REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas vestuves įsivaizduoja kaip gražiausią gyvenimo šventę. Kol nepradeda galvoti apie biudžetą ir skaičiuoti išlaidų. Vestuvių planuotoja Laura Vagonė sako, kad kainos vestuvių rinkoje kyla kasmet. Ypač didžiulis kainų šuolis buvo juntamas įvedus eurą, tačiau ir pastaraisiais metais paslaugos ženkliai brango.

Dažnas vestuves įsivaizduoja kaip gražiausią gyvenimo šventę. Kol nepradeda galvoti apie biudžetą ir skaičiuoti išlaidų. Vestuvių planuotoja Laura Vagonė sako, kad kainos vestuvių rinkoje kyla kasmet. Ypač didžiulis kainų šuolis buvo juntamas įvedus eurą, tačiau ir pastaraisiais metais paslaugos ženkliai brango.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norintys sutaupyti – randa būdų. Pavyzdžiui, vestuves kelia savaitės viduryje, kuomet pigesnė patalpų nuoma bei fotografų ir muzikantų įkainiai. Skaičiuojantys kiekvieną centą gėrimų, užkandžių ir saldumynų vyksta pirkti į Lenkiją. Taupo net ir tie, kurių vestuvių biudžetas iš pirmo žvilgsnio atrodo solidus.

REKLAMA

Kainos gąsdina net turtuolius

Vestuvių planuotoja L. Vagonė sako, kad kainos per pastaruosius kelerius metus taip išaugo, kad kelia siaubą net turtingiems jauniesiems. „Visos vestuvių išlaidos per keletą metų išaugo mažiausiai 20-30 proc. Kai kurių paslaugų kainos pakilo net kelis kartus. Labai stipriai išaugo muzikantų kainos. Po euro įvedimo gėlių kaina pasikeitė praktiškai vienas prie vieno. O grožio specialistų paslaugos pakilo tiesiog kosmiškai. Jei iš užsienio grįžta lietuvė ir reikia organizuoti grožio paslaugas, dažnai makiažo meistrų ir šukuosenų kainos stebina. Žmonės nesupranta, kaip Lietuvoje viskas taip išbrango. Net labai turtingus klientus šokiruoja“, – sako vestuvių planuotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Anot L. Vagonės, kai dėl išaugusių kainų vis dažniau žmonės atsisako vienų ar kitų paslaugų. „Pavyzdžiui, šiuo metu yra nuotaka, kurios viešnioms organizuoju šukuosenas. Kai kurios, išgirdusios kainas, net atsisako darytis šukuosenas pas meistrą. Galima jas suprasti, nes šukuosenos kaina prasideda nuo 50 eurų. Vestuvinio makiažo kainos prasideda nuo 40 eurų. Ir tai dar nebus labai aukšto lygio, profesionaliai padaryta. O jei grožio specialisto priežiūros nuotaka nori visai dienai, kainos jau eina šimtais“, – sako švenčių organizatorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant išaugusių kainų, žmonės vis dar nori puošnių ir prabangių vestuvių. L. Vagonės teigimu, jaunieji stengiasi nustebinti svečius bet kokia kaina. „Man atrodo, kad Lietuvoje vestuvės perdėm sureikšmintos. Nors kainos išaugusios, žmonės vis tiek nori to puošnaus baliaus, neapsiriboja mažesniais, kuklesniais dalykais. Bent porą trejetą metų rinkoje matosi puošnių ir gausių vestuvių protrūkis. Kiekvienas stengiasi nustebinti svečius, padaryti kažką nematyto ir originalaus“, – teigia pašnekovė.

Kaip sutaupyti organizuojant vestuves

Vis dėl to, net pas turtingiausius jaunuosius biudžetas – ne guminis. Sutaupyti nori visi. L. Vagonės teigimu, tai padaryti labiausiai padeda teisingas požiūri į šventę. „Sutaupyti galima, jei žmonės pakeičia patį požiūrį. Nebūtina sudėti visko, ką siūlo rinka ar kas matyta draugų vestuvėse. Sėkmingai šventei reikia ne masės sudedamųjų dalių, o aiškiai išskirtų savo prioritetų. Tuomet nereikės išleisti pinigų tokiems dalykams, kaip dovanėlės svečiams, kurių vis tiek niekas neatsimena, ar perdėtam dekoravimui gėlėmis. Be to visada galima rasti pigesnį atlikėją, šventės vedėją. Pakankamai daug galima sutaupyti, jei nedarai banketo iki paryčių, kai reikia pasirūpinti ir maistu, ir gėrimais. Gal pagalvoti apie kažkokį mini furšetuką po bažnyčios ar susirašymo“, – sako švenčių organizatorė.

Anot L. Vagonės, 70 proc. šventės sėkmės priklauso nuo pačių susirinkusių žmonių. Todėl vestuves organizuojant reikėtų daugiau galvoti apie emocijas, o ne apie dekoracijas. „Visiems patariu pasvarstyti apie tai, ką žmonės gali duoti vienas kitam, o ne apie dirbtinius atributus. Praktiškai vestuvių planavimas yra dviejų savaičių krizė. Žmonės perdega ta švente, ima laukti, kad ji greičiau praeitų ir būtų galima ramiai gyventi. Todėl visada jauniesiems sakau – nepersikraukite, nepervarkite. Geriau visko mažiau, bet kad teiktų džiaugsmą. Dekoruojant erdvę taip pat galima stebinti paprastais, bet gražiais dalykais. Dirbtinai rūmų kurti nereikia. Svarbiausia, kad žmonės turėtų pavalgyti ir išgerti, nešaltų. O gerą nuotaiką susikurti turite patys“, – pataria L. Vagonė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų