REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol kas tai tėra vienas tyrimas, jo rezultatais nederėtų vadovautis ir britų terapeutai siūlo ir toliau laikytis galiojančių antibiotikų vartojimo taisyklių, tačiau atsirado įrodymų, kad nurodymas „vartoti juos iki kurso pabaigos, nepaisant to, kad gydymas jau davė savo efektą“ gali būti nepagrįstas.

Kol kas tai tėra vienas tyrimas, jo rezultatais nederėtų vadovautis ir britų terapeutai siūlo ir toliau laikytis galiojančių antibiotikų vartojimo taisyklių, tačiau atsirado įrodymų, kad nurodymas „vartoti juos iki kurso pabaigos, nepaisant to, kad gydymas jau davė savo efektą“ gali būti nepagrįstas.

REKLAMA

Bet kokiu atveju yra pažymima, kad gydymo procesas turi būti paremtas jus gydančio gydytojo rekomendacijomis ir planu.

Rekomenduoja peržiūrėti galiojančias taisykles

Naujausias tyrimas yra publikuotas medicinos leidinyje „British Medical Journal“, jį sudarė 10 pirmaujančių šalies antibiotikų specialistų. Pasak mokslininkų, nėra įrodymų, kad anksčiau laiko nutraukus preparato vartojimą bus iššaukiamas mikroorganizmų atsparumas antibiotikams.

Priešingai, anot turimų šių mokslininkų duomenų, atsparumo antibiotikams rizika gali būti susijusi kaip tik su pernelyg ilgu antibiotikų vartojimu.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimui vadovavę mokslininkai siūlo atlikti papildomus tyrimus ir rekomenduoja pacientams kai kuriais atvejais nutraukti jų vartojimą tuomet, „kai jie pasijus geriau“.

REKLAMA

„Istoriškai taip susiklostė, kad buvo laikoma pavojinga anksčiau laiko nutraukti antibiotikų kurso vartojimą, o dėl perdozavimo buvo pergyvenama mažiau“, – leidiniui aiškino tyrimo autorius, Braitono ir Sasekso Medicinos mokyklos profesorius Martinas Llewellynas.

Trumpi šių preparatų vartojimo kursai – nuo trijų iki penkių dienų – gali suteikti iš esmės efektyvius rezultatus, tvirtina mokslininkai. M. Llewellynas pažymi, kad yra ligos, kuomet būtinas ilgalaikis gydymas: įskaitant tuberkuliozę ir AIDS.

Tyrimo autoriai rekomenduoja gydytojams nuosekliau ir individualiau skirti antibiotikus pacientams, kiekvieną atvejį vertinant atskirai. Anot mokslininkų, ligoninės jau pradėjo peržiūrinėti kasdienius pacientų suvartojamų preparatų poreikius, o antibiotikų kursų vartojimo laiko trumpinimas tampa vis populiaresniu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mokslininkai pažymi, kad visi šie pateikti duomenys dar turi būti išsamiai papildomai patikrinti ir ištirti.

Terapeutai skeptiškai vertina naujovę

BBC kalbinti britų terapeutai tvirtino, kad kol kas medicinos praktika nesikeičia, o pacientams ir toliau rekomenduojama užbaigti pradėtą vaistų kursą.

Pasak Karališkojo koledžo bendrosios praktikos gydytojų profesorės Helen Stokes Lampard, nepaisant šio tyrimo išvadų rimtumo, nereiktų kalbėti apie rimtas permainas medicinos praktikoje remiantis vienu tyrimu. „Mes esame sunerimę dėl pacientų elgesio, kurie nustoja vartoję vaistų kursą vidury gydymo, nes „pasijuto geriau“. Simptomų dingimas ne visada reiškia, kad infekcija visiškai sunaikinta“, – teigia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Karališkosios farmacininkų bendruomenės atstovo Kierano Hando, ekspertų išvados gali pasitarnauti kaip mokslinės diskusijos pradžia Britanijoje dėl antibiotikų kurso trukmės ir jų efektyvumo.

„Idealiu scenarijumi ateityje būtų nustatyti konkrečią gydymo trukmę priklausomai nuo konkrečios infekcijos, kuomet vaistų dozavimas būtų nustatomas remiantis klinikiniais tyrimais“, – pasakojo jis.

Medicinos organizacija „Public Health England“ taip pat rekomenduoja pacientams remtis gydytojų paskirtomis rekomendacijomis dėl antibiotikų vartojimo.

Apie pavojų nutraukus antibiotikų kursą prieš 70 metų perspėjo britų bakteriologas Alexanderis Flemingas, patentavęs pirmąjį antibiotiką pasaulyje – peniciliną.

Jis kalbėjo apie tai, kad pacientai, kurie suvartoja mažesnes vaistų dozes, gali tapti pavojingų infekcijų nešiotojais. „Jeigu jūs vartojate peniciliną, tai vartokite pakankamas dozes“, – pareiškė A. Flemingas savo Nobelio apdovanojimo kalboje 1945-aisiais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų