REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Palangos poilsiautojai (nuotr. Balsas.lt)

Jau beveik įpusėjusi vasara, panašu, pažers staigmenų kaip reikiant. Sinoptikai jau šios savaitės pabaigoje žada karštus orus, kurie pakeis iki šių dienų jau taip įgrisusį lietų ir vėją.

20

Jau beveik įpusėjusi vasara, panašu, pažers staigmenų kaip reikiant. Sinoptikai jau šios savaitės pabaigoje žada karštus orus, kurie pakeis iki šių dienų jau taip įgrisusį lietų ir vėją.

REKLAMA

Birželio 26-os naktį daugelyje rajonų lis. Pietų, pietvakarių vėjo gūsiai pajūryje sieks 15–17 m/s. Žemiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Dieną daug kur palis, vietomis galima perkūnija. Pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s, pajūryje iki 22 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis.

Birželio 27 d. vietomis trumpai palis. Pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai vietomis sieks 15–17 m/s. Temperatūra naktį 9–14, dieną 16–21 laipsnis šilumos.

Antradienį bus truputį šilčiau, kritulių tikimybė menka, vėjas po truputį rims. Nuo trečiadienio suksis gūsingas pietryčių krypties vėjas, temperatūra šoktels aukštyn. 25 laipsniai bus ne riba – antroje savaitės pusėje sulauksime net 33-34 laipsnių karščio, tačiau tokius orus protarpiais lydės perkūnija ir lietus.

REKLAMA
REKLAMA

Netenkama daug skysčių

Neigiamas karščio poveikis sveikatai pastebimas visos karščio bangos metu, jau antrąją karščio dieną mirčių skaičius išauga apie 15 proc. Kaitra, trunkanti ilgiau nei 5 dienas, lemia nuo 1,5 iki 5 kartų didesnį neigiamą poveikį sveikatai negu trumpesnė, trunkanti iki 5 dienų. Mirtingumo rizika padidėja nuo 0,2 iki 5,5 proc. su kiekvienu papildomu temperatūros laipsniu pagal Celsijų, pakylančiu aukščiau regionui būdingos temperatūros ribos.

REKLAMA

Esant karščiams daugiau prakaituojama, netenkama daug skysčių, taip pat ir vitaminų bei mineralinių medžiagų – magnio ir kalio. Būtent šios medžiagos reikalingos palaikyti normalų širdies darbą, todėl gali sutrikti širdies ritmas, padidėti ar sumažėti arterinis kraujo spaudimas, sutrikti medžiagų apykaita, ištikti šilumos smūgis.

Sunkiausias karščio sukeltas klinikinis sindromas yra šilumos smūgis, kurio priežastis – ūmus termoreguliacijos centro nepakankamumas. Dėl to išsivysto hiperpireksija ir centrinės nervų sistemos disfunkcija, ženkliai pažeidžiama širdies ir kraujagyslių sistema: dažnai įvyksta EKG pakitimai, rečiau būna plaučių edema, dešiniojo skilvelio disfunkcija su arterine hipotenzija ir cirkuliaciniu kolapsu.

REKLAMA
REKLAMA

Verta skubiai pasisaugoti

Šilumos smūgio simptomai yra kūno temperatūros pakilimas iki 40 °C, paraudusi, karšta, sausa oda, galvos skausmas, svaigimas, sutrinka koordinacija ir orientacija, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, nerimas, mieguistumas, vangumas, padažnėjęs pulsas ir kvėpavimas, sąmonės pritemimas ar netekimas. Jeigu nepavyko išvengti šilumos smūgio ir nukentėjusysis yra sąmoningas, pirmiausia reikia jį nuvesti į pavėsį, apkloti šaltu vandeniu sudrėkinta paklode ar rankšluosčiu ir nuolat ją drėkinti. Duoti atsigerti vėsaus vandens.

Tiesioginiai saulės spinduliai, kaitinantys nepridengtą galvą ir sprandą, dirgina galvos smegenų dangalus, todėl padidėja smegenų temperatūra ir sutrinka jų funkcija. Ištikus saulės smūgiui staiga pradeda skaudėti ir svaigti galva, žmogų apima bendras silpnumas, pasireiškia pykinimas, vėmimas, pradeda zvimbti ausyse, mirgėti akyse, išbąla veidas, išpila šaltas prakaitas, gali netekti sąmonės. Negaivinamas žmogus gali mirti nuo smegenų edemos. Dažniausiai šilumos ir saulės smūgiai ištinka kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu nukentėjusysis nuo šilumos ir saulės smūgių neteko sąmonės, reikia guldyti jį ant šono, vėdinti, niekuo negirdyti bei skubiai kviesti greitąją pagalbą numeriu 112 arba patiems gabenti į artimiausios gydymo įstaigos priimamąjį. Taip pat jei pirmosios pagalbos veiksmai nepadeda ir sąmoningo žmogaus būklė nepradeda gerėti per kelias minutes, rekomenduojama kviesti greitąją pagalbą arba skubiai gabenti jį į artimiausią ligoninę.

Jei žmogus atsigavo greitai, jaučiasi gerai ir nepastebima jokių ligos požymių, greitosios pagalbos kviesti nebūtina, jam rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų