REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškrovos dienos dažnam asocijuojasi su badavimu ir organizmo alinimu, taip siekiant atsikratyti priaugtų kilogramų. Vis dėlto, tiesa kiek kitokia. Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė Lina Smaidrytė pasakoja, kada ir dėl kokių priežasčių iškrovos dienos mums reikalingos bei kaip tinkamai jų laikytis.

Iškrovos dienos dažnam asocijuojasi su badavimu ir organizmo alinimu, taip siekiant atsikratyti priaugtų kilogramų. Vis dėlto, tiesa kiek kitokia. Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė Lina Smaidrytė pasakoja, kada ir dėl kokių priežasčių iškrovos dienos mums reikalingos bei kaip tinkamai jų laikytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškrovos diena dažniausiai taikoma keliais atvejais: kada norime sumažinti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį bei sulieknėti, ir kada siekiame išsivalyti organizmą. Įprastai jei nesiruošiama eiti sveiko gyvenimo keliu ar atsikratyti papildomų kilogramų, iškrovos dienų galima ir nesidaryti, tačiau yra vienas atvejis, kada jos naudingos ir būtinos absoliučiai visiems“, – teigia Lina Smaidrytė.

REKLAMA

Didžiausia problema – persivalgymas

Pasak pašnekovės, būtent persivalgymo atveju iškrovos dienos reikalingos kiekvienam, kadangi tai neleidžia perteklinėms kalorijoms nusėsti ant talijos. Iškrovą rekomenduojama daryti ne sekančią dieną po persivalgymo, o dar kitą, kad organizmas spėtų iš dalies suvirškinti perteklinį maistą ir pasiruošti iškrovai.

„Vakare, prieš iškrovos dieną, rekomenduotina valgyti lengvai virškinamą maistą, pavyzdžiui, tam puikus pasirinkimas – salotos. Žinoma, po iškrovos dienos taip pat iš karto negalima pulti prie cepelinų ar kito sunkaus bei riebaus maisto, o geriau rinktis košes, vaisius, vaisių kokteilius ar kitą sveiką maistą“, – sako L. Smaidrytė.

REKLAMA
REKLAMA

Iškrovos dienas, siekiant sulieknėti, išsivalyti organizmą galima daryti vieną kartą per savaitę arba vieną kartą per dvi savaites. Taip pat būtina atsiminti, jog čia ypatingai svarbus reguliarumas. Jei iškrovos dieną nusprendėte daryti savaitės pradžioje, norint džiuginančių rezultatų, sekančią savaitę iškrovą tinkamiausia būtų daryti tokiu pat metu.

Kaip atrodo iškrovos diena

Dažnai galime išgirsti, jog iškrovos dienos lyginimas su badavimu ir organizmo alinimu, tad kaip iš tiesų atrodo iškrovos diena?

„Niekas iš Lieknėjimo ir sveikatingumo centro specialistų nerekomenduotų badavimo dienos, kadangi nevalgymas turi daug pašalinių efektų, kaip bendras kūno silpnumas, galvos svaigimas, migrena, taip pat gali paūmėti ir esamos lėtinės ligos. Per iškrovą galite rinktis valgyti, pavyzdžiui, 200 gr. grikių, 2 kg. obuolių, 2,5 kg. braškių arba įvairiausių salotų, kaip lapinės salotos su pomidorais, agurkais, kalafiorais bei kitomis daržovėmis, išskyrus bulves. Tokią dieną rekomenduotina valgyti 5-6 kartus, kas 2,5-3 val. Taip pat paskutinis dienos valgymas turi būti likus 3 val. iki miego.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, iškrovos metu būtina gerti vandenį, tinkamiausias – natūralus, negazuotas. Tam, kad sužinotumėte, kiek litrų per dieną reikia išgerti vandens, savo kūno svorį padauginkite iš 0,03. Taip pat galimi ir keli puodeliai arbatos, tačiau kava ir alkoholis iškrovos dieną jokiu būdu negalimi“, – sako Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė.

Kadangi iškrovos dienomis gauname mažiau kalorijų nei įprastai, jų metu patartina nesportuoti ar neužsiimti kita veikla, kuri lengvai gali išeikvoti jūsų energiją.

„Tokiomis dienomis kiekvienas jaučiasi skirtingai. Pavyzdžiui, jei tai dienai pasirinkote ne itin mėgstamą produktą, tad labai tikėtina, kad ir jausitės prastai. Todėl atkreipiu dėmesį, kad nekankintumėte savęs ir pasirinktumėte savo mėgstamus vaisius, daržovės ar košes. Taip pat iškrovą siūlyčiau daryti ypatingai užimtą dieną, kada net nėra laiko galvoti apie maistą ir imti savęs gailėtis. Nesirinkite savaitgalių, kada visa šeima namuose, šaldytuvas pilnas ir socialinis valgymas garantuotas“, – kalba Lina Smaidrytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų