REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Swedbank“ ekspertų skaičiavimais, naujai įsigytos transporto priemonės eksploatacijai verslas kasmet turi skirti iki 15 proc. sumokėtos automobilio kainos. Remiantis banko duomenimis, įmonei įsigijus 20 tūkst. Eur vertės automobilį, per 5 metus kuras, skaičiuojant vidutinę ridą, papildomai atsieis apie 10 tūkst. Eur.

„Swedbank“ ekspertų skaičiavimais, naujai įsigytos transporto priemonės eksploatacijai verslas kasmet turi skirti iki 15 proc. sumokėtos automobilio kainos. Remiantis banko duomenimis, įmonei įsigijus 20 tūkst. Eur vertės automobilį, per 5 metus kuras, skaičiuojant vidutinę ridą, papildomai atsieis apie 10 tūkst. Eur.

REKLAMA

Padangų keitimas, draudimas, privalomi techniniai aptarnavimai ir panašios išlaidos kainuos dar apie 4-5 tūkst. Eur.

 Automobilio išlaikymui – tiek pat, kiek ir jo nuomai

„Swedbank“ lizingo skyriaus vadovo Mindaugo Stasionio teigimu, finansinio lizingo ar veiklos nuomos būdu transporto priemones planuojantiems įsigyti verslo klientams svarbu nepamiršti, kad naudojantis automobiliu bus patiriami nuolatiniai išlaikymo kaštai.

 „Neretai verslo įmonės laikosi klaidingos nuomonės, kad įsigijusi automobilį įmonė jo eksploatacijai patirs tik neesmines išlaidas“, – sako M. Stasionis.

REKLAMA
REKLAMA

 Kaip pavyzdį, iliustruojantį kaštus automobilio išlaikymui, „Swedbank“ analitikai pateikia 2017 m. gamybos sedaną „Toyota Corolla 1.6 Valvematic M/T Standard“, kuriuo verslo klientas naudojasi sudaręs veiklos nuomos sutartį.

REKLAMA

 Šios lengvosios transporto priemonės kaina įskaitant PVM siekia 16 310 Eur. Sumokėjusi 10 proc. (1631 Eur) pradinį įnašą, bendrovė per 4 nuomos sandorio metus iš viso patirs 9935 Eur automobilio veiklos nuomos išlaidų.

 „Likusios būtiniausios ekonominės klasės automobilio išlaikymo sąnaudos, automobilio ridai siekiant iki 100 000 km, sudaro didesnę išlaidų sumą – tai yra, papildomus 11180 Eur. Taigi, bendri automobilio eksploatacijos kaštai per ketverius metus pasieks 21115 Eur, o iš jų sąnaudos transporto nuomai siekia mažiau nei 50 proc.“, – komentuoja M. Stasionis.

REKLAMA
REKLAMA

 Skaičiuojama, kad šiuo atveju didžioji dalis arba 34 proc. (7200 Eur) išlaidų tektų kurui, dar 1844 Eur arba 9 proc. atsieitų transporto priemonės kasko ir privalomas civilinės atsakomybės draudimai.

5 proc. visų išlaidų tektų skirti automobilio aptarnavimo mokesčiams, dar po 2 proc. iš bendros sąnaudų sumos būtų skiriama padangų įsigijimui ir tokių detalių, kaip valytuvai, stabdžių kaladėlės ar lemputės, keitimui.

 Kišenę tuština baudos ir stovėjimo aikštelės

Anot „Swedbank“ eksperto M. Stasionio, turint automobilį kai kurių kaštų, pavyzdžiui, baudų ar kelių mokesčių, galima išvengti. Tačiau pabėgti nuo išlaidų kurui, padangų keitimui ar įvairių gedimų šalinimui yra neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, „Swedbank“ atstovas pažymi, kad minėtosios išlaidos automobilio išlaikymui gali kisti, nes dažnu atveju priklauso nuo transporto priemonės ridos. Vis dėlto, amortizacijos sąnaudų, draudimo ir lizingo įmokų dydis būna fiksuotas ir nuo to, kokiu intensyvumu įmonė naudojasi automobiliu, jos nepriklauso.

 „Verslininkams norint sužinoti bendrą išlaidų automobilio išlaikymui sumą, į skaičiavimus būtina įtraukti ir stovėjimo aikštelių įsigijimo ar jų nuomos kainą. Be to, vietą būtina turėti ne tik automobilio, bet ir papildomų padangų komplektų saugojimui, o tai taip pat kainuoja“, – primena „Swedbank“ lizingo skyriaus vadovas.

REKLAMA

 Papildomas išlaidas galima fiksuoti

„Nėra abejonės, kad verslui norint išvengti netikėtų nuostolių, būtina gerai paskaičiuoti visas, net ir iš pirmo žvilgsnio mažiausias išlaidas. Viena iš išeičių automobilių veiklos nuoma besinaudojantiems verslininkams – papildomas paslaugas įtraukti į sutartį“, – sako M. Stasionis.

 Į automobilių nuomos sutartį įtraukus papildomas paslaugas, verslo klientas moka fiksuotas mėnesines įmokas, kurios padengia ne tik transporto priemonės nuomą, bet ir išlaidas draudimui, techniniam aptarnavimui ar naujoms padangoms.

 „Periodizuotos ir fiksuotos automobilio eksploatavimo išlaidos leidžia lengviau vystyti verslą, nes padeda išvengti piniginių srautų svyravimų“, – didžiausią veiklos nuomos sutarčių su paslaugomis privalumą įvardija M. Stasionis.

 Ekspertai pastebi, kad nuomos sutartys su papildomomis paslaugomis sulaukia vis didesnio verslo klientų dėmesio. 2016 m. sausio mėnesio duomenimis, į 50 proc. su verslo klientais sudarytų veiklos nuomos sutarčių buvo įtrauktos ir papildomos paslaugos. 2017 metų pradžioje šis skaičius ūgtelėjo iki 51 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų