REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besiruošiantiems per Jonines lauke vaišintis šašlykais ar kepsneliais, medikai grūmoja – tik gerai paruoškite mėsą ar žuvį, kitaip šventė gali baigtis ligoninėje.

Besiruošiantiems per Jonines lauke vaišintis šašlykais ar kepsneliais, medikai grūmoja – tik gerai paruoškite mėsą ar žuvį, kitaip šventė gali baigtis ligoninėje.

REKLAMA

Mat pastaruoju gydymo įstaigose dėl neiškepusių kepsnelių, blogai paruoštų kotletų, ar pomėgio valgyti žalią mėsą bei žuvį ėmė daugėti sergančiųjų bakterinėmis ir virusinėmis žarnyno ligomis.

Dėl tos pačios priežasties žmonių žarnynuose randama ir parazitų, sukeliančių trichineliozę. O ypač, pastaruoju metu daug, kaip pastebi medikai, sergančiųjų salmonelioze.

Po vizito valgykloje - baisi patirtis

Stiklinė vandens ir jokių kalbų apie keptus kotletus. Tokiomis nuotaikomis trečią parą ligoninėje skaičiuoja Laima. Prieš kelias dienas, papietavusi vienoje sostinės valgyklų, moteris įtaria ten užsikrėtusi salmonelėmis, tad dabar priversta kovoti su salmonelioze. Laima įtaria, kad susargdino ją Kijevo kotletas valgytas. Ligos požymius pajuto tik kitos dienos rytą.

Nenumušė temperatūros, kaip sako moteris, ir kitą dieną. Tad kreipėsi į polikliniką, o iš ten ji skubiai buvo išgabenta į ligoninę. Nes kraujo tyrimas rodė pavojingus skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Gulinčiųjų su šia diagnoze ligoninėje tiršta. Medikai sako, kad dalis pacientų serga, kaip mūsų siužeto herojė – pavalgę valdiškose įstaigose. Tačiau kur kas dažniau susergama pasimėgavus šašlyku ar kepsneliais. Ypač jeigu jie netinkamai paruošti ir ne visada būna iškepę.

REKLAMA

Sergamumas, kaip sako medikai auga it ant mielių. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet sergančių salmonelioze kone dvigubai daugiau. Šiuo metu Lietuvoje serga pusketvirto šimto žmonių. Todėl mėgstantiems vaišintis gamtoje produktus medikai pataria ruošti itin atsakingai. O štai mėgstantiems visai neapdorotą mėsą ar žuvį, ypač dievinantiems jautienos ar žuvies karpačio, valgantiems sušius, medikai grūmoja – mėgautis reikia atsargiai.

Susirgo suvalgęs kiaušinių

Medikai pritaria, valgant savo užaugintų gyvulių ir pačių paruoštą mėsa tikimybė susirgti mažesnė. Tačiau ji išlieka. Tiek maitinantis mėsa, tiek žuvimi, tiek kiaušiniais. Neseniai į gydytojų rankas pakliuvęs pacientas susirgęs po to, kai paragavo savo laikomų vištų kiaušinių.

REKLAMA
REKLAMA

Tad žalių kiaušinių gerti, kaip darydavo mūsų seneliai – nerekomenduojama. Viskas ką dedame į burna turi būti termiškai apdorota ne tik dėl salmoneliozės. Ne ką mažiau pavojingos kitos bakterinės ir virusinės ligos – hepatitas A, žarnyno lazdelės, trichineliozė, kampelio bakteriozė ir kitos. O susergam, nes bakterijos ir virusai dauginasi gyvūnų, kuriuos laikome žarnyne. Ir taip pakliūva į mėsą. Ypač šių ligų turėtų saugotis nėščiosios, bei vyresni žmonės.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų