REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Vestuviniai žiedai (nuotr. Gamintojų/Fotolia)

Vestuvinių žiedų tradicijos skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau nepaisant laiko išbandymų, tai vis dar išlieka amžinosios meilės simboliu. Visame pasaulyje šie juvelyriniai dirbiniai suvokiami kaip pagrindinis ceremonijos akcentas, sujungiantis dviejų žmonių likimus, todėl jiems suteikiama ypatinga prasmė, žyminti gilesnius žmogaus jausmus ir įsipareigojimą vienas kitam.

18

Vestuvinių žiedų tradicijos skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau nepaisant laiko išbandymų, tai vis dar išlieka amžinosios meilės simboliu. Visame pasaulyje šie juvelyriniai dirbiniai suvokiami kaip pagrindinis ceremonijos akcentas, sujungiantis dviejų žmonių likimus, todėl jiems suteikiama ypatinga prasmė, žyminti gilesnius žmogaus jausmus ir įsipareigojimą vienas kitam.

REKLAMA

Vertėtų nepamiršti, kad renkantis vestuvinius žiedus, jų asortimentą paveikia ir naujausios mados tendencijos bei įvairūs dizainerių sprendimai. Kaip išsirinkti patogų ir kokybišką žiedą? Patarimais ir mitais dalijasi šios srities profesionalai deimantų namų „The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas“ įkūrėjas Patrik Ribas ir juvelyrikos namų „Fashion gold“ įkūrėja Julija Gerlich.

Tendencijos

Specialistai teigia, kad naujos mados yra pristatomos kasmet, tačiau Lietuvoje vestuvinių žiedų tendencijos vėluoja maždaug 6-8 metus ir viskas vyksta palaipsniui. Tiesa, mados ne visada pasiteisina, nes žmonės dažnai nespėja eiti koja kojon su naujais vėjais. Todėl pastebima, kad jaunieji labiau žiūri į praktiškumą, o ne į madas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau nuo senų laikų vestuviniai žiedai buvo gaminami iš aukso, nes jis laikomas gryniausiu ir vertingiausiu metalu, todėl manoma, kad jis taikliausiai simbolizuoja santuoką. Tiesa, jį trumpam iš populiarumo viršūnės buvo išstūmusi platina.

REKLAMA

„Kritus platinos kainai, ją pakeitė auksas, kaip daug prestižiškesnis metalas. Keitėsi ir spalvos. Jeigu prieš 3-ejus metus raudonas auksas buvo atgyvena, dabar jis yra numeris vienas, pagal visas naujausias kolekcijas. Lietuvoje vis dar populiarus baltas auksas“, - sako J. Gerlich.

Pastebima, kad žmonės jau pavargo nuo eksperimentų ir vis dažniau renkasi tradicinius variantus. Dėl šios priežasties klientai yra linkę pasirinkti klasikinius žiedus, kurie pagaminti iš kietesnio aukso ir mažiau braižosi.

„Pastaruoju metu žmonės yra linkę rinktis tai, kas patikrinta. Ne veltui sakoma, kad mada sukasi ratu – tai, kas sena šiandien grįžta. Iki dabar populiariausias buvo baltas auksas, tačiau dabar grįžta senos mados. Klientai vis dažniau pageidauja geltonojo aukso. Kalbant apie puošybą, vyrai labiau renkasi santūresnius, klasikinius variantus, o moterys neretai savo žiedą papuošia deimantukais. Jais galima papuošti nors ir visą žiedą“, - pasakoja daugiau nei dešimtmetį juvelyrikos versle besisukantis P. Ribas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių pageidavimai

Nors lietuviai dažnai įvardijami kaip konservatyvūs žmonės, papuošalų kūrėjas P. Ribas mūsų tautiečius išskiria kaip klientus, nebijančius eksperimentuoti.

„Lietuvių klientai – man labai arti širdies, jie mėgsta gražiai apsirengti, nebijo puoštis. Pastebiu, kad šie užsakovai mėgsta individualius darbus, todėl čia puikiai gali pasireikšti kūryba – maišytas auksas, skirtingo dydžio bei spalvų deimantukai ir pan. Vestuvinis žiedas – labai individualus pasirinkimas, kuris vėliau dažniausiai yra tobulinamas pagal kliento norus“, - dėsto jis.

Juvelyrikos profesionalai išskiria ir kitus ryškius lietuvių bruožus – pavyzdžiui, smulkmeniškumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vokiečiai, kurie užima pirmąsias pozicijas pagal vestuvinių žiedų tendencijas, nežiūri taip į kokybę, kaip mes. Jie į visa tai žiūri daug paprasčiau, reikalui esant nebijo pasikeisti žiedo. Lietuviai labai praktiški žmonės, tačiau tai jokiu būdu nėra blogas bruožas“, - pasakoja J. Gerlich.

„Lietuviai gana preciziški, jie mėgsta papuošalą apžiūrėti iš visų pusių, kad nebūtų jokių netobulumų. Lietuvis gana išrankus klientas. Rinka didelė, todėl bet kokiu atveju laimi klientas. Šiandien galiu patikinti, kad dėl konkurencijos, klientai gauna labai gerą kokybę Lietuvoje“, - tęsia ji.

Sužadėtuvių ir vestuvinio žiedo duetas

Įprastai, po vestuvių sužadėtuvių žiedas niekur nedingsta, jis nešiojamas ir toliau. Ant kurios rankos ir piršto nešioti šiuos du papuošalus – kiekvienos moters pasirinkimas.

REKLAMA

„Pastebėta, kad moterys savo sužadėtuvių žiedą derina kartu su vestuviniu. Tai reiškia, kad abu žiedai mūvimi ant to paties piršto ir vienas kitą papildo. Svarbu, kad vienas iš jų leistų dominuoti kitam, neperkrauti abiejų aksesuarų blizgiais akmenukais“, - patarimais dalijasi P. Ribas.

Poros iš Anglijos, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų vestuvinius žiedus įprastai nešioja ant kairės rankos piršto, o poros iš Indijos, Rusijos, o taip pat ir Lietuvos – ant dešinės rankos.

„Vestuvinis žiedas – tai mažiau papuošalas, o labiau tradicija. Jį nešiojant, atsižvelgiama į šeimos papročius. Tikėtina, kad jei vestuvių žiedą nešiosite ant kairės rankos bevardžio piršto, jūsų tėvai to nesupras. Nors europiečiai šią praktiką palaiko tikėdami, kad taip žiedas bus arčiau širdies. Pas mus dar nuo rusų laikų yra likęs mąstymas, kad ant kairės rankos nešioja tie, kurie yra išsiskyrę“, - pasakoja J. Gerlich.

REKLAMA

Vidutinės kainos

Juvelyrikos profesionalai sako, kad įsigyjant vestuvinius žiedus nėra jokių taisyklių, tačiau pabrėžia, jog tai taps bene vieninteliu meilės simboliu po vestuvių ceremonijos – todėl šiems papuošalams taupyti neverta.

„Vidutiniškai išleidžiama apie 1000-1500 eurų už vestuvinių žiedų porą. Žinoma, tai nėra taisyklė, tačiau tai dažniausiai pasitaikanti kaina, į kurią įeina auksas, deimantukai ir darbas. Įmanoma ir už 600 eurų nusipirkti du auksinius žiedus su deimantukais. Tiesa, moteriškas žiedas dažniausiai kainuos daugiau nei vyriškas, nes jam naudojama daugiau papuošimų, darbo“, - teigia P. Ribas.

Jam antrina ir papuošalų ekspertė J. Gerlich: „Vidurkis šiai dienai yra apie 1000 eurų. Aišku, asortimente galima rasti vestuvinių žiedų ir už 100 eurų, tačiau įprastai šiam papuošalui žmonės netaupo. Kiek teko kalbėtis su vestuvių planuotojomis, žiedams bendrame biudžete yra skiriama apie 700-1000 eurų. Atminkite, kad vestuvių puota vyks tik vieną dieną, o ateityje jums liks tik nuotraukos ir žiedai. Tai vienintelis meilės simbolis, kurį matysite kasdien, todėl taupyti šioje vietoje tikrai neverta. Kita vertus, būna įvairių situacijų – kai kurie jaunavedžiai pasirenka iškelti prašmatnesnę puotą, taupydami žiedų sąskaita. Čia nėra jokių taisyklių, kiekvienas renkasi pagal save.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimai iš specialistų lūpų

• Renkantis žiedą, pačiu svarbiausiu elementu tampa jo dydis. Žmogaus piršto apimtis nuolat kinta, todėl ryte jūsų pasimatuotas žiedas gali būti laisvas, o vakare – labai ankštas. Žiedai nėra guminiai. Dėl šios priežasties žiedą būtina matuoti 2-3 kartus, kad išsirinktumėte tobuliausią variantą.

• Tai, ką matote žurnale ar internete – realybėje dažnai atrodo kitaip. Jaunavedžiai turėtų ateiti į juvelyrinių dirbinių parduotuvę ir išsimatuoti kuo daugiau žiedų, tik tokiu būdu jie ras patogiausią. Tik užsimovus tinkamą žiedą galima kalbėti apie jo dizainą, tobulinimą, spalvas.

• Dažniausiai pasitaikanti problema ta, kad žiedus reikia išrinkti ir moteriai, ir vyrui vienu metu. Dėl šios priežasties patariama kiekvienam rinktis sau patinkančius variantus. Net jeigu tai visiškai skirtingi žiedai, juos galima papildyti bendromis detalėmis. J. Gerlich teigia, kad 80% vestuvinių žiedų yra skirtingi ir tik 20% vienodi. Nepamirškite, kad renkantis šį svarbų meilės simbolį, svarbu kompromisai.

REKLAMA

• Nepalikite šio sprendimo paskutinei minutei ir nedaryti spontaniškų sprendimų su vestuviniais žiedais. Tai ilgalaikė investicija, su kuria reikia susigyventi ir prabangos prekė, dėl kurios įsigijimo reikia apsvarstyti visus įmanomus variantus ir situacijas.

• Deimantų namų įkūrėjas P. Ribas pastebi, kad pasirinkę klasiką – niekada neapsiriksite. Seniai pamėgti žiedų variantai dažniausiai tiks prie visų jūsų drabužių, veiklos.

• Norint, kad žiedas visada atrodytų tobulai, verta jį atnešti pas juvelyrą išvalyti, atnaujinti. Visa tai galioja su bet kokiais kitais brangiais papuošalais.

Žiedo apsibraižymai ir kitos nelaimės

Papuošalų kūrėjai pažymi, kad bijoti deimantukų vestuviniuose žieduose vien dėl to, kad jie gali iškristi, neverta. Profesionalai aiškina, kad tai – itin retas reiškinys.

REKLAMA

„Daugelis žmonių nerimauja, jos jie gali iškristi, tačiau net jei taip ir nutiktų, jį pakeisti nėra didelis darbas, taip pat tai nereikalauja didelių lėšų. Įprastai, akmenukas neturėtų iškristi, dažniausiai jis pametamas po smūgio, kuomet deformuojamas visas žiedas“, - pastebi deimantų ekspertas P. Ribas.

Jam antrina ir juvelyrikos namų įkūrėja J. Gerlich: „Sakoma, kad deimantukai iškrenta, tačiau tai yra mitas. Iškrenta tik blogai įstatyti deimantai, jeigu akmenukas įstatytas kokybiškai, jis tikrai negali iškristi. Reikia domėtis juvelyro suteikiamomis garantijomis. Užsienyje juvelyriniams dirbiniams net neduodama garantija, nes papuošalus įmanoma pažeisti tik mechaniniu būdu. Tai reiškia, kad žiedas kažkur buvo prispaustas, sutrenktas – tokiu atveju deimantas gali iškristi, tačiau tik todėl, kad visas žiedas buvo deformuotas. Žiedo nuo mechaninių pažeidimų niekas neapsaugos, tik jūs pats“, - aiškina profesionalė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papuošalų ekspertė taip pat pastebi, kad būtina pasidomėti deimantų kokybe.

„Jeigu vestuviniam žiedui įstatysite nekokybišką deimantą – jis nežėrės, atsiras sutrupėjimo galimybė. Šiandien galima rasti visų spalvų deimantų, tačiau svarbu žinoti, kad yra natūralūs ir dažyti deimantai. Patariu vestuviniame žiede nestatyti juodos spalvos deimantukų, nes jie dažniausiai yra blogos kokybės, perdažyti, kurie lengvai gali sutrupėti. Juodais deimantais mėgstama puošti vyriškus vestuvinius žiedus. Įprastoje juvelyrikoje šie akmenukai jums tarnaus puikiai, tačiau vestuvinis žiedas, nešiojamas kasdien, turi būti itin kokybiškas“, - pataria J. Gerlich.

REKLAMA

Daugelis klientų nuogąstauja ne tik dėl akmenukų iškritimo, bet ir žiedo apsibraižymo, tačiau, pasak profesionalų, tai yra visiškai natūralus procesas.

„Noriu pabrėžti, kad dar niekas neišrado žiedo, kuris nesibraižytų. Visas auksas braižosi, nes jis yra minkštas metalas. Nors atrodo, kad nieko išskirtinio su juo nedarote, kažkokie jūsų įpročiai paveikia žiedą. Ir tas braižymasis pirmus trejus metus matosi labiausiai. Jei tai matinis paviršius – jis pradeda poliruotis ir blizgėti, jei tai blizgus žiedas – su laiku jis tampa matinis. Po trejų metų įvyksta žiedo lūžis, kuomet tas braižymasis dingsta. Brūkštelėjimai pasidaro tokie smulkūs, kad beveik nesimato. Dėl šios priežasties mūsų tėvai dažnai kartoja, kad savo žiedus nešioja 25-erius metus ir jie tarsi kaip nauji. Lygiai taip pat bus visiems žiedams, jiems tereikia laiko. Kaip aš sakau, auksas su laiku susiguli, susinešioja. Braižymosi procesas vyksta ir toliau, tačiau labai smulkus, kurį pastebėti plika akimi labai sunku“, - patirtimi dalijasi specialistė.

REKLAMA

Pastebėjus žiedo susidėvėjimą, svarbu atskirti, kur yra gamyklinis brokas, o kur yra mechaninis papuošalo pažeidimas.

„Jei tai brokas – pinigai turėtų būti grąžinami arba iš naujo perdaromas žiedas. Kalbant apie žiedo nusidėvėjimą, tai yra natūralus procesas, kurį lemia žmogaus įpročiai. Pavyzdžiui, dainininkams žiedas nuolat kontaktuoja su mikrofonu, kas lemia jo apsibraižymą. Net nekaltos geležinės rankinės detalės ar piršto trankymas į stalą gali paveikti jūsų žiedą. Tačiau yra ir gera žinia – auksas yra išskirtinis tuo, kad jį galima atnaujinti“, - sako J. Gerlich.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų