REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pradėjo bylos, susijusios su prezidento Johno Kennedy nužudymu, viešinimą. Pirmojoje dalyje buvo paviešinti ir interviu su KGB agentu, pabėgusiu į JAV 1964 metais.

JAV pradėjo bylos, susijusios su prezidento Johno Kennedy nužudymu, viešinimą. Pirmojoje dalyje buvo paviešinti ir interviu su KGB agentu, pabėgusiu į JAV 1964 metais.

REKLAMA

JAV Nacionalinis archyvas liepos 24-ąją pradėjo viešinti dokumentus, susijusius su 35-ojo JAV prezidento Johno Kennedy nužudymu, praneša įstaigos tinklapyje. Šiuo metu yra paviešinta daugiau nei 3,8 tūkst. FTB ir CŽV surinktų bylos dokumentų.

Tarp paviešintos medžiagos – 17 garso laikmenų su KGB agento Jurijaus Nosenkos interviu. SSRS pilietis paspruko į JAV 1964 metų sausį, jau po J. Kennedy nužudymo.

J. Nosenka tvirtino, kad būdamas KGB agentu jis vedė Lee Harvey Oswaldo bylą, kuomet šis gyveno SSRS“, – teigiama pateiktose archyvo ataskaitose. Pažymima, kad interviu su J. Nosenka buvo įrašytas 1964 metų sausio, vasario ir liepos mėnesiais.

Paviešintų dokumentų serija – tik dalis medžiagos, susijusios su J. Kennedy nužudymu, kurią yra planuojama paviešinti. Dokumentai buvo surinkti remiantis specialiai tam paskelbtu įsaku (The President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act), kurį JAV Kongresas paskelbė 1992-aisiais. Duotasis įsakymas įpareigojo visas valstybines įstaigas surinkti ir perduoti visą jų surinktą medžiagą, vienaip ar kitaip susijusią su 35-ojo prezidento nužudymu, į JAV Nacionalinį archyvą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skelbiama, kad daugiau nei 400 iš paviešintų dokumentų anksčiau buvo visiškai slapti, dar 3,3 tūkst. anksčiau buvo viešinami iš dalies redaguoti.

REKLAMA

35-asis JAV prezidentas Johnas Kennedy buvo mirtinai sužeistas į galvą 1963-ųjų lapkričio 22-ąją Dalase, kuomet važiavo atviru automobiliu eitynių metu. Speciali komisija, ištyrusi nusikaltimą, nusprendė, kad žmogžudystę įvykdė žudikas-vienišius Lee Harvey Oswaldas. Tačiau daugeliui amerikiečių ši versija sukėlė abejonių.

KGB agentas Jurijus Nosenka nuo 1953-ųjų dirbo KGB. 1964-ųjų vasarį jis paspruko į JAV. Iki 1969-ųjų JAV spec. tarnybos įtarė, kad jis yra dvigubas agentas. Vėliau jis tapo CŽV pareigūnu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų