REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinomas muzikantas, grupės „Bix“ lyderis, televizijos laidų prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas studijavo Šiauliuose ir sako, kad čia praleido vienus gražiausių gyvenimo metų. Šiaulių charizma nenuginčijama: miestas traukia kūrybingus žmones, čia gimė daugybė ryškių muzikinių grupių: „Vairas“, „Jonis“, „Bix“, „Colours of Bubbles“, „Lygiai lyja“ ir daugelis kitų. Bet šįkart Samas – ne apie muziką, o apie patį miestą.

Žinomas muzikantas, grupės „Bix“ lyderis, televizijos laidų prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas studijavo Šiauliuose ir sako, kad čia praleido vienus gražiausių gyvenimo metų. Šiaulių charizma nenuginčijama: miestas traukia kūrybingus žmones, čia gimė daugybė ryškių muzikinių grupių: „Vairas“, „Jonis“, „Bix“, „Colours of Bubbles“, „Lygiai lyja“ ir daugelis kitų. Bet šįkart Samas – ne apie muziką, o apie patį miestą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Urbonavičius gyvenimą Šiauliuose iki šiol prisimena su nostalgija ir neslepia – daug laiko praleisdavo vadinamajame Šiaulių bulvare. Tai – trečias pagal senumą bulvaras Europoje. Kaip Paryžius didžiuojasi Eliziejaus laukais, taip Šiauliai savuoju bulvaru.

REKLAMA

„Mieste, smarkiai nukentėjusiame nuo karo, ta gatvė buvo tiesiog stebuklas – pagrindinė miesto ašis. Ji atrodė tiesiog įspūdingai“, – pasakoja Samas.

„Prie „Gaidžio“, – sakydavo šiauliečiai ir visiems viskas buvo aišku. Susitikimo vietos pakeisti negalima.

„Prie „Gaidžio“ iš esmės visos meilės istorijos prasidėdavo Šiauliuose. Šalia jo veikė ir legendinis „Pieno baras“, kur po treniruočių valgyti varškės rinkdavosi visi Šiaulių kultūristai“, – juokiasi pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Atnaujintas ir išgražėjęs Šiaulių bulvaras iki šių dienų išliko svarbiausia šiauliečių bei miesto svečių laisvalaikio, poilsio, pramogų ir prekybos vieta. Sakoma, kad pažintis su Vilniaus gatvės bulvaru prilygsta kelionei laiko mašina. Čia susipina istorinių akcentų, architektūrinių sprendimų, miesto simbolikos atributų ir šiuolaikinio gyvenimo aktualijų elementai.

Nesenstanti šimtametė vaistinė

Tikras šiaulietis, svečiui aprodydamas miesto įžymybes, būtinai jį nuvestų į bulvare įsikūrusią vaistinę „Valerijonas“. „Tai – legendinė vaistinė. Nežinau, ar atsirastų žmogus, joje ko nors nepirkęs. Ji atrodė fainiai, viskas joje kvėpavo smetoniška dvasia“, – svarsto S.Urbonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šimtmečių tradicijas puoselėjančioje vaistinėje po rekonstrukcijos įsikūrė ir arbatinė su sveiko maisto virtuvės patiekalais. Be to, lankytojai čia viliojami edukacinėmis programomis, degustacijomis ir gamybinėmis laboratorijomis.

Pavyzdžiui, atvykęs gali pasigaminti natūralios sudėties kremą ar lūpų balzamą, dalyvauti arbatos gėrimo ceremonijoje ar ekologiškų aliejų degustacijoje, išgirsti vertingų pasakojimų apie vaistažoles ar netgi bandyti išrasti jaunystės eliksyrą. Ir saldu, ir smagu

Smaližiams Šiauliai neabejotinai padovanos dar neatrastų skonių puotą, mat tokio Šokolado muziejaus gali pavydėti net Briuselis.

REKLAMA

„Ką man reiškia „Rūtos“ fabrikas? – juokiasi Samas. – Ogi fantastišką galimybę nusipirkti didžiulių šokolado gabalų, tiesiog luitų, kuriuos darbininkai nugvelbdavo iš fabriko.“

Laimė, šiais laikais nieko gvelbti nereikia. Edukacinių užsiėmimų metu lankytojai trumpam tampa šokolado meistrais ir patys gali išbandyti jėgas gamindami šokoladinius skanėstus bei čia pat jų paragauti. Norintiems sužinoti daugiau apie šokoladą ir jo derinius, rengiamos teminės šokolado ir saldainių degustacijos.

Skonio receptoriai patenkinti, bet žingeidumas dar ne? Muziejaus ekspozicija pristato ne tik įdomią fabriko istoriją, bet ir atveria keturių tūkstantmečių šokolado vartojimo paslaptis.

REKLAMA

Be to, muziejuje netrūksta interaktyvių užsiėmimų: čia galima nusifotografuoti ir elektroniniu paštu išsiųsti savo nuotrauką ar sukurtą saldainių popierėlį draugams, pažaisti įvairių žaidimų.

 

Į svečių širdį – ir per skrandį

S.Urbonavičius mėgsta skaniai pavalgyti ir išduoda paslaptį – turistų simpatijas bei meilę Šiauliai pelno ir per skrandį. „Saulės skonis“ – taip vadinasi Šiaulių žemės gastronominė kelionė.

Žinia, Šiauliuose veikiančios kavinės atsiliepė į Turizmo informacijos centro iniciatyvą ir sukūrė „Saulės skonį“ – vištienos patiekalą, pagardintą ypatingu padažu, ir kelių ingredientų gėrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai – greitas būdas palepinti skrandį. Autentikos ieškotojai tuo tikrai nepasitenkins: jų kelias nuvingiuos į Žaliūkių malūnininko sodybą – etnokultūros, tradicinių papročių ir pramogų erdvę, supamą šiuolaikinio miesto. Ištisus metus sodyboje vyksta kasdienis malūnininko šeimos gyvenimas: malami grūdai, kepama duona. 

Būtent čia susėdę prie karščiu alsuojančios krosnies lankytojai išgirsta pasakojimą apie sunkų duonos kelią nuo sėjos iki balta staltiese užtiesto stalo. Maža to, svečiai nelieka pasyvūs stebėtojai, o įsitraukia į duonos gamybos procesą: minko tešlą ir netgi pramoksta naudotis duonkepe.

REKLAMA

Žaliūkių duonos Samas dar nėra ragavęs, bet yra girdėjęs, kad burnoje išsiskiria skonių puokštė – su saldumu ir rūgštele.

Dvi Šiaulių panoramos

Šokolado. Katinų. Dviračių. Ir aibė kitų – nuo 20-ties muziejų Šiauliuose gali apsisukti galva. Neįtikėtina, bet Šiauliai – unikalių muziejų lopšys. Tokių nerasi ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse.

Nors paskaus kojas, o įspūdžiai ims viršų, neaplenkite ir Fotografijos muziejaus, kur kiekvienas lankytojas gali tapti aktyviu ekspozicijos dalyviu ir kūrėju. Ir netgi fotografo asistentu

REKLAMA

Šiukštu nepraleiskite kvapą užgniaužiančios galimybės įžengti į fotoaparato vidų, apsilankius muziejaus stogo terasoje įrengtoje „cameroje obscuroje“. Terasos monokliai leidžia pažvelgti į senųjų Šiaulių panoramas, kurias įdomu palyginti su iš aukšto atsiveriančiais šiuolaikinio miesto vaizdais.

Miestas, ežeras ir miškas – trys viename

Gamtinėtojus Šiauliai irgi turi kuo nudžiuginti, mat čia gyvenimas verda ne tik pėsčiųjų bulvare, bet ir Talkšos ežero pakrantėje.

Šią vasarą miestiečiai ir miesto svečiai džiaugiasi unikalia galimybe paplaukioti apžvalginiu maršrutu po Talkšos ežerą laivu „Bitinėlis“, regint miesto ir gamtos panoramą nuo ežero bangų. Čia atsiveria vaizdas ir į miško parką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Urbonavičius pažymi, kad retas Europos miestas gali pasigirti centre turintis ir ežerą, ir mišką. Šis gamtinis kompleksas jau tapo Šiaulių miesto vizitine kortele.

Tyrinėdami Šiaulius svečiai tiesiog privalo aplankyti ir Talkšos ežero pakrantėje stovinčią Geležinę lapę. Lietuvos rekordų knygoje rašoma, kad tai – didžiausia gyvūno skulptūra.

 

Gamtos pažinimas neabejotinai nusidrieks ir Talkšos ekologiniu taku, besitęsiančiu apie 5 km. Taką sudaro 19 stotelių, pristatančių Talkšos ežero pakrančių augmeniją, gyvūniją, kraštovaizdžio įvairovę ir šios vietovės istoriją

REKLAMA

Žvalgant Talkšos ežero apylinkes lankytojų dėmesį prikausto energetinis labirintas iš akmenų, sudarytas iš septynių ratų. Tai – puikiausia vieta atsikvėpti, medituoti, pabūti ramiai su savo mintimis.  

S.Urbonavičius-Samas visai neseniai koncertavo Šiaulių miesto šventėje. Atmosfera – kaip visada fantastinė. Geresnio žodžio jai apibūdinti Samas neranda.

Nors laikas mieste daug ką pakeitė ir, žinoma, į gerą, S.Urbonavičus lieka ištikimas sau – smagiausia jam pagrindinėje miesto ašyje – bulvare.

Lietuvos gamta, kultūra, žmonės, maistas – visi dėmesio verti objektai vienoje vietoje. Spausk ir sek mus facebook.

 

Rubrika yra inicijuota Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos ir finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų