REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Erkės (nuotr. TV3)

Neįtikima, bet tiesa. Egzistuoja erkių rūšis, kurioms įkandus atsiranda alerginė reakcija raudonai mėsai. Įspėjama, kad šių erkių populiacija didėja, o liga – itin rimta.

23

Neįtikima, bet tiesa. Egzistuoja erkių rūšis, kurioms įkandus atsiranda alerginė reakcija raudonai mėsai. Įspėjama, kad šių erkių populiacija didėja, o liga – itin rimta.

REKLAMA

NJ.com ir Snopes.com rašo, kad „vieniša žvaigždute“ vadinamas voragyvis gali perduoti ligą, kurios simptomai panašūs į Laimo ligą. Šios erkės įkandimas gali sukelti niežėjimą, spazmus, kvėpavimo sutrikimus ir alergines reakcijas į raudoną mėsą.

„Vieniša žvaigžde“ (angl. Lone Star) vadinama erkė yra paplitusi rytinėje Jungtinių Amerikos Valstijų bei Meksikos dalyje. Jos įkandimo dažnai žmonės nė nepastebi ir įsisiurbusi ji gali prabūti septynias dienas, kol pasisotins.

NJ.com pasakoja Jerrio Dotolio istoriją, kuris 73 metus gyveno visiškai be rūpesčių. Tačiau išvykus paatostogauti į Floridą viskas pasikeitė. Staiga vyrą pradėjo kankinti niežulys, kaip jis pats sako „keturis kartus blogesnis nei nuodingosios gebenės“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių gydytojams nesisekė nustatyti tikslios diagnozės, tačiau atlikus kraujo tyrimą paaiškėjo, kad jis tapo alergišku kiaulienai bei kitai mėsai, o taip pat ir pieno produktams. Su kiekviena diena alergenų daugėjo.

REKLAMA

Tačiau ši erkė perduoda ne tik alergenus. Perduodama į laimo ligą panaši liga vadinama žmogiškoji erilichiozė. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenis ši liga mirtina tik 1 proc. užsikrėtusiųjų.

Ligos nenustačius laiku, alergija gali tapti pavojinga, nes sukelia anafilaksinio šoko epizodus. Nėra oficialaus skaičiaus, kiek žmonių dabar kenčia nuo šios alergijos, tačiau alergologai skirtinguose šalies regionuose praneša apie šimtus atvejų.

Dešimtyse panašių pasakojimų, paskelbtuose užsienio naujienų portaluose, rašoma, kad ši infekcija vis labiau plinta. IFLScience perspėjo, kad grėsmė yra, mat ši infekciją sukelianti alergiją mėsai plinta visoje Amerikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nors erkių sukelta alergija mėsai nėra labai dažna, ekspertai primena, kad jų įkandimai gali perduoti ir kitas rimtas ligas, todėl rekomenduojama laikytis pagrindinių taisyklių: vengti tiesioginio kontakto su erkėmis bei miškingų ar krūmingų vietovių, kur auga aukšta žolė. Patariama vaikščioti takais, o taip pat naudoti apsaugines priemones ant odos bei rūbų nuo erkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų