REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasaros atostogų metu pasiilsime, atsigauname ir pasikrauname energijos. Tačiau didžiausias mūsų kūno organas – oda – patiria nemažai išbandymų. Saulė, jūra, šiltas oras – tobulų atostogų garantas. Tačiau poilsiaujant džiuginantys dalykai tampa iššūkiu odai. Todėl jos priežiūrai reikia skirti ypatingą dėmesį.

Vasaros atostogų metu pasiilsime, atsigauname ir pasikrauname energijos. Tačiau didžiausias mūsų kūno organas – oda – patiria nemažai išbandymų. Saulė, jūra, šiltas oras – tobulų atostogų garantas. Tačiau poilsiaujant džiuginantys dalykai tampa iššūkiu odai. Todėl jos priežiūrai reikia skirti ypatingą dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad kaip pasirūpinti oda per atostogas, kad sugrįžus namo jai netektų kviesti „greitosios pagalbos“?

REKLAMA

Odai gaivinti – drėkinamieji kremai

Vasaros atostogų metu odai tenka nemažas krūvis. Veikiant saulės spinduliams, esant dideliems karščiams, staigioms orų ir slėgių kaitoms, oda sausėja, netenka daug drėgmės, storėja, greitai užsiteršia.

Pakuodami daiktus atostogoms turime pagalvoti, kaip išlaikyti odos priežiūros rutiną. „BENU vaistinės“ Sveikos odos instituto ekspertė vaistininkė Milda Darulienė sako, kad kelionių krepšyje reikėtų rasti vietos tiek veido ir kūno prausikliams, tiek veido ir kūno kremams. Ypač vakare, po saulės vonių, nusimaudžius duše reikėtų odą patepti drėkinamuoju ar intensyvesniu – maitinamuoju – kremu.

REKLAMA
REKLAMA

„Galima rasti įvairių drėkinamųjų, maitinamųjų priemonių, kremų po saulės, kurių sudėtyje yra alijošiaus, D pantenolio. Šios medžiagos drėkina, ramina odą, slopina sudirgimus. Tepantis jomis papildytais kremais, atkuriamas apsauginis odos sluoksnis, o įdegis būna tolygesnis ir išsilaiko ilgiau“, – pasakoja M. Darulienė.

Odai atgaivinti – terminis vanduo

Vasaros metu, ypač – intensyviau lepinantis saulės voniomis, oda tampa storesnė, šiurkštesnė. Todėl, vaistininkės teigimu, verta į kelioninį krepšį pasiimti kūno ir ypač veido šveitiklį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atostogaujant ir dažniau būnant gryname ore arba skrydžio metu praverčia ir terminis vanduo. „Pajutus, kad oda sausėja, nemaloniai tempia, ją atgaivinti galima užpurškus šiek tiek terminio vandens ar vaistažolių hidrolato. Tai pagalbinės priemonės, kurias galima purkšti tiesiai ant makiažo, bet jos tarsi šaltas dušas atgaivina odą ir atkuria jos drėgmę“, – pataria M. Darulienė.

Reikia įdegio, bet ne nudegimų

Geros atostogos – neįsivaizduojamos be saulės vonių. Tačiau gydytoja dermatovenerologė Toma Dimšienė perspėja, kad per ilgai mėgaujantis saule ir tinkamai nesisaugant nuo ultravioletinių spindulių, galima patirti odos nudegimų. Tuomet oda tampa raudona, patinsta, atsiranda deginimo, perštėjimo, skausmo pojūtis, kartais – net pūslės. Galiausiai ji pradeda luptis.

REKLAMA

„Odos nudegimas – labai pavojingas, nes jo metu gali įvykti tam tikrų ląstelių pakitimų, dėl kurių vėliau gali atsirasti ir odos navikų. Vėlyvieji ultravioletinių spindulių sukelti odos pokyčiai – fotosenėjimas. Oda sensta, storėja, gaminasi laisvieji radikalai, mažėja jos elastingumas, atsiranda raukšlės, pigmentacijos pakitimai – įvairios rudos dėmelės“, – įspėja specialistė.

Todėl, norint apsaugoti odą, net mažiausiame atostogų krepšyje reikia rasti vietos tinkamam kremui su apsauginiais filtrais. Šiais kremais reikėtų teptis 15–20 minučių prieš išeinant į lauką. Procedūrą patariama kartoti kas dvi valandas.

REKLAMA

„Didžiausia atostogų metu daroma klaida, kad pamirštama pasitepti apsauginiu kremu nuo saulės. Arba jei oras būna debesuotas, apsiniaukęs, nėra saulės, galvojama, kad ir apsauga nereikalinga. Tai netiesa. Saulės spinduliai praeina pro debesis ir pasiekia mūsų odą. Todėl krepšyje visada turėtų būti apsauginis kremas nuo saulės“, – pabrėžia gydytoja dermatovenerologė.

Ilgiau būnant saulėje reikia naudoti apsauginį kremą su ne mažesniu kaip SPF 30 filtru. „Jeigu žmogus yra šviesiaodis ar turi problemų su kapiliarais, patariu naudoti SPF 50 kremus. Net ir naudojant tokio stiprumo kremą, apsaugoma nuo maždaug 98 proc. ultravioletinių spindulių, bet 2 proc. jų vis tiek pasiekia mūsų odą“, – teigia T. Dimšienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemalonumams išvengti – priešalerginiai preparatai

Rūpindamiesi savo oda ir gera savijauta, ir per atostogas turėtumėme maitintis sveikai. M. Darulienė pataria valgyti kuo daugiau vaisių, daržovių, žuvies ir kitų lengvų maisto produktų. Ji primena, kad vasarą derėtų išgerti ne mažiau kaip porą litrų vandens per dieną. „Odą drėgme būtina papildyti ir iš vidaus“, – pabrėžia vaistininkė.

Per atostogas, ypač – svečiuose kraštuose, mūsų laukia daugybė skanių ir egzotiškų pagundų. Žmonės, kurių oda yra jautresnė, linkusi į alergijas, turėtų atsargiau skanauti neįprastus maisto produktus ir patiekalus, nes tai gali sukelti alergines reakcijas.

M. Darulienė primena į kelionę pasiimti ir priešalerginių preparatų, galinčių padėti išvengti nemalonumų po vabzdžių įgėlimų ar paragavus maisto, kuris sukėlė alerginę reakciją. „Vykstant atostogų patartina įsidėti alergines reakcija slopinančių preparatų. Vaistinėse daugelis šių vaistų parduodami be recepto. Jie blokuoja bet kokio tipo alergijas: maistui, augalams, saulei ir pan. Taip pat būtina turėti priešalerginį tepaliuką, malšinantį įvairių tipų odos alergines reakcijas. Juo galima tepti alergizuotą veido odą, rankas, kojas“, – papildo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų