REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik vakar internete pasirodžiusi daina „Kildišiene neišeik“ jau turi daugiau kaip 60 tūkst. peržiūrų „Youtube“ kanale. Kūrinys pašiepia buvusios parlamentarės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narės Gretos Kildišienės istoriją.

Tik vakar internete pasirodžiusi daina „Kildišiene neišeik“ jau turi daugiau kaip 60 tūkst. peržiūrų „Youtube“ kanale. Kūrinys pašiepia buvusios parlamentarės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narės Gretos Kildišienės istoriją.

REKLAMA

Galima tik įsivaizduoti, kaip jaučiasi dainos heroje tapusi žymi Lietuvos moteris. Paklausėme teisininko, ar toks šaipymasis nepažeidžia jos garbės ir orumo ir neužtraukia dainos autoriams jokios atsakomybės?

Kūrėjai sumaniai apsisaugojo nuo pasekmių

„Kildišiene neišeik“ žodžius parašė gerai žinomi muzikos kūrėjai Stanislavas Stanickis-Stano ir Deivydas Zvonkus. Pastarasis savo „Facebook“ paskyroje dainą pavadino „draugišku šaržu“ ir pažymėjo, jog joje – jokių patyčių, tik neatsakyti klausimai.

Teisininkas, intelektinės nuosavybės ekspertas Andrius Iškauskas sako, kad seniai muzikos pasaulyje besisukantys kūrėjai žinojo, ką daro ir sumaniai apsisaugojo nuo galimo teisminio ieškinio.

REKLAMA
REKLAMA

„Vargu ar galima įžvelgti garbės ir orumo pažeidimą. Pirmiausia, baudžiamajai atsakomybei kilti už garbės ir orumo pažeidimą reikia, kad būtų paskleistos neatitinkančios tiesios žinios, kurios žemina asmenį. Dainoje tokių žinių neradau. Ten buvo klausiama, tačiau faktai nebuvo konstatuoti. Na, nebent, kad „Kildišienė miega šiene“. Tačiau tokio fakto konstatavimas vargu ar pažeidžia orumą. Kiek įžeidžiantis galėtų būti klausimas „Kildišiene, ar miegojai su valstiečiu“, tačiau vėlgi tai tik klausimas, o ne teiginys. Todėl jis neužtraukia jokios atsakomybės teksto autoriams“, – sako teisininkas.

REKLAMA

A. Iškauskas tikina, kad Lietuvos teismų praktikoje žinios ir nuomonės ar klausimo atskyrimas yra labai pabrėžiamas dalykas. Todėl net G. Kildišienei panorėjus ginti savo garbę teisme, įstatymai būtų kūrėjų pusėje.

Daina peržengia moralės normas?

Vis dėl to tokį muzikos kūrinį teisininkas vadina nereikalingu šaipymusi. „Daina sukurta humoro forma. Ar ji morali? Čia jau kitas klausimas. Manyčiau, kad tai yra nereikalingas šaipymasis. Bet teisinės atsakomybės neužtraukia“, – aiškina ekspertas.

G. Kildišienei pasitraukus iš politikos ji nebeteko viešo asmens statuso. Tačiau teisininkas sako, kad praktiškai ji vis dar yra visuomenės dėmesio centre, todėl ir kritikos ribos jos atžvilgiu – platesnės.

„G. Kildišienės istorija sukėlė didelį atgarsį, visuomenės noras žinoti apie ją yra didelis.Todėl praplatėja atlikėjų teisė išsakyti savo nuomonę, Net jei ji nėra labai maloni ir gražiai išsakyta. Vis tiek G. Kildišienė lieka asmuo, kurio atžvilgiu kritikos ribos yra labai plačios. Aš manau, kad praktiškai galima laikyti ją viešu asmeniu. Tai, kad pasitraukė iš politikos, dar nereiškia, kad visuomenės interesas žinoti apie ją sumažėjo“, – sako A. Iškauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų