REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Lietuvos rinktinė 2009 metų Europos čempionate  (nuotr. FIBA)

2009 metų Europos čempionatas buvo neabejotinai vienas skaudžiausių per visą Lietuvos krepšinio istoriją. Vienintelė pergalė, 5 pralaimėjimai ir išvykimas namo nuleistomis galvomis. Tiesa, toli važiuoti nereikėjo, nes pirmenybės vyko kaimyninėje Lenkijoje.

14

2009 metų Europos čempionatas buvo neabejotinai vienas skaudžiausių per visą Lietuvos krepšinio istoriją. Vienintelė pergalė, 5 pralaimėjimai ir išvykimas namo nuleistomis galvomis. Tiesa, toli važiuoti nereikėjo, nes pirmenybės vyko kaimyninėje Lenkijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt kviečia prisiminti tai, kas, tikėkimės, daugiau niekada nepasikartos. Tačiau apie viską – nuo pradžių.

REKLAMA

Į Senojo žemyno čempionatą tuometis treneris Ramūnas Butautas išsivežė šiuos krepšininkus: Andrių Mažutį, Mantą Kalnietį, Joną Mačiulį, Darjušą ir Kšištofą Lavrinovičius, Mindaugą Lukauskį, Tomą Delininkaitį, Artūrą Jomantą, Liną Kleizą, Simą Jasaitį, Marijoną Petravičių ir Robertą Javtoką.

D grupės kovas Lietuvos rinktinė žaidė Vroclave, o pirmieji varžovai buvo turkai, prieš kuriuos patirtas pralaimėjimas rezultatu 84:76. Tik pirmąjį kėlinį trimis taškais laimėję mūsiškiai buvo prastesni likusiuose ir čempionatui uždavė neigiamą toną.

REKLAMA
REKLAMA

Antras neperšoktas barjeras – Lenkija. Kaimynams nusileista 86:75. Skaudžiausiai lietuviams kirto antras kėlinys, kuris pralaimėtas 9:17.

Virš sustabarėjusių lietuvių skrajojo ne tik Maciejus Lampe (22 taškai), bet ir buvęs „Lietuvos ryto“ legionierius Davidas Loganas, kuris pelnė 19 taškų, tačiau net 8 kartus suklydo.

Mūsiškių neišgelbėjo ir 21 Simo Jasaičio taškas, Jonas Mačiulis tada pelnė 14.

Tuomet išaušo metas tai vienintelei pergalei čempionate. Tam, kad patektų į kitą etapą, lietuviai privalėjo nugalėti Bulgariją. Nors užduotis atrodė lengva, tačiau tokia nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po trijų kėlinių Lietuvos komanda pirmavo vos vienu taškeliu, tačiau lemiamame ketvirtyje truktelėjo ir šventė labai svarbią pergalę 84:69.

Vieno gero kėlinio pakako, kad būtų toliau galima kautis dėl aukščiausių apdovanojimų, o priešakyje laukė slovėnai, ispanai ir serbai.

Deja, tačiau visos trys rungtynės buvo pralaimėtos. Slovėnijai beviltiškai nusileista 58:81, Ispanijai – 84:70, o nieko nebelėmusiose rungtynėse ir Serbijai 79:89.

Paskutinis mačas, nors ir nieko nelėmė, buvo vienas geriausių. Tris kėlinius kaip lygūs su lygiais žaidę lietuviai sulūžo lemiamame ketvirtyje, kuriame varžovai smeigė vieną tritaškį po kito.

REKLAMA

Robertas Javtokas Lenkijoje rinko po 4,5 taško ir 3,5 atkovoto kamuolio, o tai, kas įvyko 2009-siais portalui tv3.lt apibūdino: „Čempionatas buvo vienas iš baisesnių (juokiasi). Buvo tokie metai, kai niekas nesiklijavo, niekas neveikė. Net nežinau, ką atsakyti. Visas rungtynes nei pačiam sekėsi, nei komandai.“

Jam antrino ir Darjušas Lavrinovičius: „Pasiruošime mes labai gerai žaidėm, visus nugalėjom, bet atėjo tas momentas čempionato metu, kai išsibalansavom, neradom savo žaidimo.

O žinot, kai vienos, antros rungtynės nesiseka, tada viskas. Labai sunku atsitiesti, varžovai pajunta tavo silpnybę, komandos nesusižaidimą ir bando mušti per tas silpniausias vietas.“

REKLAMA

Nors grupių etapą paskutinėmis rungtynėmis įveikti pavyko, tačiau susikaupti ir pakilti dar vienai kovai nepavyko. Kodėl? Tiek R. Javtokas, tiek D. Lavrinovičius net ir po aštuonerių metų neturi atsakymo.

„Sunku pasakyti, buvo daug klaidų. Pradėkim kiekvienas nuo savęs. Žinau, kad žaidžiau katastrofiškai. Aš nežinau, kodėl tai įvyko. Tiesiog neįvyko. Žodžiais nepasakysi. Visi visur pridarėme klaidų“, – svarstė krepšininko karjerą jau pabaigęs vidurio puolėjas.

„Jei mes žinotumėm problemą, tai galima paimti ir išspręsti ją jau po to grupių etapo. Mes kovojome, stengėmės, bet neradome žaidimo. Treneriai visko išbandė, bet neišėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš čempionatą buvome gera komanda, vienas kitą suprasdavome, vienas už kitą kovojome. Atėjo čempionatas – nėra komandos, nėra žaidimo, atsidavimo kažkokio komandinio“, – portalui tv3.lt kalbėjo brolis.

Kaip vieną pagrindinių problemų ekspertai tada įvardino įžaidėjo problemą. Mantas Kalnietis žaidė nedaug, o komandos organizavimo klausimais užsiėmę Lenkijoje buvo Andrius Mažutis ir Artūras Jomantas.

Robertas Javtokas mano, kad problemos buvo ne vien įžaidėjo pozicijoje: „Ne kiekvienais metais turi geriausius tos pozicijos žaidėjus. Trūko gero įžaidėjo, žinoma, kad trūko, bet ar tai buvo pagrindinė priežastis? Abejoju. Kaltę reikėtų prisiimti visiems nuo trenerių, žaidėjų iki visų kitų.“

REKLAMA

Brolis Darjušas galvoja panašiai ir taip pat kaltės „pirmiems numeriams“ neverčia. Tiesa, D. Lavrinovičius pripažįsta, jog A. Mažučiui ir A. Jomantui tada dar trūko patirties.

„Mes su tais pačiais įžaidėjais žaidėm pasiruošime ir viskas buvo gerai. Atėjo čempionatas ir taip nutiko. Gal fizinis pasirengimas nusmuko, gal psichologinė įtampa, gal trenerio nurodymų nesupratom, gal trečias įrodyti kažką norėjo. Mes, kaip komanda, išsibalansavome. Negalim sakyt, kad įžaidėjai blogi buvo“, – sakė „Lietkabelio“ centras.

REKLAMA

Komanda išsibalansavo, nežaidė gerai. Galbūt sutriko taip visų akcentuojamas rinktinės mikroklimatas? Abu kalbinti krepšininkai į šį klausimą atsakė griežtu „ne“.

„Kadangi tai yra grupė vyrų, kurie turi savo charakterį, yra buvę per visą mano karjerą, kad ir per treniruotę pasistumdo, bet čia yra kovingumo dvasia. Mikroklimatas visada buvo geras, net neįsivaizduoju, kad rinktinėje būtų kitaip. Visi atvažiuoja užsivedę, motyvuoti. Kai pradėjo nesisekti, aišku, kiekvienas buvo suirzęs, nebuvo fantastiška“, – prisiminė R. Javtokas.

D. Lavrinovičius taip pat akcentavo, kad nei vienais metais rinktinėje blogos atmosferos jausti neteko: „Kai pralaimi beveik visas rungtynes, tada įtampa, nepasitenkinimas atsiranda, bet nebuvo jokių pykčių, niekas nieko nekaltino. Nei vienais metais rinktinėj taip nebuvo ir abejoju, ar kada nors taip bus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų