REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlio Ramūno Karbauskio ir trumpai parlamentare pabuvusios Gretos Kildišienės santykiai išlieka visuomenės dėmesio centre nuo pat naujų valdančiųjų išrinkimo. Psichologas Gediminas Navaitis paaiškino, kodėl rinkėjai „valstiečių“ lyderio širdies reikalais domisi net labiau, nei politiniais sprendimais.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlio Ramūno Karbauskio ir trumpai parlamentare pabuvusios Gretos Kildišienės santykiai išlieka visuomenės dėmesio centre nuo pat naujų valdančiųjų išrinkimo. Psichologas Gediminas Navaitis paaiškino, kodėl rinkėjai „valstiečių“ lyderio širdies reikalais domisi net labiau, nei politiniais sprendimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot santykių eksperto, R. Karbauskis po padidinamuoju stiklu atsidūrė kaip valdančiosios partijos lyderis ir žmogus, užimantis svarbią vietą Seime. Iš tokio žmogaus natūraliai tikimasi, kad jis demonstruos dorą ir etišką elgesį.

REKLAMA

„Paplitęs naivus požiūris, kad jeigu žmogus užima kažkokias svarbias pareigas – jis turėtų būti ir dorovės etalonas. Šis požiūris naivus todėl, kad geras politikas ir geras žmogus nėra tas pats. Kai samdome, pavyzdžiui, buhalterį, jo doroviniams nusistatymams nekeliame reikalavimų, tik profesiniams. Tuo metu iš politikų tikimės kur kas daugiau. Aukšti moraliniai standartai rodytų, kad politikas nebus paveiktas interesų grupių. Sukeldamas abejones dėl savo moralės, politikas sukelia abejones ir dėl savo sąžiningumo“, – sako G. Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos vertybes deklaruoja, bet jomis negyvena

Psichologas sako, kad kilus gandų apie santykius su G. Kildišiene, R. Karauskis papuolė į keblią padėtį – garsiai kalba apie šeimos vertybes, tačiau pats, regis, jomis nesiremia.

„Lietuvoje žmonės linkę tapatinti politikus su jų asmeniniu gyvenimu. Esate geras šeimos žmogus? Tuomet už jus balsuos daugiau žmonių. Kalbant apie R. Karbauskį čia ne tiek svarbūs gandai apie jo santykius su G. Kildišiene, kiek elementarūs faktai. Jis gyvena atskirai nuo šeimos. Prieš emigraciją pasisakantis politikas neišsprendė šios problemos savo paties šeimoje ir įkurdino žmoną Ispanijoje. Kol šeima yra svetur, jis artimai bendrauja ar bendravo su kita moterimi. Nors nieko smerktino šiuose faktuose nematau, vis dėl to jie kertasi su politiko deklaruojamomis vertybėmis. Tai pradeda žmonėms kelti abejones jo patikimumu“, – sako G. Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santykių eksperto teigimu, apie šeimos vertybes G. Karbauskiui geriau iš viso nekalbėti. „Kai žmogus, kurio gyvenimas nutolęs nuo tradicinių šeimos vertybių, kalba apie šeimos svarbą, skamba taip, lyg alkoholikas kalbėtų apie blaivybę. Gal tokių temų tuomet reikėtų iš viso neliesti“, – pataria G. Navaitis.

„Daro gėdą ne tik partijai, bet ir valstybei“

Santykių eksperto teigimu, atsidurdamas visuomenės dėmesio centre per asmeninius santykius, politikas tolsta nuo profesionalo įvaizdžio ir žmonių akyse atrodo daugiau kaip šou žvaigždė.

REKLAMA

„Kalbant apie šiuos skandalėlius yra kitas įdomus momentas. Žmogus yra išskirtinai seksuali būtybė, kuri gali užsiimti seksu visus metus. Kai tuo tarpu daugelis gyvūnų – tik keletą savaičių pavasarį. Kiti žinduoliai susiranda partnerį tik tam laikui. O žmogus linkęs susiporuoti ilgam, nes turi žymiai ilgiau rūpintis augančiais palikuonimis. Vadinasi, pora turi būti stipri. Čia turime biologinį prieštaravimą – pastovumas prieš seksualumą. Civilizuotoje visuomenėje tas prieštaravimas išspręstas ne dalyvavimu, o stebėjimu. Žmonės stebi seksualinius ryšius televizoriuje, kompiuteryje, skaito apie juos laikraščiuose.

REKLAMA

Atsirado tam tikra žmonių grupė, kuri sudaro galimybę stebėti – tai aktoriai, šou žvaigždės su sekso skandalais. Bet ar politikas tinka į tą grupę? Tikėčiausi, kad jis turėtų dominti visuomenę kitais gebėjimais, ne meilės skandalais. Kai tokie skandalai tampa pagrindiniu politiko bruožu, natūralu, kad visuomenė nelabai tuo žavisi. Deja, „valstiečių“ lyderis šiuo metu yra būtent tokiame antraeiliame šou žvaigždės vaidmenyje. Dėl jo aukštų užimamų pareigų tai daro gėdą ne tik partijai, bet ir visai valstybei“, – teigia psichologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar sužinosime, ką slepia „valstiečių“ lyderis?

R. Karbauskis deklaruoja, kad jo ir G. Kildišienės nesieja artimi ryšiai. Tuo metu bendrapartietis Povilas Urbšys tikina, kad partijos lyderis toliau yra G. Kildišienės gyvenimo ramstis. Esą jis padėjo išleisti moters parašytą knygą, o jo remiamame „Naisių vasaros festivalyje“ net stovėjo palapinė, kur buvo galima nusipirkti šią knygą.

Psichologas G. Navaitis sako, kad tokių detalių negana tvirtinti, jog R. Karbauskį ir G. Kildišienę sieja artimas ryšys. Tačiau santykių ekspertas įsitikinęs, kad visuomenė anksčiau ar vėliau sužinos tiesą. „Niekada nepavyks ilgam laikui apmulkinti daugumos. Galima pasamdyti gerus specialistus ir kurti patrauklų įvaizdį. Bet anksčiau ar vėliau visi svarbūs dalykai išaiškėja. Kai buvo kilęs skandalas dėl G. Kildišienės automobilio ir moteris pasitraukė iš Seimo, daugelis žmonių manė, kad istorijoje jau padėtas taškas. Tačiau istorija tęsiasi ir jei ji kartosis, visos prielaidos dėl jų santykių tik pasitvirtins“, – sako psichologas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų