauskas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų