REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
70
Karinio uoste kalėjimas Audriaus Bareišio nuotr.

Vasara – puikus metas keliauti. Tik kartais pritrūksta idėjų, ką būtų verta aplankyti. Ne bėda! Šįkart pasiūlyme vieną išskirtinę išvyką šiek tiek už Lietuvos ribų.

70

Vasara – puikus metas keliauti. Tik kartais pritrūksta idėjų, ką būtų verta aplankyti. Ne bėda! Šįkart pasiūlyme vieną išskirtinę išvyką šiek tiek už Lietuvos ribų.

REKLAMA

Kelionei į Liepoją jums nereikės skirti daug laiko planavimui. Ypač Žemaitijos krašto gyventojams, mat nuvykti į šį Latvijos kurortą yra itin paprasta, o maršrutas daugeliu atveju neviršys net 100 kilometrų.

Tad jei norite pakeisti aplinką ir prasiblaškyti vienas ar su šeima, suveskite į navigaciją Liepojos kurorto pavadinimą. Ten jūsų lauks išskirtinis senamiestis, puikūs pasivaikščiojimas maršrutai ir, žinoma, jūra.

Lietuviški akcentai

Bet neapsiribokite tik kurortams įprastomis pramogomis. Norime jums pasiūlyti aplankyti ypatingą vietą Liepojoje – karinio uosto kalėjimą. Vos prieš 20 metų šią vietą paliko paskutinis kalinys, o dabar čia galima apsilankyti turistams. Ne tik apsilankyti, bet ir praleisti naktį atkuriant įkalinimo sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt žurnalistas apsilankė šiame turistų itin pamėgtame objekte. Nustebino tai, kad programą vedantis gidas yra pramokęs lietuviškai. Jis ne tik papasakojo šio kalėjimo istoriją, bet ir grupės nariams skyrė „nuobaudas“. Vieniems už tai, kad ne taip pažiūrėjo, kitiems, kad ne vietoje ir ne laiku nusišypsojo, o tretiems, nes jam tiesiog nepatiko.

REKLAMA

Tik neišsigąskite, karininko skirtos paros kameroje taip ir liko tik gąsdinimo priemonė. O kaip kitaip suvaldysi grupę? Nepaisant to, toks bendravimas priverčia įsijausti ir įtraukia. Pasižvalgykite po šią vietą ir gal užsinorėsite patys čia apsilankyti:

Kalėjimo istorija

Liepojos Karinio uosto garnizono kalėjimas jau nuo XX amžiaus pradžios tarnavo kaip laivyno matrosų ir puskarininkų disciplinarinė bausmės vieta. Jis pastatytas XX a. pradžioje kaip Karinio uosto ligoninė, tačiau ji savo funkcijų niekada neatliko. Jau 1905 metais kalėjime bausmę atliko 1905 m. revoliucijoje dalyvavę garnizono jūreiviai.

REKLAMA
REKLAMA

Aikštelė priešais kalėjimą tapo brolių kapinėmis daugeliui kalinių, kurie buvo nušauti prie kalėjimo tvoros. Visais laikais pastatas tarnavo kaip sovietų, o po to Latvijos armijų sargybos būstinė – kalėjimas. Paskutinieji kaliniai paliko savo pastabas ant kalėjimo kameros sienų dar visai neseniai – 1997 metais.

Šiuo metu Karinio uosto kalėjime galima apsilankyti, sudalyvauti realybės šou „Už grotų“ bei, jei esate aštrių pojūčių mėgėjas, pernakvoti kalėjimo kameroje. Tiems, kurie nori susipažinti su aplinka ir pasigėrėti Karinio miestelio gamtovaizdžiais, siūloma išsinuomoti dviračius, o tiems, kurie pavargę, yra galimybė pailsėti naujame kempinge.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie Karostos uostą

Karinis uostas nuolatine miesto dalimi tapo XIX a. pab. – XX a. prad. . 1890 metais Rusijos caro Aleksandro II įsakymu į šiaurę nuo Liepojos buvo pradėta didelių įtvirtinimų ir karinio miestelio statyba. Šis miestelis iš pradžių vadintas caro Aleksandro III uostu. Tik Latvijos valstybės nepriklausomybės laiko tarpiu šią vietą imta vadinti Kariniu uostu.

Uostas buvo visiškai autonomiškas, su savo infrastruktūra, elektrine, vandentiekio stotimi, bažnyčia ir mokykla. Sovietmečiu karinis miestelis buvo uždara teritorija, į kurią nebuvo galima eiti net civiliams Liepojos gyventojams.

Liepojos Karinis uostas, kuris miesto šiaurėje užima maždaug trečdalį bendro ploto, yra nuostabi, paradoksali ir unikali vieta ne tik Latvijos, bet ir pasaulio istorijoje bei architektūroje. Aplinka savotiškai perteikia Rusijos militarinės elegancijos ir sovietinio militarizmo sąveiką. Karinis uostas šiandien yra ypatingas rajonas. Jis nebėra karinis miestas. Dabar jis tapo turizmo objektu, įkvepiančiu kūrybiškus žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų