REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų pozicija dėl koalicijos likimo pamažu įgauna kontūrus. 4 partijos skyriais savo nuomonę jau išreiškė. Ir tik Jonavos skyrius, kuriam vadovauja Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, pasisakė už tolimesnį darbą su valstiečiais.

Socialdemokratų pozicija dėl koalicijos likimo pamažu įgauna kontūrus. 4 partijos skyriais savo nuomonę jau išreiškė. Ir tik Jonavos skyrius, kuriam vadovauja Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, pasisakė už tolimesnį darbą su valstiečiais.

REKLAMA

Kol politikos apžvalgininkai sako, kad konfliktų socialdemokratų partijos gretose dar tikrai bus, M.Sinkevičius tikina, kad jis ministro kėdės tikrai nelaiko. O sprendimas dėl koalicijos likimo turėtų būti paremtas apgalvotais skaičiavimais, o ne emocijomis.

Valstiečiai turi atsiprašyti?

Ūkio ministras ir Socialdemokratų partijos Jonavos skyriaus pirmininkas Mindaugas Sinkevičius tikina, kad jų partijos skyriuje nuomonių buvo įvairių. Nuo pasiūlymo reikalauti atsiprašymo iš valstiečių, iki sprendimo likti joje ir dirbti toliau.

„Skyriuje nuomonės buvo įvairios. Buvo kolegų, kurie buvo pasipiktinę faktu, kad mes esame koalicijoje su valstiečiais, o jie sugeba pasirašyti papildomus susitarimus su opozicija. Kai kurie siūlė reikalauti atsiprašymo. Kiti kolegos išreiškė nuostabą, kodėl atsakomybę dėl koalicijos ateities yra perkeliama į skyrius. Nors jie politinę virtuvę žino tik iš spaudos. Lyg ir bandoma buvo pasakyti, kad demokratija gali privesti prie nebūtinai pačių teisingiausių sprendimų“, - pasakoja Ūkio ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, dabartinė situacija atrodo taip, lyg emocijos sprendimų priėmime vaidintų svarbiausią vaidmenį. O tai, anot pašnekovo, trukdo politiniam šalies stabilumui. „Mūsų skyriuje buvo konstatuota, kad kol kas priežasčių nepakanka tokiam radikaliam sprendimui“, - skyriaus sprendimą aiškina M.Sinkevičius.

REKLAMA

Dar viena kova tarp G.Palucko ir M.Sinkevičiaus?

Dėsningumą tarp skyrių pozicijų ir rinkimų į partijos pirmininko postą, atrasti nesunku, sako Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius.

„Manau, kad įtakų sfera kartosis ir kituose socialdemokratų partijos skyriuose. Ir antrasis partijos pirmininko rinkimų etapas vyko pagal vadinamą žiurkių lenktynių principą. Skirtumas buvo labai mažas. Ir matyt, koalicijos likimo paveikslas gali gerokai atsikartoti su lyderio rinkimais. Tie skyriai, kurie balsavo už G.Palucką, turbūt bus linkę pasisakyti už pasitraukimą iš koalicijos. O tie, kurie palaikė M.Sinkevičių, turbūt pasisakys už likimą koalicijoje“, - tikina A.Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat prognozuoja, kad skyrių pasirinkimas likti ar pasitraukti iš koalicijos, bus gana lygus.

„Situacija tikrai nebus tokia paprasta. Įmanoma, kad būklė bus labai prasta. Viena, ar kita pusė, manau, kad laimės nedidele persvara. Ir partijos vadovybei bus didžiulis galvosūkis, ką rinktis. Kita vertus, jei rezultatas bus apylygis, partijos vadovybė turės laisvas rankas rinktis, ką daryti. Ir spręsti, kaip jiems atrodys tinkamiau“, - tv3.lt naujienų portalui sako VDU Socialinių mokslų dekanas.

Jis taip pat tikina, kad realus ir konfliktas tarp socialdemokratų frakcijos Seime ir partijos pirmininko G.Palucko.

M.Sinkevičius: nebūsiu įsikibęs ministro kėdės

Ūkio ministras, vertindamas tokius politologo žodžius tikina, kad takoskyra partijos skyriuose atsiras. Tačiau ar galimas ryšys tarp palankumo jam, ar G.Paluckui, pasakyti kol kas sunku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pašnekovą labiausiai erzina išankstinis nusiteikimas. Taip derybos bet kokios derybos praranda prasmę, sako Ūkio ministras ir buvęs Jonavos meras M.Sinkevičius.

„Mano pozicija visą laiką buvo nuosaiki. Kalbantis ir derantis niekada negali būti laimėtojas, reikia ieškoti kompromiso. Aš tikiuosi, kad partija padarys patį racionaliausią sprendimą. O tai reiškia, kad atsiribosime nuo „myliu, nemyliu“ ir „patinka, nepatinka“. O galvosime apie valstybę ir žmogų, ne intrigas ir rietenas“, - tikina Ūkio ministras.

Jis teigia, kad kaip ministrų kabineto narys, asmeninio intereso skyriaus sprendimo priėmime, neturėjo.

„Asmeniškai aš, kaip turintis subjektyvumo kriterijų, esu Vyriausybės narys, aš galvoju apie abu scenarijus: išėjimo ir likimo. Ir tikrai savo kedės, kaip ministras, aš nesilaikau. Tai nėra mano tiesioginis interesas“, - tv3.lt naujienų portalui sako M. Sinkevičius.

REKLAMA

Jis tikina, kad galutinis sprendimas bus priimtas rugsėjo 23 dieną, kai vyks nacionalinė partijos taryba. Kurioje, jei prireiks, bus balsuojama dėl koalicijos likimo.

Užprogramuoti konfliktai tarp frakcijos ir pirmininko?

Dabartinis partijos pirmininkas G.Paluckas, prieš partijai išsirenkant naująjį pirmininką, garsiai sakė, kad socialdemokratų koalicija turėtų netenkinti. Tą patį jis patvirtino ir prieš kelias savaites, valstiečiams pasirašius susitarimą su konservatoriais.

Kol kas socialdemokratų frakcija Seime gana nuosaiki, vos keli nariai garsiai prabilo apie pabėgimą iš koalicijos. Tad kaip seksis partijos pirmininkui bendrauti su Seimo frakcija? Kuri, panašu, trauktis niekur nenori.

REKLAMA

Ūkio ministras M.Sinkevičius tikina, kad konfliktų gali būti. Tačiau tokio scenarijaus jis nenori.

„Visokių scenarijų gali būti. Neatmetu ir galimo tokio scenarijaus. Bet aš labai nenorėčiau užimti fronto ar pusės. Tikrai nebūsiu tas, kuris situaciją aštrins. Ir jeigu partija apsispręs iš koalicijos išeiti, pritarsiu demokratijos būdu išrinktai pozicijai. Konfliktų galimybė visą laiką gali atsirasti dėl nuomonių skirtumo. Tikėtina, kad tai gali rudenį ir įvykti. Bet tikiuosi, kad mes tikrai rasime tą trečią kelią“, - tikina M.Sinkevičius.

Apsisprendė jau 4 skyriai

4 iš 60 Lietuvos socialdemokratų partijos skyrių apsisprendė dėl koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Skyrių nuomonės buvo paprašęs partijos Prezidiumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3 skyriai – Palangos, Alytaus ir Telšių – nutarė siūlyti koalicijos netęsti, o Jonavos skyrius balsavo už pasilikimą koalicijoje.

LSDP Palangos skyriaus pirmininko Dano Palucko teigimu, sprendimas priimtas vienbalsiai.

Telšių miesto skyrius priėmė analogišką sprendimą liepos 19 d. vykusiame skyriaus Tarybos susirinkime. Remiantis skyriaus pirmininko pavaduotojos Vilijos Bačionienės žodžiais, skyriaus nariai rinkosi tarp siūlymo trauktis iš koalicijos bei persvarstyti koalicijos sutartį, tačiau pasirinktas pirmasis variantas.

Alytaus skyrius irgi balsavo už tai, kad koalicija su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nebebūtų tęsiama.

Lietuvos socialdemokratų partijoje svarstymai apie koalicijos prasmę su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga prasidėjo po to, kai valstiečiai žalieji pasirašė susitarimą su opozicine Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais dėl pastarosios politinės jėgos paramos Miškų įstatymo pataisoms mainais į pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui.

Socialdemokratai pritarė Vyriausybės siūlomai miškų valdymo reformai su išimtimis ir prašė koalicijos partnerių atsižvelgti į šalutinius jos valdymo padarinius regionams. Tačiau koalicijos partneriams sudarius paramos susitarimą su opozicine partija derybos šiuo klausimu koalicijos viduje neteko prasmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų