REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai – labiausiai nutukę visoje Rytų Europoje, bent jau tai skelbia Didžiosios Britanijos mokslininkai. Esą daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų turi antsvorio. Ar iš tiesų esam labiausiai nutukusi tauta ir kodėl?

Lietuviai – labiausiai nutukę visoje Rytų Europoje, bent jau tai skelbia Didžiosios Britanijos mokslininkai. Esą daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų turi antsvorio. Ar iš tiesų esam labiausiai nutukusi tauta ir kodėl?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadalis moterų ir ketvirtadalis vyrų – tiek lietuvių turi didelių problemų dėl svorio – skelbia Londono karališkosios kolegijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos atlikto tyrimo duomenys. Taigi daugiau nei pusė Lietuvos turi antsvorio, ir tai rodo, kad esam labiausiai nutukę iš rytų europiečių. Stebitės? Ir jūs traukot pečiais? Neįtikėtina, kad kas antras turim antsvorio? O gal turim ir nė patys to neįtariam?

REKLAMA

Skaičiuojant tyrimų rezultatus, pagal kūno masę sportininkai prisidėtų prie nutukusiųjų

„Pagal kūno masę įvertinti tiktai kūno masę, bet nevertinant skirtingos kūno kompozicijos, kokią dalį kūno masės sudaro riebalų sluoksnis, kokią dalį raumenų masė, tada jau aš irgi būčiau nutukęs. tada sportininkai taip pat dauguma būtų nutukę“, – komentavo treneris Andrius Pauliukevičius

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys apskelbė mus esant didžiausius girtuoklius, dabar kiti – apšaukė didžiausiais storuliais. Kaip yra iš tikrųjų, ką sako mūsų specialistai?

REKLAMA
REKLAMA

„Normalų kūno svorį turi beveik 46 procentai Lietuvos gyventojų. Aš dar kartą pažymiu, kad tai – suaugę gyventojai nuo 19 iki 74 metų amžiaus. Antsvorį turi 35 procentai Lietuvos gyventojų. Ir 17,2 procento yra nutukę“, – sakė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktoriaus pav. Albertas Barzda.

Mūsų tyrėjų duomenimis, jeigu 2002–ais metais normalų svorį turėjo bene 40 procentų Lietuvos gyventojų, tai po 12 metų jau bene 46 procentai. Jeigu su antsvoriu 2002–aisias buvo 40 procentų, tai 2014–aisiais sumažėjo penkiais procentais. Nutukusiųjų buvo bene 19 procentų, 2007–aisiais jų buvo sumažėję bene keturiais procentais, tačiau vėl padaugėjo trimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi pas mus nėra blogiausia situacija, tačiau – rimta problema. Tačiau – kokios to nutukimo priežastys?

„Regis kas penktas Lietuvos žmogus taip pat gyvena tokiame nepritekliuje, kad neturi pakankamai, ką valgyt. Neturi pakankamai pinigų maistui“, – sako A. Pauliukevičius.

Sakot, kuo čia dėtas nepriteklius ir antsvoris? Turintieji daugiau pinigų eina į sporto klubus, perka sveiką maistą. Tačiau kiti to sau negali leisti.

„Kita didelė grupė, kuri gyvena nepritekliuje. Bėda yra tame, kai žmonės gyvena nepritekliuje tam, kad nejaustų alkio jausmo, jie valgo daugiau angliavandenių. apskritai, kad angliavandeniai pats pigiausias produktas. Turiu omeny visas kruopas, makaronus, duonos gaminius“, – toliau kalbėjo treneris.

REKLAMA

Neišnaudojama energija virsta kūno riebalais. Tačiau yra ir kitų mūsų nutukimo priežasčių. Pasak gydytojos dietologės, jeigu jūsų seneliai badavo, tarkim, karo, tremties metu, to poveikį jausite ir jūs. Mat kūnas genetiškai perduoda tokią informaciją iki trijų kartų į priekį. Tad vaikų ir anūkų organizmai, tikėtina, paveldės polinkį kaupti atsargas. Kūnas taip siekia apsisaugoti – kad turėtų iš ko gyventi, jeigu vėl koks badas.

Medikai pastebi ir tai, kad labiau nutukusi mūsų vyresnioji karta – šešiasdešimtmečiai – septyniasdešimtmečiai, gyvenę sovietmečiu. Prie to esą prisidėjo jaustas nepriteklius.

REKLAMA

Taigi iš nepritekliaus patekę į perteklių žmonės tiesiog nukrypo į kraštutinumą. Su trisdešimtmečiais – keturiasdešimtmečiais – visai kitaip. Jiems grėsmė nutukti mažesnė. Tačiau jaunąją kartą esą reikia stebėti itin atidžiai. Vaikams ir paaugliams dėl nesveiko maisto rizika nutukti vėl didėja. O numesti svorio nėra taip paprasta.

Tačiau kad ir kaip būtų, mūsų medikai kraipo galvas, – iš kur tokius duomenis užsienio tyrėjai gavo. Dirbanti ligoninėje dietologe gydytoja sako kartais pati nerandanti pacientų ūgio ir svorio duomenų. Tad skaitant tokius užsieniečių tyrimų rezultatus kyla klausimas dėl rezultatų patikimumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal nutukusiųjų pas mus ir mažiau, tačiau kaip tą antsvorį sumažinti ir numesti svorio nesusigadinant sveikatos?

„Bėgimas, dviračio mynimas, netgi greitas ėjimas būtų kardio krūvis ir greitas ėjimas daugeliu atveju optimalu dėl to, kad ne visi žmonės dėl sveikatos būklės konkrečiai kalbant dėl antsvorio jiems jau nėra saugu bėgiot, nes kai žmogus turintis antsvorio bėgioja tai sudaro labai didelį krūvį stuburo apatinei daliai, kelių sąnariams kai kurie negali bėgiot nes jau turi nugaros išvaržas, bet greitas ėjimas visiems yra optimalus ir visiems tinkamas“, – pataria treneris.

REKLAMA

Ir, nors pinigų maistui turite ribotai, vis tiek galit pasirinkti jums tinkamesnį.

Pasak mūsų specialistų, nutukimas ir antsvoris labiausiai paplitęs pietinėse Europos valstybėse: Maltoje, Graikijoje. Rytų Europoje – Čekijoje ir Vengrijoje. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje mūsų svoris panašus.

Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų