REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieniems pastatyti automobilį tarp kitų – vienas juokas, tačiau kitiems – didžiausias galvos skausmas. Kodėl vairuotojams automobilio statymas kelia stresą ir kaip jo išvengti?

Vieniems pastatyti automobilį tarp kitų – vienas juokas, tačiau kitiems – didžiausias galvos skausmas. Kodėl vairuotojams automobilio statymas kelia stresą ir kaip jo išvengti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai ištyrė, kad vienas iš dešimties žmonių išgyvena įvairias fobijas, o baimė vairuoti automobilį yra viena dažniausiai pasitaikančių fobijos atmainų. Tarp daugybės atvejų šią fobiją jaučia neseniai vairuotojo pažymėjimą įgiję ir be instruktoriaus pagalbos dar neįpratę važiuoti vairuotojai. 

REKLAMA

Pirmyn, atgal, susukti vairą pustrečio karto į dešinę, neužkliudyti kitų automobilių – tokios mintys sukasi ne vieno vairuotojo galvoje. Neišvengiamas eismo elementas – automobilio statymas – sukelia papildomo streso ne vienam vairuojančiajam.

Nors automobilių stovėjimo aikštelės ar daugiabučių namų kiemai yra sausakimši automobilių, o laisvų vietų ten dažniausiai nėra, atsiranda tokių, kurie savo transporto priemones palieka bet kaip. Ant linijų, ant šaligatvio, važiuojamoje kelio dalyje palikti automobiliai – dažnas reiškinys šalies didmiesčiuose. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Andžej Dinikio, atvejai, kai automobiliai stovėjimo aikštelėse paliekami netvarkingai, labai dažni, o baudos už nusižengimus svyruoja nuo 30 iki 90 eurų. 

REKLAMA
REKLAMA

Vairavimo instruktoriai teigia, jog bene didžioji dalis vairuotojų nežino elementarių automobilio statymo taisyklių. Jeigu kyla abejonių, ar pavyks pastatyti automobilį tarp kitų transporto priemonių, tokiu atveju reikėtų nepasigėdyti išlipti iš jo ir įvertinti atstumus.

Pasak vairavimo instruktorės Marijos Ulevičienės, viena didžiausių klaidų yra ta, jog vairuotojai pasirenka netinkamą pradinę poziciją: „Raktas į sėkmingą automobilio pastatymą aikštelėje yra padėties pasirinkimas – reikia gerai įvertinti automobilio padėtį ir laisvos vietos plotą”, – sako instruktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto valstybinis vairavimo egzaminas prasideda nuo automobilio statymo aikštelėje pratimo, todėl tai įrodo, jog mokėti pastatyti transporto priemonę yra labai svarbu”, – teikia M. Ulevičienė. Instruktorė įžvelgia ir tai, jog anksčiau tokios užduoties vairavimo egzamine nebuvo, todėl vyresnės kartos atstovams pastatyti automobilį tarp kitų – ganėtinai sunki užduotis.

M. Ulevičienės teigimu, yra keletas rekomendacijų, kad automobilio statymas nesukeltų papildomo streso. Posakis „gera pradžia – pusė darbo” tinka ir stovėjimo aikštelėje: „Kaip pastatysi automobilį, tokia sėkmė tave ir lydės viso statymo metu”, – sako instruktorė.

Vairavimo instruktoriai pataria, kaip išvengti automobilio statymo klaidų. Vienas patarimų – venkti didelio greičio – kuo lėčiau važiuosite, tuo taisyklingiau pastatysite automobilį. Be to, labai svarbu žvalgytis, kadangi sekundė ar dvi, kai būsite užsisukęs, gali keisti situaciją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų