REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mantas Stonkus (nuotr. Eimanto Genio)

Iš Plungės kilęs aktorius ir humoristas Mantas Stonkus sutiko papasakoti, kodėl keliauti po Lietuvą mėgstantys žmonės tiesiog privalo čia užsukti. Ir ne tik užsukti, bet ir ilgėliau stabtelėti, aplankyti įdomiausias vietas Plungės regione. Simpatijų Manto gimtinei neslepia ir žmona Indrė Stonkuvienė.

6

Iš Plungės kilęs aktorius ir humoristas Mantas Stonkus sutiko papasakoti, kodėl keliauti po Lietuvą mėgstantys žmonės tiesiog privalo čia užsukti. Ir ne tik užsukti, bet ir ilgėliau stabtelėti, aplankyti įdomiausias vietas Plungės regione. Simpatijų Manto gimtinei neslepia ir žmona Indrė Stonkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasižymiu gera emocine atmintimi, vaikystę prisimenu nuo trejų ar ketverių metų, todėl mano ryšys su Plunge tamprus. Prisimenu kiekvieną kampą, kur kažkas įdomaus, smagaus, nuoširdaus yra nutikę“, - atvirauja Mantas.

REKLAMA

Paklaustas, kuri vieta jam kelia didžiausią nostalgiją, M.Stonkus nedvejoja: tai – Plungės dvaro sodyba su Mykolo Oginskio rezidencija priešakyje. 

„Dvaro teritorijoje žaliuojantis parkas mano akiai yra vienas gražiausių Lietuvoje. Mano tėtis – dailininkas. Pamenu, jis ten eidavo tapyti ir pasiimdavo mane. Tai – vienas brangiausių ir šilčiausių vaikystės prisiminimų, giliai įstrigęs atmintyje“, - pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kad parkas paliktų neišdildomą įspūdį ir šiandieniams lankytojams, M.Stonkus rekomenduoja tyrinėti jį ne tik akimis, bet ir su mobiliuoju telefonu. Žinia, parkas tapo „išmaniąja“ zona ir siūlo išbandyti virtualią edukacinę-pažintinę programą „Plungės išmanusis parkas“. 

Linksma istorija apie M.K.Čiurlionį

M.Stonkus nė kiek nesistebi, kad Plungės dvaro sodybos kompleksas tituluojamas Žemaitijos Versalio vardu.

„Šią plungiškių pamėgtą vietą rekomenduoju aplankyti visiems. Teko skaityti, kad anksčiau M.Oginskio dvaro tvenkiniuose gyveno daug žuvų, bet buvo draudžiama žvejoti. Kažkuriuo metu ten gyveno ir kūrė M.K.Čiurlionis, kuris vieną kartą buvo sugautas bežvejojantis. Sargas prasikaltėlį atvedė kunigaikščiui M.Oginskiui, bet prievaizdui buvo paaiškinta, kad M. K.Čiurlionis, jei tik reikia įkvėpimo, gali daryti, ką nori. Štai kokia smagi istorija“, - juokiasi M.Stonkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apžiūrinėjant dvarą neįmanoma nepastebėti įspūdingo architektūrinio statinio – Laikrodinės-oranžerijos, - neabejoja M.Stonkus.

Šia pilaite M.Oginskio laikais dalijosi dviese: pirmame aukšte gyveno daržininkas, o antrame – laikrodininkas, prižiūrėjęs bokšte įmontuotą unikalų inkaro mechanizmą turintį laikrodį. 2012 metais pilaitė ir joje esantis laikrodis buvo restauruoti.

„Nebijokite užeiti - dabar čia veikia biblioteka“, - drąsina M.Stonkus.

Jėgas atgauna Plateliuose

Plungiškių gyvenimas verda Žemaitijos nacionalinio parko pašonėje. „Ten galima pasimėgauti nuostabia gamta, pasivaikščioti pažintiniais takais, pasivažinėti dviračiais, užkopti į ne vieną apžvalgos bokštą (Barstytalių, Siberijos, Jogaudų – red. Past.) Čia yra daugybė ežerų ir mažesnių ežerėlių, todėl vandens pramogas mėgstantys turistai tikrai ras, ką veikti“, - užtikrina M.Stonkus.

REKLAMA

Stonkų šeimos mėgstamiausias ir dažniausiai lankomas parko objektas – Plateliai

„Po filmavimo naktį važiuosiu į Plungę. Mantas su vaikais jau ten. O rytoj visa šeima vyksime į Platelius – pasivaikščioti ir paplaukioti valtimi. Taip mes ilsimės nuo triukšmo, renginių ir filmavimų“, - pasakoja vyro gimtų vietų grožiui neabejinga I.Stonkuvienė. Plaukiojant ežere galima pamatyti buvusio į Pilies salą vedusio tilto polius.

Pasigrožėti Platelių ežeru jau galima ir pasibalnojus dviratį. Įrengtame Šeirės edukaciniame pėsčiųjų maršrute dviračiu galima įveikti 4 km. Tarp įdomiausių dviračių tako objektų – ne tik saulašarėmis apaugusios pelkės, bet ir Platelių ežeryno panoramos apžvalgos aikštelė, pernai „pasodintas“ metalinių obelaičių sodas litvakams atminti bei Piktežeryje nuskendusio velnio, tupinčio ant bebro galvos, statula. 

REKLAMA

Kažkada slaptas, dabar – prieinamas kiekvienam

Kalbant apie dėmesio vertus Žemaitijos nacionalinio parko objektus M.Stonkui išdžiūvo burna. Tačiau minutėlę atsikvėpęs jis tęsia ir primygtinai rekomenduoja aplankyti unikalų Šaltojo karo muziejų, įrengtą viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse.

Bazė, kuria puoselėti juodžiausi planai – nušluoti Vakarų Europą ir šitaip įrodyti socializmo persvarą prieš kapitalizmą, išliko beveik nepakitusi.

„Mėgstantys istoriją žmonės negali neaplankyti šios įspūdingos ekspozicijos. Ši vieta, kiek teko girdėti, yra išskirtinė ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Kažkada itin slaptas objektas dabar prieinamas kiekvienam, kuris domisi istorija ir nori į ją pažvelgti iš arčiau“, - lankytinų vietų sąrašą papildo M.Stonkus, neabejojantis, kad pastarasis objektas sudomins ir ūgtelėjusius jo vaikus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cibulynė ir atsisveikinimo ritualas

Su žemaičių krašto paveldu per skrandį norintiems susipažinti keliautojams M.Stonkus siūlo kulinarinį nuotykį – edukacinę programą Žemaitės memorialiniame muziejuje Bukantėje

Čia ne tik išgirsi, kaip ir kokiomis progomis buvo gaminami žemaičių valgiai – varškės sūris, spirginė, kastinys – bet ir pats pabandysi juos pagaminti, Pasigaminęs, žinoma, ir paragausi.

„Būtinai turite paragauti žemaitiško kastinio, patiekiamo su karštomis bulvėmis. Taip pat – tradicinės žemaitiškos cibulynės su ant laužo kepta silke ir svogūnais. Skonis specifinis, bet pabandykite, gal patiks“, - juokiasi M.Stonkus.

REKLAMA

Atsisveikinant su Plunge jis ragina atlikti vieną ritualą: „Visiškai neseniai skverelyje prie Babrungo upės krioklio atidengtos šešios didelės baltos raidės PLUNGĖ. Nusifotografuokite! Reikės ir man pačiam pasidaryti asmenukę“, - miesto naujove džiaugiasi M.Stonkus.

  

Lietuvos gamta, kultūra, žmonės, maistas – visi dėmesio verti objektai vienoje vietoje. Spausk ir sek mus 

Rubrika yra inicijuota Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos ir finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų