REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Mergina su kava (nuotr. Fotolia.com)

Ar įsivaizduojate savo rytą be kavos? Dar visai neseniai ,,30 dienų be kavos iššūkio“ sumanytoja Vitalija Jankauskaitė apie tai nė pagalvoti nedrįso. Rytą pradėdavo kavos puodeliu, o štai dabar ją budina ne kofeinas, bet mankšta, bėgimas ir šaltos maudynės.

8

Ar įsivaizduojate savo rytą be kavos? Dar visai neseniai ,,30 dienų be kavos iššūkio“ sumanytoja Vitalija Jankauskaitė apie tai nė pagalvoti nedrįso. Rytą pradėdavo kavos puodeliu, o štai dabar ją budina ne kofeinas, bet mankšta, bėgimas ir šaltos maudynės.

REKLAMA

Moteris pasakoja, jog jau kuris laikas norėjo tai padaryti. Prisiminusi gyvenimo etapą, kai pusantrų metų negėrė kavos ir jautėsi geriau, ji nusprendė pagaliau tai pakartoti. ,,Tapau priklausoma, vos pramerkusi akis galvodavau apie kavą. Važiuodama kur nors pirmiausiai keldavau klausimą, ar ten bus kavos, vežiausi ir gėriau ją net sveikatingumo stovyklose. Būdavo, kad perdozuodavau, tai ir matydavosi, ir jausdavosi, kad širdis plaka labiau, nenormali energija jaučiasi“, - pasakoja V. Jankauskaitė.

Lietuvos sveikuolių sąjungos iššūkių grupėje facebook'e įkvėpta, kavos iššūkio sumanytoja galvoja, jog vasara tokiai avantiūrai yra tinkamiausias metas, nes daugiau šviesos, saulės, mažiau gresia būti prisnūdusiems.

REKLAMA
REKLAMA

Ji mano, jog veltui kai kurie žmonės pamiršta sveikatai palankias kavos alternatyvas: cikorijų, gilių, miežių ir dar kitokias kavas be kofeino. Norėdama supažindinti su kavos alternatyvomis, V. Jankauskaitė parengė vaizdo įrašą apie tai:

REKLAMA

Tiesa, pirma diena be kavos jai buvo tragiška, kamavo mieguistumas, nedėmesingumas, skaudėjo galvą. ,,Dar turėjau darbinių reikalų, susitikimų, bet negirdėjau nei ką kas kalba, nei apie ką“, - sako ji. Antrą dieną iššūkis buvo vykstant prie jūros, sustojus degalinėje nenusipirkti kavos, kai draugė šalia ją skanavo, sklido kavos aromatas.

Priklausomybė nuo paauglystės

V. Jankauskaitė sako, jog įveikusi iššūkį neplanuoja grįžti prie šios savo priklausomybės. Moteris pradėjo gyventi dar aktyvesnį gyvenimą ir visiems, norintiems atsisakyti kavos, kai tik užsimano jos, pataria eiti sportuoti, vaikščioti, tiesiog judėti. Jai kelia išgąstį vis anksčiau priklausomybę nuo kavos įgaunantys jaunuoliai. ,,Ypač pavojinga paaugliams, nes kavos kultūrą palaiko visos kavos kavinės, kur sėdi mokyklinio amžiaus paaugliai, geria kavą, pripranta. O dar tie sirupai su begale cukraus ir panašiai, dar labiau pritraukia juos, nuo jaunystės žmogus tampa priklausomas“, - sako V. Jankauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtinguose šaltiniuose pateikiami įvairūs faktai apie kavos žalą:

• sukelia nemigą,

• skatina priklausomybę,

• mažina lytinį pajėgumą,

• didina kraujospūdį, tad turintiems su tuo susijusių ligų, sukelia problemų,

• sukelia melancholiją,

• kelia cukraus kraujyje problemas,

• sunkina širdies veiklą,

• trikdo mineralų ir B grupės vitaminų pasisavinimą,

• auginama neekologiška kava išpurškiama dideliu kiekiu pesticidų, kurie yra kenksmingi žmogaus organizmui.

• sausina organizmą. Gali išplauti skysčius: išgėrus puodelį kavos ir norint atstatyti skysčių kiekį organizme, reikėtų išgerti 6 stiklines vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp mitų ir tikrovės

Ko gero, daugelis žmonių kavos klausimu yra pasiklydę tarp mitų ir tikrovės. Kone kiekvienam neigiamam punktui galima rasti kontrargumentą. Štai Chemijos mokslų daktarė, sveikos gyvensenos ekspertė Ksavera Vaištarienė sako, jog saikingai vartojama kava – nieko blogo. Pati ji ją vartoja jau net nepamena, nuo kada.

Kiekvieną rytą į 200 gramų puodelį K. Vaištarienė deda pusantro šaukštelio kavos ir skanauja. ,,Visi tie kalbėjimai, kad kava kenkia, nėra teisingi. Galbūt ta kava, kuri yra koncentruota, stipri, kuri yra tuose regionuose, kur augina ir iškart nuskina, gamina. O čia mes perkame miltelius, jau tas kofeinas išgaravęs kažkiek, stipriai negali pakenkti tikrai“, - sako ekspertė.

REKLAMA

Sau leidžia vieną puodelį kavos

Visgi ji pabrėžia, kad svarbu jausti saiką. Antrą puodelį per dieną K. Vaištarienė sau leidžia retai, o dar didesnis kiekis, anot jos, jau yra žalingas. Visgi kavos alternatyvas, tokias kaip gilių, kiaulpienių kavas, mokslininkė giria ir sako, jog jos yra naudingos sveikatai, jas derėtų įtraukti į mitybos racioną.

Anot jos, saikingai vartojama kava gali būti net naudinga ,,Mums labai svarbi cheminė medžiaga, esanti kavoje - taninai. Tai yra ruda medžiaga, kurios skonis toks raukiantis, mes su maistu jo negauname. Taninai suriša teršalus iš kraujo, labai gerai sutraukia ir pašalina iš organizmo per inkstus“, - pasakoja K. Vaištarienė. Ji nesutinka, kad kava išplauna skysčius iš organizmo. Jos teigimu, reikia turėti cheminį suvokimą apie skysčius ir suprasti, jog į juos įeina ir kava, ir sriuba, ir arbatos bei vanduo.

REKLAMA

Faktai apie žalą ir naudą įvairiuose informacijos šaltiniuose pinasi vienas su kitu. Ko gero, belieka įsiklausyti į savo kūną ir pajausti, reikia jam to rytinio kavos puodelio, ar ne. Štai iššūkio be kavos organizatorei Vitalijai Jankauskaitei gyvenimas dabar atrodo geresnis. Geriantiems kavą ir norintiems pamatyti, kaip organizmas reaguos į jos atsisakymą, prisijungti prie iššūkio ir bendrauti su bendraminčiais, galima grupėje socialiniame tinkle facebook

https://www.facebook.com/groups/218099841956258/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų