REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV naikintuvui praėjusį savaitgalį numušus sirų „Su-22”, Rusija pateikė gąsdinančius perspėjimus taikytis į amerikiečių ir koalicijos partnerių lėktuvus virš Sirijos. Tačiau kova danguje yra mažiausiai, ko Rusija galėtų norėti, ir ji jau „spaudžia stabdžių pedalus“, rašoma „Business Insider“.

JAV naikintuvui praėjusį savaitgalį numušus sirų „Su-22”, Rusija pateikė gąsdinančius perspėjimus taikytis į amerikiečių ir koalicijos partnerių lėktuvus virš Sirijos. Tačiau kova danguje yra mažiausiai, ko Rusija galėtų norėti, ir ji jau „spaudžia stabdžių pedalus“, rašoma „Business Insider“.

REKLAMA

Visų pirma, Rusija pareiškė, kad taikysis į JAV orlaivius į vakarus nuo Eufrato upės Sirijoje. Dar po kelių valandų Rusijos gynybos ministerija patikslino pranešimą, kad „Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos JAV lėktuvus laikys taikiklyje“.

Nereiktų pamiršti ir priešistorės, kai balandžio 7-ąją JAV smogė Sirijos al-Sharyat karinei bazei, kurioje dislokuotus režimo lėktuvus į metalo laužą pavertė 59 “Tomahawk“ raketos. JAV prezidentas D. Trumpas tuomet pareiškė, kad tai buvo atsakas B. al Assadui už šio prieš tai įvykdytą cheminio ginklo panaudojimą, kurio metu žuvo civiliai.

Maža to tuomet Rusija nutraukė bendradarbiavimo dėl oro erdvės Sirijoje pasidalijimo memorandumą – šis trapus susitarimas turėjo garantuoti sąjungininkų antskrydžių saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Karybos ekspertai perspėjo, kad toks sprendimas gali nulemti „netyčinių susidūrimų oro erdvėje“ tikimybę, o „atsitiktinis konfliktas“ gali išprovokuoti ir rimtesnius karo veiksmus tarp didžiųjų valstybių. Tuomet, praėjus kelioms dienoms, memorandumas buvo vėl nutrauktas, iki šios savaitės, kai Rusija ir vėl jį nutraukė.

REKLAMA

Rusija nedrįso skelbti karo Turkijai, nedrįs ir JAV

Tačiau, anot Artimųjų Rytų ekspertės Anos Borščeskajos Vašingtono institute, tai tėra V. Putino blefas. „Aš nemanau, kad Putinas siektų tiesioginės karinės konfrontacijos su JAV. Jis niekada to nenorėjo, – leidiniui pasakojo A. Borščevskaja. – Tiesą sakant, aš manau, kad tai yra paskutinis dalykas, kurio jis norėtų“.

A. Borščevskaja prisiminė 2015-ųjų Turkijos numušto rusų naikintuvo istoriją, kai šis kelioms sekundės įskrido į šios šalies oro erdvę, kaip įrodymą, kad V. Putinas neturi ką priešpastatyti, kai reikalai tampa rimti. „Putinas reakcija pasireiškė keliais dalykais, tačiau tai tikrai nebuvo karas“, – aiškino ekspertė. – Ir jeigu Putinas nesiryžo karui su Turkija, jis tikrai nebandys kariauti su JAV“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kalbėtume visiškai be užuolankų, tai niekas realiai negali prilygti JAV konvencinėmis priemonėmis, ir jau tikrai ne Rusijos kariuomenė“, – pareiškė A. Borščevskaja.

Du būdai Rusijai kovoti su JAV

Vietoje to, Rusija toliau rems B. Assadą ir bombarduos smulkius sukilėlių padalinius, remiantis savo asimetrinės karybos pagrindais, be didelės baimės būti už tai nubaustai. Panašiai, kaip Iranas išsiuntė savo satelitinius smogikus kovoti už B. Assadą tačiau tikriausiai neįsivaizduoja savo pajėgų susidūrimo su JAV kariuomene.

Anot leidinio, H. R. McMasteris, D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimas, geriausiai pakomentavo šią situaciją: „Yra du būdai kovoti su JAV kariuomene: asimetrinis ir kvailas“.

Nickas Herasas, Sirijos ekspertas iš „Center for New American Security“, „Business Insider“ pasakojo, kad Rusijos veiksmai reikia ne tai, kad ji eina į tiesioginį konfliktą su JAV pajėgomis, o bando užkirsti kelią sąjungininkų ir amerikiečių pajėgoms perimti buvusių ISIS kontroliuojamų žemių valdymą. „Tai būtų egzistencinė grėsmė Assado režimui, nes atvertų galimybes vidiniams neramumams ir destabilizacijai“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų