REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vakar pasirodžiusi informacija, kad Plungės valdžia rengė jaunimo išvyką į stovyklą Rusijoje, kurioje buvo bendrauta su „Naktiniais vilkais“, paaiškinta kaip klaida. Tačiau konservatorius J.Razma tikina, kad Plungės moksleivių kelionės į Rusiją vis pasikartoja. Tą patvirtina ir Plungės rajono meras. Jis taip pat teigia, kad URM žinojo apie tokius susitikimus. 

Kaip buvo skelbiama, Plungės jaunimo delegacija, lydima savivaldybės atstovų, beveik dvi savaites praleido stovykloje Rusijoje. Stovyklos programoje - apsilankymai kariniuose muziejuose, bendravimas su baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu.

Kelionės yra pasikartojančios

Plungės-Rietavo rinkimų apygardoje kandidatuojantis konservatorius Jurgis Razma tvirtina, kad merui jau anksčiau opozicija buvo išsakiusi kritikos dėl vaikų vežimo į stovyklas Rusijoje, tačiau į jų perspėjimus valdžia nereagavo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos kelionės tikrai yra pasikartojančios. Jos yra pagal Plungės savivaldybės ir Krasnogorsko draugystės sutartį, kuri neseniai buvo atnaujinta. Nors buvo diskusija dėl tos sutarties turinio ir atnaujinimo. Dėl to ir kreipėmės į Valstybės saugumo departamentą, savivaldybėje dirbančių opozicijos atstovų pasisakymas. Nes abejojome, ar tikslinga numatyti tokias keliones“, - pasakoja konservatorių frakcijos narys J.Razma.

REKLAMA

Jo manymu, vargu, ar šios kelionės neslepia propagandinių tikslų.

„Rusija vargu ar neturėtų specialių propagandinių tikslų kažkaip pamaloninti ir finansuoti tokias keliones ir buvimą ten. Manau, kad šių metų situaciją ypatingai ir išryškino tas propagandines užmačias. Suprantama, kad reikia plačiau galvoti pasirašant tokią sutartį ir planuojant tokias keliones“, - situaciją vertina Seimo narys.

Į keliones žiūri teigiamai?

Jurgis Razma taip pat teigia, kad propagandiniams tikslams panaudoti vaikų apsilankymą stovykloje yra itin lengva. „Pavyzdžiui, padarai siužetą kaip puikiai vaikai leidžia laiką, pozityviai pakomentuoja. Ir tokiu atveju galima supriešinti su oficialia Lietuvos valdžios pozicija“, - tikina Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat prisimena ir 2015 metų situaciją, kai jis, susirūpinęs vienos iš išvykų švarumu, nusprendė pasiklausti Valstybės saugumo departamento nuomonės. Tą kartą VSD pasiūlė rengti paruošiamąsias pamokas išvykstantiems.

Seimo narys tikina, kad plungiškiai į tokias abejotinas išvykas žiūri su entuziazmu.

„Paprastai dar ir koks nors Plungės ansamblis yra kviečiamas į Krasnogorkse vykstantį muzikinį festivalį. Manau, kad jame propagandinių elementų nėra išvengiama. Bet plungiškiai labai entuziastingai žiūri į tuos santykius. Meras yra jau patyręs politikas, jis galėtų plačiau matyti ir atsargiau žiūrėti į tuos išvykimus ir santykius. Arba bent jau pasirūpinti, kad vykstantieji būtų tinkamai paruošti tokioms kelionėms“, - tv3.lt naujienų portalui sako Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mainų programa vyksta jau 14 kartą

Plungės rajono meras, liberalas Audrius Klišonis tikina, kad pagal sutartį šios kelionės vyksta jau 14 kartą.

„2003 metais tuometinis Plungės meras konservatorius Vytautas Danilavičius pasirašė sutartį tarp Plungės savivaldybės ir Krasnogorsko rajono dėl partnerystės, dėl jaunimo mainų programos, dėl stovyklų. Ir jau turbūt 14 kartą vykstą mainų programa – iš Krasnogorsko atvažiuoja jaunimas pas mus, paprastai 10 vaikų būna ir 2 lydintieji asmenys ir tiek pat važiuoja plungiškių į Krasnogorską“, - tikina A.Klišonis.

Jis taip pat teigia, kad kelionės buvo palaimintos URM.

„Sausio mėnesį 2015 metais aš gavau užsienio reikalų viceministro išaiškinimą, kad, nepaisant to, kad yra padaryta agresijų Ukrainos atžvilgiu, jie mano, kad tai yra sveikintinas pavyzdys palaikyti minkštuosius santykius“, - pasakoja Plungės rajono meras.

REKLAMA

Paklaustas apie mokinių susitikimą su prieštaringai vertinamais baikeriais „Naktiniai vilkai“, jis tikina kad tai nebuvo planuota.

„To darbotvarkėje nebuvo ir tai įvyko turbūt paskutinę dieną, viešnagės, kuri buvo Krasnogorske, ir tai buvo pristatyta kaip siurprizas patiems stovyklos dalyviams, kadangi jų, dalyvių, buvo apie 100 žmonių iš viso. Aš netgi mačiau telefonu filmuotą medžiagą. Tai buvo 4 baikeriai, kurie atvažiavo, pasistatė savo motociklus, šiek tiek pakalbėjo, ten gal pusantros – dvi minutes, po to jie išvažiavo“, - sako A.Klišonis.

„Tai yra kūrybinės dirbtuvės, tai yra aplankymas muziejų, tai yra aplankymas fabrikų. Šiandien žiūrėjau, kad šokolado fabrikas buvo aplankytas. Tai bendravimas tarpusavy jaunimo, kadangi dalyvauja taip pat ir iš kitų šalių – iš Bulgarijos, Baltarusijos, kiek žinau, iš Vokietijos, lenkai yra anksčiau dalyvavę taip pat, latviai, taip kad yra pakankamai tokia tarptautinė stovykla“, - pasakoja Plungės rajono meras.

1989 metais, dar prieš Sovietų Sąjungos subyrėjimą, įkurto baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ vadovas Aleksandras Zaldostanovas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, jis ne kartą yra dalyvavęs baikerių organizuojamuose nacionalistiniuose renginiuose.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų