REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Giedrė Šopaitė-Šilinskienė su sūnumi (nuotr. asm. archyvo)

Giedrė Šopaitė-Šilinskienė – ne tik dviejų vaikų mama, iš kurių vienas gimė vos 25 sav., pirmosios Lietuvoje elektroninės parduotuvės ankstukams Anksti.lt įkūrėja, bet ir įkvėpimo šaltinis daugeliui tėvų. Nepaisant to, kad jos ankstukas turi ir rimtą diagnozę ,cerebrinį paralyžių, Giedrė optimistiškai žvelgia į priekį ir su vyru tampa guodėja ir ramsčiu kitoms ankstukų šeimoms.

4

Giedrė Šopaitė-Šilinskienė – ne tik dviejų vaikų mama, iš kurių vienas gimė vos 25 sav., pirmosios Lietuvoje elektroninės parduotuvės ankstukams Anksti.lt įkūrėja, bet ir įkvėpimo šaltinis daugeliui tėvų. Nepaisant to, kad jos ankstukas turi ir rimtą diagnozę ,cerebrinį paralyžių, Giedrė optimistiškai žvelgia į priekį ir su vyru tampa guodėja ir ramsčiu kitoms ankstukų šeimoms.

REKLAMA

„Mūsų svetainė Anksti.lt, kurioje pardavinėjamos prekės ankstukams ir pateikiama svarbi informacijų jų tėvams, startavo liepos 27 dieną. Tai – dar tik pati pradžia, bet iš viso jau turėjome septynis užsakymus – jie iškeliavo į skirtingus Lietuvos mietus. Tėvai daugiausiai pirko ankstukų drabužėlius, specialius higienos reikmenis (pavyzdžiui, sauskelnes), taip pat žindukus ir čiulptukus – tokius mes turime vieninteliai Lietuvoje ir pastarųjų buvo net pakartotinų pirkimų“, – tv3.lt pasakojo svetainės įkūrėja.

Moteris džiaugiasi, kad kai kurioms prekėms jau reikia papildomų užsakymų, pavyzdžiui, kūdikių kepurytėms. Pardavinėjami drabužėliai ankstukams, sako socialinė verslininkė, siuvami tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastarasis laikotarpis buvo labai intensyvus – su vyru įdėjome labai daug darbo ir širdies tiek į svetainės patrauklumą, tiek į techninių sprendimų paiešką, o dabar yra malonioji dalis. Yra ypač smagu bendrauti su ankstukų mamomis, kurios dalinasi savo kasdienybe ir rūpesčiais, prašo patarimų. Gerai jaučiuosi, galėdama pasidalinti patirtimi, nuraminti, kad ir mums taip buvo ir kad su šiais dalykais galima dorotis.

REKLAMA

Ankstukų tėvams kyla daug klausimų dėl vaikų maitinimo, dėl atpylimo, pilvuko pūtimo, nebrandžios virškinimo sistemos. Matau labai didelę prasmę tame, kad galiu pasidalinti savo patirtimi ir taip juos nuraminti. O be to, tai daryti smagiau nei visą dieną sėdėti prie kompiuterio“, – sako Giedrė Šopaitė-Šilinskienė.

Gimė 25-ių savaičių

Pačios Giedrės sūnelis Lukas, kuriam dabar 20 mėn. (koreguotas amžius – 16,5 mėn.), gimė vos 25 savaičių ir svėrė tik 850 gr. Tai buvo labai sunkus išbandymas visai šeimai – ypač dėl to, kad visą pirmąjį mėnesį nebuvo aišku, ar kūdikis išgyvens. Tačiau šiuo metu Giedrė sako, kad jos mažylis gyvena geriausiai iš visos šeimos, kur dar auga ir devynmetė Luko sesutė Saulė.

REKLAMA
REKLAMA

„Luko rūpesčiai tik pavalgyti, išsimiegoti, žaisti ir eiti į lauką. Jis yra pozityvus, linksmas ir viskuo patenkintas vaikas. Aišku, meluočiau, jei sakyčiau, kad mes neturime jokių diagnozių – turime, ir su jomis reikia darbuotis. Lukučiui reikia padėti su raida, kuri vėluoja, todėl ir patys mankštinamės intensyviai, ir buvome sanatorijoje. Tačiau į ateitį mes žvelgiame džiaugsmingai, nes gydytojų prognozės yra geros, ir labai geros. Lukutis galės ir vaikščioti, ir normaliai judėti, tik vėliau, nei kiti“, – kalbėjo ankstuko mama.

Rimta diagnozė

Lukučio diagnozė – cerebrinis paralyžius. Ir nors tai skamba tikrai rimtai ir net gąsdinančiai, Giedrė sako, kad viskas yra pataisoma. „Ta Lukučio smegenų dalis, kuri yra atsakinga už kairę ranką ir kairę koją – motoriką – neveikia. Todėl jam sunku valdyti kairę ranką. To pagydyti neįmanoma, nes negali įdėti į pažeistą vietą smegenų, tačiau smegenys yra labai plastiškos. Tai yra treniruočių klausimas: jeigu tu skatinsi, treniruosi ir valios pastangomis valdysi pažeistą vietą, yra tikimybė, kad ir kitos smegenų dalys perims šią funkciją. Šiuo metu mes tai ir darome: einame į mankštas, reabilitaciją ir motyvuojame Lukutį judėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad gydytojų prognozės labai geros. Kuo mes skiriamės nuo kitų vaikų, kad kiti neturi intensyvių treniruočių – po 3-4 kartus per savaitę ir mums reikia įdėti daugiau pastangų. Bet tai yra mūsų rutina, o Lukutis neprieštarauja, kai jį visą valandą kočioja“, – kalbėjo Giedrė.

Išverkė savo kibirą

Pašnekovė, visą laiką apie Lukutį ir savo patirtį kalbėdama su šypsena, neslepia, kad iš pradžių buvo labai sunku ir kad teko išverkti savo „kibirą ašarų“, tačiau paskui suprato, kad savigaila niekur nenuves.

„Tokių dalykų gyvenime atsitinka. Tad mes išverkėme savo ašarų kibiriuką – kas yra savaime suprantama, nes tai yra sunku – bet paskui suprataome, kad savigaila ar vaiko gailestis niekur nenuves.

REKLAMA

Reikia susiimti ir imti į tai žiūrėti pozityviai – mes į tai žiūrime kaip į ilgą mums skirtą gyvenimo kelionę, išbandymą. Manome, kad su ja dorojamės geriausiai, kaip galime tai daryti, palaikome vienas kitą ir žiūrime į tai pozityviai.

Mūsų vaikui yra sunku, bet jei į jį žiūrėsi su apgailestavimu, jis tą puikiausiai pajaus. Koks kūdikėlis bebūtų, jis yra visų pirma vaikas, kuris nori būti pamyluotas ir pačiūčiuotas.

Mūsų moto yra ir Anksti.lt moto – kartais yra labai sunku ir norisi labai ilgai verkti, bet kai išsiverki, yra, kas gali pasakyti, kas dabar bus ir pagelbėti. Mūsų šeima ir yra tie žmonės, kurie paguodžia tas šeimas, kuriems, kaip jie sako, atsitiko nelaimė. Mes sakome: „jums atrodo, kad tai yra nelaimė, bet paskui ta nelaimė bus labai didelė laimė, kuri juokiasi, džiaugiasi ir krykštauja“, – kalbėjo Giedrė.

REKLAMA

„Talentas keisti“

Giedrė yra nacionalinio konkurso „Talentas keisti“ nugalėtoja. Konkursas „Talentas keisti“ yra tarptautinės organizacijos „Reach for Change“ kartu su TV3 televizija įgyvendinama programa socialinio verslumo skatinimui. Lietuvoje komisija atrinko tris kandidatus ir jų socialinio verslo planus vaiko teisių srityje. Jie gauna finansinę, ekspertinę ir viešinimo paramą socialinio verslo vystymui. „Išgirdę Giedrės istoriją ir žinant jos patirtį, jaučiame, kad Anksti.lt siūlo daug daugiau nei tiesiog įsigyti prekę. Ankstukų šeimos gali čia rasti padrąsinimą, įkvėpimą ar gerą patarimą, kurio labai reikia, kai kūdikis pasibeldžia per anksti“, – teigia programos „Reach for Change“ vadovė Lietuvoje Jurgita Ribinskaitė-Glatzer.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų