REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įdegis – tėra odos pažeidimų įrodymas, o ne jos sveikumo, primena Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos tarnyba visiems tėvams, kurie atostogauja kartu su savo vaikais, rašoma BBC.

Įdegis – tėra odos pažeidimų įrodymas, o ne jos sveikumo, primena Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos tarnyba visiems tėvams, kurie atostogauja kartu su savo vaikais, rašoma BBC.

REKLAMA

Tyrimas, kurį atliko ši organizacija kartu su Didžiosios Britanijos meteorologijos tarnyba, parodė, kad trečdalis britų tėvų klaidingai mano, kad įdegis yra sveikas jų vaikams. O ketvirtadalis apklaustųjų netgi skatina savo vaikus įdegti.

Tarp apklausos dalyvių buvo ir tokių, kurie savo vaikams leisdavo lankytis soliariumuose. Apklausoje viso dalyvavo 1000 tėvų, auginančių 11 metų ir vyresnius vaikus.

Kas dešimtas tėvas pranešė, jog būnant saulėje jie prašo vaiko nusiimti marškinėlius, kad pas jį neliktų „baltų dryžių“. 21 proc. tėvų mano, kad kremą nuo įdegio reikia tepti tik tada, kai vaikas jau nudegė ir oda paraudonavo.

Tai kas yra įdegis?

Įdegis nėra naudingas ir jis niekaip nesumažina blogojo saulės poveikio. Netgi atvirkščiai, įdegis byloja, kad oda yra pažeista ir bando apsiginti nuo griaunančio poveikio.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai oda patiria pavojingą ultravioletinių spindulių poveikį, melanocitais vadinamos ląstelės, bandydamos sugerti saulės spindulius, pradeda gaminti tamsų pigmentą – melaniną. Taip oda ir tampa tamsesne.

REKLAMA

Ar saugu būti saulėje?

Dažnai būnantys saulėje vyresniame amžiuje rizikuoja susirgti odos vėžiu. Jūs negalite pajusti ultravioletinio švitinimo, todėl nudegti yra itin lengva, net ir vėsiu oru.

Kūdikių ir vaikų oda yra kur kas jautresnė, negu suaugusiųjų. Vaikų, jaunesnių nei 6 mėnesiai, išvis negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Britų vaikams nuo kovo iki spalio medikai rekomenduoja:

  • nešioti tinkamą, nuo saulės spindulių apsaugančią aprangą;
  • laisvalaikį leisti pavėsyje – ypač nuo 11:00 iki 15:00;
  • naudotis kremu nuo saulės mažiausiai SPF 15 standarto.

„Vaikų apsaugos nuo odos vėžio negalima paleisti savieigai, – mano meteorologė Clare Nasir. – Ultravioletinių spindulių poveikis aukščiausias būna tarp gegužės ir rugsėjo. Debesys ne visada filtruoja UV spindulius, ir, skirtingai nuo saulės šilumos, negali žinoti, kada būtent jie jus paveiks“.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad tėvams derėtų tikrintis ultravioletinių spindulių intensyvumą meteorologijos tarnybų pranešimuose.

Saulės vitaminas

Nepaisant to, kad saulės spindulių poveikis teigiama veikia D vitamino lygį organizme, su tuo nereiktų persistengti, mano Anglijos Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos gydytojas Nigelas Achesonas.

„Įprastai mes rekomenduojame būti ne daugiau 10-15 minučių kelis sykiu per savaitę saulėje be apsaugų“, – teigia gydytojas. – Žmonės, kurie praleidžia daugiau nei 15 minučių saulėje kasdien, turėtų naudoti kremą su faktoriumi 15 ar daugiau“. „Saugaus įdegio nebūna“, – eilinį sykį primena Nicola Smith„Cancer Reaserch UK“, įstaigos, užsiimančios vėžio tyrimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įdegis – tai jūsų odos reakcija į pernelyg stiprų saulės spinduoliuotės poveikį. O nudegimas saulėje – aiškus ženklas, kad jūsų oda yra pažeista“, – tęsia ji.

„Daugeliui suaugusiųjų ir vaikų reikia visiškai nedaug laiko, kad gautų tinkamą D vitamino kiekį – mažiau, negu reikia, kad sudegtų“, – mano N. Smith.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų