REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) ir Kanados prekybos susitarimo ratifikavimas gali būti nukeltas į rudenį, nors Lietuvos diplomatai tikėjosi, kad tai galėtų įvykti dar pavasario sesijoje.

Europos Sąjungos (ES) ir Kanados prekybos susitarimo ratifikavimas gali būti nukeltas į rudenį, nors Lietuvos diplomatai tikėjosi, kad tai galėtų įvykti dar pavasario sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitarimo projekto kol kas neapsvarstė Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Jo pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė BNS sakė, kad klausimas į darbotvarkę greičiausiai bus įtrauktas rudens sesijoje, nes komitetas nespėja laiku apsvarstyti daugelio kitų klausimų.

REKLAMA

„Manau, kad (svarstysime) rugsėjo mėnesį, nes komiteto darbo krūvis yra didžiulis. Tris posėdžius skyrėme Alkoholio kontrolės įstatymo projektams ir sunkiai spėjame apsvarstyti biudžetinius įstatymus“, – teigė politikė.

„Tiesiog mes labai atsakingai žiūrime, visi projektai yra teisės aktų eilėje“, – pridūrė ji.

A.Širinskienė teigė dar įdėmiai neįsiskaičiusi į sutartį.

Seimas yra pritaręs ES ir Kanados prekybos sutarčiai po pateikimo. Pagrindiniu komitetu svarstant šį klausimą paskirtas Užsienio reikalų komitetas, pagalbiniai komitetai yra Sveikatos reikalų ir Kaimo reikalų. Pastarasis komitetas jau yra pritaręs sutarčiai, o Užsienio reikalų komitetas jos dar nesvarstė, nes turi sulaukti Sveikatos reikalų komiteto pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Juozas Bernatonis teigė tikėjęsis, kad ES ir Kanados sutartį Seimas ratifikuos pavasario sesijoje.

„Mes tikėjomės, kad bus ratifikuota pavasarį, bet kaip bus, priklausys nuo kitų Seimo narių“, – BNS sakė J.Bernatonis.

Jis pabrėžė, kad „per septynerius (derybų dėl sutarties) metus buvo padaryta pakankamai“, kad sutartis būtų ratifikuota greičiau.

„Bet galbūt ne visi su ja susipažino“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Šiuo metu ES ir Kanados prekybos sutartį yra ratifikavusios dvi bendrijos valstybės – Latvija ir Danija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pareigūnų, šis susitarimas sudarys sąlygas reikšmingai gerinti prekybos sąlygas, plėsti Lietuvos įmonių eksportą į Kanadą, prisidės prie darbo vietų kūrimo ir ekonomikos augimo Lietuvoje, o prekybos sąlygų pagerinimas Kanados rinkoje bus naudingas smulkiam ir vidutiniam verslui.

Išsamioji ekonomikos ir prekybos sutartis tarp ES ir Kanados panaikins 99 proc. muitų, prognozuojama, kad Lietuvos eksportuotojai dėl to per metus sutaupys daugiau kaip milijoną eurų muito mokesčio.

Kritikai baiminasi, kad įsigaliojus sutarčiai Lietuvą užplūs pigesni, genetiškai modifikuoti produktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų