REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Seimas turėtų baigti pavasario sesiją. Seimas šiemet jau apsvarstė ir priėmė apie 300 įstatymų, per 200 nutarimų ir kitų teisės aktų.

Šią savaitę Seimas turėtų baigti pavasario sesiją. Seimas šiemet jau apsvarstė ir priėmė apie 300 įstatymų, per 200 nutarimų ir kitų teisės aktų.

REKLAMA

Politologai sako, kad būta daug chaoso, tačiau parlamentarams pavyko pajudinti tas sritis, kurių imtis nenorėjo prieš tai buvusios valdžios.

Istorijoje neregėti skandalai

Politikos apžvalgininkas Saulius Spurga sako, kad ši Seimo sesija įeis į istoriją tiek gerąja, tiek blogąja prasme. „Ši sesija išliks istorijoje. Visų pirma dėl to, kad priimti keli svarbūs teisės aktai, kurie pakeis mūsų gyvenimą. Tai – Darbo kodeksas ir alkoholio ribojimai. Antrą vertus, yra ir nelabai graži pusė. Buvo eilė tyrimų, skandalų, susijusių su Seimo nariais. Tai ir Gretos Kildišienės istorija, ir Artūro Skardžiaus, Kęstučio Pūko, Mindaugo Basčio bei Gintaro Steponavičiaus atvejai. Visi jie labai skirtingi ir nelygintini, tačiau tikrai uždėjo kartelę Seimo vertinimui. Kai kurie skandalai iš viso unikalūs ir neregėti istorijoje – tai K. Pūko ir M. Basčio istorijos. Tai yra išskirtiniai dalykai“, – sako politikos apžvalgininkas.

S. Spurgos teigimu, galima tikėtis, kad Seimas apsivalys. Mat tiek politikai, tiek visuomenė demonstruoja neabejingumą ir netoleranciją skandalingiems parlamentarų praeities šleifams.

REKLAMA
REKLAMA

Politikos naujokai padarė tai, ko nepavyko kitiems

TSPMI politologas Liutauras Gudžinskas sako, kad ypač daug iš Seimo nesitikėjo, nes didžioji dauguma parlamentarų vis dar politikos naujokai. „Vargu ar verta tikėtis, kad per pusę metų būtų stipriai pažengta į priekį. Būta daug chaoso, nesutarimo. Bet kad būtų labai prastai, nepasakyčiau. Seimas parodė sugebėjimą reaguoti ir padaryti tam tikrus darbus: priimtas vaiko apsaugos įstatymas, galų gale patvirtintas Darbo kodeksas, prasidėjusios urėdijų ir aukštojo mokslo reformos. Kol kas nei viena buvusi valdžia nesugebėjo to padaryti. Kaip bepažiūrėsi, šie valdantieji iriasi į priekį“, – sako politologas.

REKLAMA

Vis dėl to ekspertas pastebi tam tikras Seimo silpnąsias vietas. „Kai kurie žingsniai abejotini. Socialinis konservatyvumas ir polinkis į draudimus atrodo nelabai solidžiai. Ypač turint galvoje, kad demokratinėje šalyje priimant įstatymus būtinas tam tikras sutarimas visuomenėje. Kartais atrodo, kad dėl dirbtinio apvaisinimo ar alkoholio draudimų eskaluojama tik viena nuomonė. Ir net ne visų valstiečių, o vien paties Ramūno Karbauskio“, – teigia L. Gudžinskas.

Seimas neturi, ką veikti, nes Vyriausybė nemoka dirbti

Kur kas griežčiau politologas atsiliepia apie Vyriausybės darbą. Esą būtent nesklandumai Vyriausybėje trukdo pažangai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei galima sakyti, kad Seimo naujokai padarė, ką galėjo, tai Vyriausybė, kurioje tikrai daug profesionalų, nuvylė. Dažnai Seimas net neturi, ką svarstyti, nes Vyriausybė nesugeba susidoroti su savo darbu. Jie dar neatrado savo normalaus darbo ritmo. Pradžioje buvo sakoma, kad ši Vyriausybė bus labai profesionali, efektyvi ir taip toliau. Dabar matome, kad lūkesčiai nepasiteisino – daug teisės aktų pateikimas vėluoja, darbas nedarnus, nėra politinės daugumos. Tai labai vilkina įstatymų priėmimo procesą“, – aiškina L. Gudžinskas.

Ką Seimas nuveikė

Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio vyresnioji patarėja Dalia Vencevičienė sako, kad šis Seimas darbą pradėjo nuo pagalbos labiausiai pažeidžiamiems gyventojams. „2017 metus pradėjome nuo sunkmečiu nurėžtų pensijų grąžinimo, taip pat po nelaimingo įvykio Kėdainiuose imtasi „Matuko reformos“. Seimo Pirmininko nuomone, tiek įstatymo priėmimas, tiek viešos diskusijos duoda vaisių. Tačiau Seimas dirba ir sieks, kad būtų pakeista vaiko teisių apsaugos sistema. Kalbant apie paramą šeimai, Seimas turės priimti sprendimus dėl vaiko pinigų. Taip pat būtina kalbėti apie kitą pagalbą šeimai – būsto įsigijimo, pradedančiojo verslo sąlygas“, – sako D. Vencevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Seimo pirmininko patarėjos, daug dėmesio skirta valstybės valdomų įmonių skaidriniui. "Seimas deda pastangas valstybės įmonių ir jų vadovų nepotizmui bei korupcijai suvaldyti. Šioms problemoms spręsti, parlamentarai jau priėmė Lobistinės veiklos įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama užtikrinti šios veiklos viešumą ir skaidrumą, užkirsti kelią neteisėtai veiklai“, – teigia D. Vencevičienė.

Taip pat Seimas priėmė prieštaringai vertinamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sumažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą. Pradėjo aukštojo mokslo ir urėdijų reformas, priėmė naująjį Darbo kodeksą bei panaikino PVM lengvatą šildymui.

Užsienio politikoje Seimas vieningai sutarė 2018 m. gynybai skirti 2,07 proc. BVP. Taip pat dėmesys skiriamas Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės klausimui. Seimas priėmė nutarimą, kad Lietuva ribos elektros importą iš kaimyninių trečiųjų šalių, kuriose įgyvendinami branduolinių elektrinių projektai, keliantys grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų