REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos uostas laukia Susisiekimo ir Energetikos ministerijų pagalbos, skiriant finansavimą aukštos įtampos elektros linijai per Kuršių neriją pakeisti povandeniniu elektros kabeliu.

Klaipėdos uostas laukia Susisiekimo ir Energetikos ministerijų pagalbos, skiriant finansavimą aukštos įtampos elektros linijai per Kuršių neriją pakeisti povandeniniu elektros kabeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

110 kilovoltų elektros perdavimo linija, kuria perduodama elektra Neringos vartotojams, trukdo laivybai, potencialiai uosto plėtrai, ją dažnai kliudo pramoginiai laivai, dėl to bendrovei „Litgrid“ ją reikia nuolat remontuoti.

REKLAMA

Apie galimybes pakeisti oro liniją kabeline prabilta prieš dvejus metus, tačiau iki šiol finansavimo klausimas nėra išspręstas. Šiuo metu laukiama galutinio Vyriausybės sprendimo dėl uosto plėtros perspektyvų, tuomet būtų sprendžiamas ir elektros kabelio likimas.

Skaičiuojama, kad elektros kabelis po vandeniu galėtų kainuoti apie 11 mln. eurų.

Derins su uosto plėtra

Klaipėdos uosto direkcijos statybos ir eksploatacijos departamento direktorius Giedrius Smaguris BNS sakė, kad direkcija yra kreipusis į Energetikos ir Susisiekimo ministerijas, prašydama rasti lėšų kabeliui - jis numatytas direkcijos rengiamame uosto bendrajame plane.

REKLAMA
REKLAMA

Abiejų ministerijų atstovai tikino, kad kabelio finansavimo klausimas vis dar svarstomas, jis priklausys nuo uosto plėtros.

„Alternatyvos vertinamos jau ne pirmi metai ir finansavimas yra kertinis klausimas. Sprendimo ir atsakymo kol kas nėra. Jis priklausys ir nuo to, koks uosto plėtros variantas bus pasirinktas“, - BNS sakė susisiekimo ministro atstovė Vytautė Šmaižytė.

Energetikos ministerijos atstovas Andrius Jovaiša BNS taip pat sakė, kad ministerijos ieško būtų, kaip finansuoti kabelio tiesimą po vandeniu, ir tai susiję su uosto plėtra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimo ministerija yra pritarusi maksimaliai Klaipėdos uosto plėtrai, tačiau uostamiesčio valdžia pritarė kiek santūresnei uosto plėtrai. Galutinį sprendimą dėl uosto plėtros dar turės priimti Vyriausybė.

Pramoginiai laivai nuolat kliudo elektros laidus

Virš Kuršių marių ties Kiaulių nugaros sala nutiestus elektros laidus nuolat kliudo čia plaukiojantys pramoginiai laivai. Nors šioje zonoje jiems plaukti draudžiama, tačiau incidentai pasitaiko gana dažnai ir „Litgrid“ turi laidus remontuoti.

Paskutinį kartą incidentas įvyko pirmadienį, kai Švedijos piliečio vairuojamas laivas neleistinoje vietoje kliudė elektros laidus ir dėl to pusvalandžiui buvo nutrūkęs elektros tiekimas Neringai.

REKLAMA

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna BNS sakė, kad jachta pirmadienį galėjo kliudyti aukštos įtampos kabelius, nes jos kapitonas tiesiog pasiklydo.

„Jis plaukė ne tuo keliu, kuriuo plaukia jachtos. Jis galbūt pasiklydo. Tikriausiai nežinojo to maršruto, kur plaukti. Dėl to su savo stiebu užkliudė aukštos įtampos laidus“, - kalbėjo A.Alekna.

Jis teigė, kad laivai uoste orientuojasi žemėlapių ir navigacijos pagalba. Būtent juose yra aiškiai pažymėta, kad toje vietoje, kur jachta kliudė laidus, negalima plaukti. Be to, kiekvienas laivas bet kada gali teirautis uosto direkcijos, kur jam plaukti, jeigu netyčia pasiklysta. Tačiau plaukti neleidžiama zona nėra pažymėta skiriamaisiais ženklais.

REKLAMA

„Trosu neužtversi, nes ten švartuojasi ro-ro keltai. Žmonės, kurie plaukia, turi žinoti, kur galima plaukti ir kokie gyliai bei kur yra kanalai, vedantys į tavo tikslą. Ne kartą yra keltas tas klausimas dėl požeminių kabelių. Čia yra klausimas dėl lėšų atradimo“, - kalbėjo uosto kapitonas.

Remontavo balandį

Balandį „Litgrid“ remontavo 1989 metais nutiestą elektros liniją į Neringą, dėl darbų kurorto gyventojai pusantros paros buvo likę be elektros. Tuomet bendrovė teigė, kad linijos laidai buvo keičiami dėl kelis kartus neleistinoje vietoje plaukusių laivų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos uosto taryba yra pritarusi, kad linija turi būti iškelta, nes ji trukdo būsimai uosto veiklai, o SGD laivų bunkeriavimas sunkiai įsivaizduojamas greta oro linijos.

110 kilovoltų elektros perdavimo linija, einanti nuo Marių pastotės Klaipėdoje iki Juodkrantės, yra pagrindinė oro linija, kuria perduodama elektra Neringos gyventojams.

Jūrlapiuose elektros linija pažymėta kaip draudžiama plaukti vieta. Virš Kuršių marių einančios oro linijos laidai yra 13,9-29,8 metro aukštyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų