REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Visiems yra žinoma, jog meditacija padeda atrasti vidinę ramybę, atsipalaiduoti, tačiau retai kalbama apie tai, kokį poveikį ši praktika turi mūsų sveikatai. Jogos mokytoja, meditacijos ir sąmoningo kvėpavimo instruktorė, jogos studijos BODHI vadovė Indrė Straševičė kalba apie tai, kaip užsiimdami meditacija galime paveikti savo tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA

„Apibūdinant pačią meditaciją, tai yra būsena, kuomet visą savo dėmesį sutelkiame į pasirinktą objektą, pavyzdžiui, kvėpavimą, garso klausymą, kūno pojūčių stebėjimą ar kitus elementus. Taip kryptingai susitelkę mes atitraukiame savo dėmesį nuo kasdienių rūpesčių, buities, santykių ir tokiu būdu protas bei kūnas gauna galimybę pailsėti ir apsivalyti“, – aiškina Indrė Straševičė.

REKLAMA

Kodėl reikalinga meditacija?

Pasak pašnekovės, meditacija reikalinga tam, kad išmoktume valdyti savo gyvenimą, kadangi dažnai negebame kontroliuoti nei savo minčių, nei kasdienių įvykių tėkmės.

„Sutiksite, jog savo gyvenime dažnai jaučiamės lyg šapeliai sraunioje upėje. Protas gyvena savo ritmu, kurdamas negatyvius scenarijus mūsų galvose, o mes nežinome, kaip iš to išeiti. Nežinome, ką veikti gyvenime, kaip tinkamai priimti sprendimus, bijome klysti, atleisti, išeiti. Būtent meditacijos metu, nurimus minčių chaosui, pradedame gauti atsakymus. Atsakymus į pačius netikėčiausius klausimus: nuo elementarių buitinių niuansų iki gilaus savęs suvokimo ir pažinimo“, – sako specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Meditacija padeda nuo sunkiausių ligų

Meditacijos metu atsipalaiduoja tiek protas, tiek visas kūnas, todėl tai turi milžinišką naudą tiek fizinei, tiek emocinei, mentalinei ir dvasinei sveikatai. Indrės Straševičės teigimu, fiziniame lygmenyje, giliai atsipalaidavus kūnui, stabilizuojasi vidaus organų veikla, išauga gebėjimas valdyti skausmą, didėja seratonino gamybą, todėl gerėja nuotaika, mažėja depresijos simptomai, nerimas, nuovargis.

„Mokslininkai įvairiose pasaulio šalyse yra tyrinėję meditacijos poveikį žmonėms, kurie serga vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, sąnarių ligomis ir kitomis ligomis Tyrimai visuomet būna vienašališki – meditacija daro teigiamą poveikį, skatiną sveikimą, greitesnį žaizdų gijimą bei mažina uždegimo procesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medituojant taip pat didėja gebėjimas valdyti ne tik savo mintis, bet ir emocijas, todėl medituojančio žmogaus gyvenime ima mažėti konfliktų, pykčio bei agresijos. Pradeda vystytis intuicija, empatiškumas, pasitikėjimas savimi, išauga kūrybiškumas. Reguliariai medituojant įgauname daugiau vidinės ramybės ir atsipalaidavimo. Kiek man tenka susidurti, medituojantys žmonės išoriniame gyvenime labai aktyvūs, tikslingi, siekiantys savo tikslų, kryptingi ir entuziastingi, o viduje gebantys išlaikyti tikrą dvasinę ramybę bei susitelkimą“, – apie meditacijos poveikį sveikatai pasakoja pašnekovė.

REKLAMA

 

 

Pirmieji žingsniai pradedantiesiems

Norint pradėti medituoti, pirmiausia, labai svarbu žinoti, kad šiai praktikai ypatingai reikalingas pastovumas ir reguliarumas. Tik kasdienės pastangos atneš dideles dovanas, apie kurias žino tik stabilias praktikas atliekantys žmonės.

„Būtent dėl to rekomenduočiau pasiskirti sau konkretų laiką meditacijai. Būtų gerai bent 15-20 minučių kasdien. Toliau reikėtų pasirinkti meditaciją, kurią praktikuosite. Gali būti sąmoningumo, kvėpavimo stebėjimo, mantros, maldos, judesio ar kokia kita meditacija. Taip pat labai patariu turėti meditacijos erdvę, kur jūsų niekas netrukdys.

REKLAMA

Pradėjęs medituoti žmogus, poveikį turėtų pradėti jausti jau pirmą mėnesį. Labai dažnai maždaug po 2-3 meditacijų žmonės pasakoja, kad įgauna daugiau ramybės, daug paprasčiau reaguoja į išorės dirgiklius, šalia esančių žmonių neigiamas emocijas, būna geresnės nuotaikos. Jei medituojate ir nejaučiate, kad gyvenime kažkas keistųsi, tuomet keiskite meditaciją, galbūt pasirinkote netinkamą“, – patarimais dalinasi Indrė Straševičė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų