REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Pajūris (nuotr. Fotodiena.lt)

Visi mėgstame pasiskųsti orais, o šiemet besitęsiant vėsokai vasarai imame juos plūsti dar labiau. Iš tiesų, šią liepą karščio bangų nesulaukėme, o ir apniukusių dienų buvo ne viena. Tačiau pasižiūrėkime kokie liepos mėnesiai vyravo Lietuvoje per pastaruosius kelis metus. Ar tikrai ši liepa itin išsiskiria?

35

Visi mėgstame pasiskųsti orais, o šiemet besitęsiant vėsokai vasarai imame juos plūsti dar labiau. Iš tiesų, šią liepą karščio bangų nesulaukėme, o ir apniukusių dienų buvo ne viena. Tačiau pasižiūrėkime kokie liepos mėnesiai vyravo Lietuvoje per pastaruosius kelis metus. Ar tikrai ši liepa itin išsiskiria?

REKLAMA

Pernai ir užpernai karščio bangų buvo

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis 2016 m. liepos mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 17,4 – 19,2 °C (daugelyje rajonų artima 1981–2010 m. standartinei klimato normai, pajūryje iki 1°C aukštesnė už normą). Aukščiausia oro temperatūra mėnesio pradžioje daug kur pakilo iki 28 – 33 °C. Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų nukrito iki 8 - 12 °C, Nidoje iki 14 °C.

Štai 2015 m. liepos mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 15,9-17,8 °C (daugelyje rajonų artima standartinei klimato normai, pajūryje ir pietiniuose rajonuose 0,5-1° aukštesnė už normą). Mėnesio pradžia buvo labai karšta. Liepos 3-6 d. aukščiausia oro temperatūra daug kur pakilo iki 30-34 °C, Birštone iki 35 °C, pajūryje iki 27-29 °C. Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų buvo 5-9 °C, Nidoje iki 12 °C.

REKLAMA
REKLAMA

2014 metų liepą – pajūrio karščio rekordas

Liepos 5 dieną oro temperatūrą pakilo iki 23–28 laipsnių. Naktimis buvo 9–14, šalies pietvakariuose iki 16 laipsnių šilumos. Liepos 6 d. naktį buvo 15–19 laipsnių, įdienojus termometrai rodė 25–30 laipsnių karščio, vietomis ir aukščiau.

REKLAMA

Liepos 24 d. 30 ºC ribą temperatūra pasiekė Skuode, Druskininkuose bei Palangoje, o šilčiausia buvo Klaipėdoje, kur temperatūra šoktelėjo iki 31,1 ºC. Tiek Klaipėdoje, tiek Palangoje viršyti iki tol išmatuoti liepos 24-os dienos aukščiausios temperatūros rekordai.

25 – 26 dienomis temperatūra daug kur siekė 30 ºC, pajūryje net 33 ºC. ,liepos 29–30 d., pučiant pietryčių, pietų vėjui, termometrai pietiniuose rajonuose bei prie jūros rodys 34–35 ºC.

2012 metais karštį keitė liūtys

2012 liepą bene karščiausios dienos Lietuvą užklupo 6-7 dienomis – vidutinė aukščiausia temperatūra šalyje siekė 30-31 laipsnį karščio. Liepos 8-ąją Utenoje, Vilniuje ir Varėnoje buvo pasiektas stichinio meteorologinio reiškinio kriterijus – kaitra šiuose miestuose, kai temperatūrą kyla iki 30 ir daugiau laipsnių, truko 3 dienas. liepos 9 d. Karštis ėmė slūgti.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias alinančias dienas Lietuvoje lėmė atogrąžų oras, todėl Lietuvoje karščius dažnai lydi stiprios liūtys, perkūnijos, škvalai ir kruša.

Stiprios liūtys kliudydavo tai vieną, tai kitą vietovę. Smarkiausias lietus šių karščių metu buvo užfiksuotas Biržuose – lyti pradėjo liepos 7 d. vakare ir lijo beveik visą 8-osios naktį. Biržų MS duomenimis, per beveik 12 valandų iškrito net 58,4 mm lietaus, o tai jau lokalus stichinis meteorologinis reiškinys. Ne tik Biržuose, bet ir kituose rajonuose smarkias liūtis dažnai lydėjo gūsingi vėjai – škvalo metu vėjas stiprėdavo iki 13-17 m/s, o kai kuriose meteorologinėse stotyse buvo fiksuojamas ir 20-21 m/s vėjo greitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metų liepą mus taip pat lydėjo liūtys ir karštis

Vidutinė oro temperatūra pirmąjį 2010 m. liepos dešimtadienį buvo apie 2,5-3,5°C didesnė už normą, kuri Lietuvos teritorijoje svyruoja nuo 15,6 iki 16,7°C. Pakruojyje liepos 6 d. užregistruotas stichinis lietus, kai per 5 valandas iškrito 56,6 mm. Likusioje šalies dalyje kritulių iškrito 20–70% normos.

Vidutinė paros temperatūra antrąjį liepos dešimtadienį buvo 23-24 °C (6-7° aukštesnė už normą). Per dešimtadienį visoje Lietuvos teritorijoje buvo po 3–5 dienas, kai vidutinė paros oro temperatūra perkopdavo 25 °C, aukščiausia pasiekė 31–33 °C, kai kur 34 °C, o Druskininkuose liepos 18 d. pakilo iki 35,5 °C. bet ir septyni stichinio lietaus atvejai , kai per 12 val. prilijo 50 mm ir daugiau.

REKLAMA

Liepos 23 d. Smalininkuose ir Kelmėje užfiksuoti katastrofinio lietaus atvejai, kai per 12 val. iškrito 80 mm kritulių. Liūčių metu buvo apsemiamos gatvės ir rūsiai,vėjo sustiprėjimai laužė medžius, plėšė stogus.

Šią vasarą mūsų norus paveikė atmosferos srautų cirkuliacijos

Rugpjūčio antroje pusėje dienos trumpėja, jau darosi vėsiau, naktys ilgėja, jau visi tie pokyčiai vyksta, todėl didelių karščių tikėtis neverta. O iki tol nepasirodžiusią šilumą lėmė atmosferos srautai.

„Svarbiausia visgi yra didžiųjų atmosferos srautų cirkuliacija, šiemet taip yra, kad Europa yra padalinta į dvi dalis. Šiaurinė Europos pusė – šiaurinė Prancūzijos dalis, Paryžius, Belgija, Olandija, Vokietijos šiaurinė dalis, Danija, Baltijos šalys. Čia yra nuolatos vėsu, lietinga ir šilumos bangos į tą pusę užklysta retai, o piečiau yra pietų Europos orai, jie yra ir ramūs ir dažnai saulėti, gana šilti, šiltesni, nei čia”, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų