REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Zumba (nuotr. Fotolia.com)

Į darbą kaip į šventę eiti norėtų, ko gero, ne vienas. Vis dėlto tai pavyksta ne visiems. O štai zumbos šokių instruktorė Arvyda Mašickienė patikina, jog kitaip ir nesigautų. ,,Zumba ir reiškia šventė“, - sako ji.

28

Į darbą kaip į šventę eiti norėtų, ko gero, ne vienas. Vis dėlto tai pavyksta ne visiems. O štai zumbos šokių instruktorė Arvyda Mašickienė patikina, jog kitaip ir nesigautų. ,,Zumba ir reiškia šventė“, - sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš lotyniškų vakarėlių bei pramoginių šokių išsivysčiusią sporto šaką pamilusi trenerė, interviu apie tai pasakoja išsamiau.

REKLAMA

- Zumbos trenerės, dažniausiai, atrodo laimingos ir pasitempę. Ar tai šio šokio dalis?

- Tokia zumbos filosofija, treniruotės yra linksmos kaip vakarėlis, žodis zumba tą ir reiškia. Manau, natūraliai taip gaunasi, kad optimistiški žmonės tampa zumbos instruktoriais. Pavyzdžiui, jei busi surūgęs, juk niekas neateis i tavo vakarėlį. Tas pats ir su šio šokio treniruotėmis, be pozityvumo nepritrauksi žmonių.

- Nebūna, kad ateinate vesti treniruotės liūdna?

- Būna kartais, kad liūdnesnė ar pavargusi ateinu, tingiu. Bet vis tiek einu ir net tokiu atveju po treniruotės būna daug linksmiau ir geriau.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar zumba Jus pakeitė, ar visada buvote pozityvi?

- Manyčiau, kad visada buvau tokia. O zumbos įtaka ta, kad seniau, jau nuo vaikystės šokdavau, pasikraudavau gerų emocijų viena, o dabar jau vedu užsiėmimus grupei.

- Kiek metų šokate, mokote? Kaip tai atsirado Jūsų gyvenime?

- Seniau šokau pramoginius, o kai prieš penkerius metus išvažiavau mokytis į Čekiją pagal Erasmus programą, prie universiteto vyko zumbos treniruotės. Tada dar nežinojau, kas tai, bet pabandžiau, patiko ir grįžusi nenorėjau sustoti. Supratau, kad galėčiau tapti instruktore zumbos. Tuomet Lietuvoje kursai nevyko, tad išvažiavau į Norvegiją. Tai truko pora dienų, gavome vaizdo medžiagą ir tęsti mokslus reikėjo savarankiškai, tai grįžusi visą vasarą dar padirbėjau viena, o rudenį pradėjau vesti treniruotes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kuo šis šokis išskirtinis?

- Pagrindinis skirtumas, kad kiekviena daina, žodžiai suderinti su šokio žingsneliais. Tarkime, aerobikoje tiesiog skamba muzika, daromi kokie nors pratimai pratimai. Čia irgi yra pratimų, bet mes niekada neskaičiuojame, viskas pagal muzikos ritmą daroma. Taip pat per treniruotes nėra pertraukų, nebent tik atsigėrimui vandens, kol daina persijungia. Trenerė mažai kalba, neduoda pastabų, daugiausiai rodoma rankų judesiais, kad pasiektume maksimalų atsipalaidavimą. Beje, zumboje nėra jokių ribojimų, tinka ir vaikams, ir senjorams. Gali šokti ir apkūnūs. Yra probramų, pritaikytų įvairiam am-iuj ir fiziniam pasirengimui.

REKLAMA

- Kodėl beveik visos zumbos dainos ispaniškos?

- Nes zumba atsirado lotynų Amerikoje, kur tiek anglų, tiek ispanų kalbos paplitusios. Ir ši muzika, ispanų kalba - labai užvedanti, tinka Lotynu Amerikos šokių žingsneliams, kurių čia yra labai daug.

- Kuo gali būti naudingas šis šokis kiekvienam?

- Kas liečia emocinį išsekimą, tai tikrai labai padeda atsikratyti streso, pozityvumo įkrauna. O kas fizinę būklę, tai stiprina širdį, visus kūno raumenis, didėja lankstumas, koordinacija, išmokstama šokio žingsnelio, šokyje patobulėjama.

REKLAMA

- Ar tai - tik moterų sportas?

- Tikrai ne, bet Lietuvoje, deja, taip. Užsienyje, Lotynu Amerikoje, tikrai yra ir daug vaikinų šokančių, net trenerių vyrų yra daug. Bet Lietuvoje vyrai kažkaip stereotipiškai mąsto, jiems atrodo, kad šokis labiau tinka moterims. Nors per festivalius, kur vedu vienkartines treniruotes ateina ir vyrai pašokti, bet nuolatinius užsiėmimus lanko tik moterys. Tiesa, vienas vaikinas buvo atėjęs į zumbos būrelį, jam draugai padovanojo kuponą, bet į pora treniruočių atėjo ir daugiau ne, ko gero, neatlaikė merginų stebėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Vedate ir Strong by Zumba užsiėmimus? Kuo tai skiriasi nuo įprastos zumbos?

- Į šiaip zumbą eini labiau kaip į šventę, į strong zumbą labiau kaip į darbą, nes ten jau kitokia programa, sunkesnė. Vyksta aukšto intensyvumo treniruotės tiek širdžiai, tiek raumenims stiprinti bei ryškinti. Labiau ne šokis, bet šuoliukai, atsispaudimai, pritupimai. Ir jei per paprastąją zumbą trenerė palieka laisvę kiekvienam šokti taip, kaip tik moka, čia kartais reikia įsikišti, pataisyti. Nes svarbu, jog pratimai būtų atliekami taisyklingai, antraip galima pasitempti ką nors. Strong zumbą labiau renkasi sporto klubų mėgėjos, o įprastos zumbos šokėjoms tai patinka rečiau.

REKLAMA

- Esate ir nuolatinių treniruočių, ir pavienių pamokų festivaliuose, stovyklose instruktorė? Kas smagiausia?

- Smagiausia, manyčiau, treniruotės, nes ateina tikrai motyvuotos merginos, kurios nori šokti. Jos jau ir žingsneliu žino, tada smagu, nes jaučiasi tokia bendra nuotaika, emocija. O festivaliuose, tai pakankamai sunku, žmonės nelaba žino, ką daryti, tai daugiau reikia mąstyti, kuo aiškiau, kuo paprasčiau šokti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų