REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešimus apie ISIS kalifo Abu Bakro al Baghdadi mirtį reiktų vertinti atsargiai. Bent jau todėl, kad per praėjusius metus mirusiu jis buvo skelbtas jau kelias dešimtis kartu, ir nė vienas iš tų pranešimų ilgainiui nepasitvirtino, rašoma „Die Welt“.

Pranešimus apie ISIS kalifo Abu Bakro al Baghdadi mirtį reiktų vertinti atsargiai. Bent jau todėl, kad per praėjusius metus mirusiu jis buvo skelbtas jau kelias dešimtis kartu, ir nė vienas iš tų pranešimų ilgainiui nepasitvirtino, rašoma „Die Welt“.

REKLAMA

Nepaisant skambių pranešimų apie sąjungininkų pergales Irake, kur praėjusią savaitę valdžios atstovai paskelbė apie užimtą paskutinį ir didžiausią teroristų kontroliuotą miestą – Mosulą, bei vis mažėjančios ISIS užimamos teritorijos Sirijoje, terorizmo pasaulyje vien nuo to gali ir nesumažėti.

ISIS galia atsirado dėka šiuolaikinės ir efektyvios propagandinės veiklos, tam tikro pobūdžio „pop fenomeno“, kuriuo sugebėjo paversti radikalų islamą ir pritraukti srautą „wannabe ekstremistų“ iš viso pasaulio, kurie trokštų kovoti už tai, kad 2014-aisiais vienoje iš to paties Mosulo mečečių paskelbtas kalifatas išsilaikytų ir dar išsiplėstų.

Teroro aktai

Augantis teroro aktų skaičius Europoje per pastaruosius keletą mėnesių leidžia prognozuoti, ko galima tikėtis. Be to, pasaulyje liko pakankamai teritorijų, kurias valdo abejotini asmenys ir nėra efektyvaus valstybės valdymo, ir kuriose galėtų prisiglausti ISIS smogikai. Tai ir Afganistanas ar Libija, Jemenas ar Šiaurės Afrikos valstybės. O ir pačioje Sirijoje pilietinis karas vis dar tęsiasi ir suteikia ISIS galimybes prasimušti į tas teritorijas, kur šiuo metu tvyro bevaldystė ir chaosas.

REKLAMA
REKLAMA

ISIS jau seniai pasirengė panašiai įvykių eigai ir įkūrė „filialus“ daugelyje musulmoniškojo pasaulio šalyse. Tačiau Abu Bakro mirtis, be abejo, būtų rimtas smūgis šiai organizacijai, kuris, kartu su sumažėjusia įtaka Artimuosiuose Rytuose, bei prasidėsiančia kova dėl sosto, dar labiau susilpnintų iš visų pusių spaudžiamų teroristų valdymą ir administravimą.

REKLAMA

Tačiau tai tikrai nereiškia, kad tuo pačiu bus panaikinta ISIS keliama grėsmė. Tam būtina išvyti teroristus iš jų užgrobtų sričių. „Net jeigu ISIS ir bus sumušta karine prasme, vis tiek politinės ir ekonominės sąlygos, kurios leido jai užgimti – kurios buvo iš dalies išprovokuotos 2003-ųjų įsiveržimu – ir toliau kels pavojų“, – teigia buvęs JAV generalinio sekretoriaus pavaduotojas Anthony Blinkenas.

Atgal prie šaknų

16-oje Sirijos ir Irako miestų ISIS pavyko, net ir praradus jų faktinę kontrolę, surengti 1500 teroro išpuolių. Tuo pačiu ši organizacija grįžo prie savo partizaninės kovos šaknų. Ir tai taip pat reiškia, kad po karinės misijos Irake turi būti organizuoja situacijos stabilizavimo misija, o šiitų valdžia turi surasti kompromisą su sunitais, kad išvengtų dar vieno galimo „nusivylusių“ sunitų patekimo į teroristų įtakos zoną atvejo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat negalima pamiršti, kad ISIS vis dar sėkmingai vykdo sėkmingą propagandos kovą internete ir socialiniuose tinkluose.

„Mes išleidžiame begalę laiko ir resursų, tiek JAV, tiek ir jų partneriai, kad pabandytume nugalėti ne tik ISIS ir jų fizinio kalifato kontrolę, tačiau ir virtualias erdves, kurias jie valdo, – neseniai interviu ABC prisipažino JAV prezidento D. Trumpo patarėjas saugumo klausimais Thomas Bossertas. – Jie ir toliau tęsia jaunų žmonių verbavimą. Tai neramina“.

Akivaizdu, kad tai reiškia, jog ši kova toli gražu nėra baigta, ir ideologija, kuri stumia į priekį ekstremistus, vis dar duoda vaisių ir yra pavojinga. Nepaisant to, ar jų lyderis žuvo, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų