REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Tarša vandenynuose (nuotr. Vida Press)

Mokslininkai mano, kad į gamtą išmesdami didelius plastiko kiekius prisidedame prie Žemės niokojimo, kurio pasekmės bus nevaldomos ir neaiškios.

11

Mokslininkai mano, kad į gamtą išmesdami didelius plastiko kiekius prisidedame prie Žemės niokojimo, kurio pasekmės bus nevaldomos ir neaiškios.

REKLAMA

Mokslininkai apskaičiavo viso pagaminto plastiko kiekį, nuo to laiko, kai šios dirbtinės medžiagos tapo plačiai naudojamos 1950-aisiais. Buvo nustatyta, kad per šį laikotarpį pagaminta 8,3 mlrd. tonų plastmasės, sukuriant 6,3 mlrd. tonų atliekų, kaip rašoma independent. 

79 procentai šių atliekų buvo išmesti arba į sąvartyną, arba į aplinką. Iš sąvartyno tik 9 proc. atliekų buvo perdirbtos, o likusi dalis buvo sudeginta.

Šie duomenys buvo pateikti, kai "Surfers Against Sewage” (banglentininkai nusiteikę prieš taršą) pradėjo kampaniją siekdami įtikinti žmones pasipriešinti vienkartinio plastiko naudojimui. Jie atskleidė, kad vidutinis žmogus kasmet išmeta tiek atliekų, kurios prilygsta 1212 Coca Cola buteliukų arba 4600 plastikinių šakučių.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai mano, kad nieko nesiimant skaičiai augs

„Science Advances” išspausdintame straipsnyje mokslininkai perspėjo, kad jei dabartinės tendencijose išliks, iki 2050 m. bus prisikaupę apie 12 mlrd. tonų plastikinių atliekų, jos sugultų sąvartynuose arba patektų į gamtą.

REKLAMA

Susirūpinimas dėl šių atliekų auga, ne tik dėl to, kad jose gali būti pavojingų cheminių medžiagų, bet ir dėl to, kad jos pritraukia ir koncentruoja kitas chemines medžiagas.

Praėjusiais metais pateikdamas parlamentarams įrodymus, vienas ekspertas teigė, kad dėl šio poveikio plastikas turėtų būti laikomas toksišku, kuomet patenka į gamtos pasaulį. JT taip pat perspėjo apie pavojų žmonių sveikatai, kurį kelia plastiko atliekos.

Mokslininkai iš Kalifornijos, Santa Barbaros, Džordžijos ir kitų universitetų įspėjo, kad tokio didelio plastiško atliekų kiekio išmetimas į aplinką sukels nežinomus padarinius.

REKLAMA
REKLAMA

„Plastiko gamybos augimas per pastaruosius 65 metus iš esmės viršijo bet kokios kitos medžiagos augimą”, – sakė jie.

Tos pačios savybės (ilgaamžiškumas ir atsparumas irimui), kurios leidžia plastiką naudoti gausybei paskirčių, tuo pačiu yra sunkiai įveikiamos gamtoje.

„Taigi, be gerai suplanuotos ir individualiai pritaikytos plastiko naudojimo valdymo strategijos, žmonės atlieka visiškai nekontroliuojamą pasaulinio masto eksperimentą, kurio metu milijardai tonų medžiagų kaupiasi visuose pagrindiniuose sausumos ir vandens telkiniuose mūsų ekosistemoje”.

Antropcenas

Plastinės atliekos laikomos vienu iš ženklų, kad Žemė įžengė į naują geologinę epochą, vadinamą antropocenu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp kitų požymių yra daugelio gyvūnų rūšių išnykimas, taršos ir radioaktyviųjų atliekų plitimas.

Raginama nenaudoti vienkartinio plastiko

„Surfers Against Sewage” vadovas Hugo Tagholmas paragino žmones prisijungti prie vienkartinio plastiko mažinimo.

„Nesvarbu, ar mes pakartotinai prisipildytume tą patį vandens butelį, o ne įsigydami dar vieną vienkartinio vandens buteliuką. Taip pat galima neštis tą patį maišelį į parduotuvę. Svarbu prisidėti”, – sakė jis.

Kampanijos grupė teigė, kad vidutiniškai žmogus kasmet išmeta 23 kg vienkartinio plastiko.

Ji rengia paplūdimio valymo darbus visoje JK ir teigia, kad paplūdimiuose dažniausiai naudojami vienkartiniai plastikai: plastikiniai buteliai, kavos puodeliai ir dangteliai, plastikiniai stalo įrankiai, šiaudeliai, plastikiniai maišytuvai ir maisto pakuotės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų