REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje netyla diskusijos apie aukštojo mokslo reformą, kuri sukėlė nemažai klausimų ir abejonių ne tik švietimo bendruomenėms, bet ir būsimiems studentams. Gegužės pradžioje buvo paskelbti ir švietimo įstaigų reitingai.

Lietuvoje netyla diskusijos apie aukštojo mokslo reformą, kuri sukėlė nemažai klausimų ir abejonių ne tik švietimo bendruomenėms, bet ir būsimiems studentams. Gegužės pradžioje buvo paskelbti ir švietimo įstaigų reitingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ateitį planuojantys jauni žmonės neabejotinai patiria aplinkos įtaką dėl aukštosios mokyklos pasirinkimo. Todėl ne vienam kyla klausimas, kuo tikėti ir remtis.

REKLAMA

Reitingai – dar ne viskas

Sunku abejoti tyrimų ar apklausų patikimumu, bet ir individuali patirtis negalėtų garantuoti šimtaprocentinės sėkmės. Vadinasi, jauniems žmonėms būtinas kritinis požiūris. Būtent ši savybė išskirtinai pabrėžiama kaip šiuolaikinio jaunuolio bruožas.

„Rinkodaros požiūriu reitingai yra veiksmingi formuojant tų jaunų žmonių nuomonę, kurie skaito tokio pobūdžio leidinius. Dėl reitinguose pateikiamos informacijos patikimumo mano nuomonė skeptiška, nes jų atlikimo metodika kelia abejonių ir neišvengiamai išlieka subjektyvaus požiūrio tikimybė. 

REKLAMA
REKLAMA

Daryti sprendimą dėl aukštosios mokyklos pasirinkimo, vadovaujantis reitingų duomenimis, stojantiesiems nepatarčiau“, - tvirtina Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė.

Pasak jos, yra keletas dalykų, į ką labiausiai turėtų atsižvelgti būsimi studentai, rinkdamiesi aukštąją mokyklą.

„Siekiant sėkmingo pasirinkimo, o įstojus ir sėkmingų studijų, būsimiems studentams siūlyčiau: 1) įvertinti savo pasirengimą studijuoti aukštojoje mokykloje; 2) analizuoti oficialią stojimo statistiką ankstesniais metais (stojant per LAMA BPO); 3) absolventų įsidarbinimo rezultatus; 4) pasidomėtų pasirinktos aukštosios mokyklos veiklos rezultatais: studijų programų ir institucinio išorinio vertinimo rezultatais“, - įvardino direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvardyti kriterijai atitinka ir premjero Sauliaus Skvernelio sudarytos darbo grupės išvadose minimiems kriterijams. Pabrėžiama, kad kokybės užtikrinimo sistema bus pertvarkoma orientuojantis į rezultatus, matuojant: studentų įsidarbinamumą, pasitenkinimą studijomis, studijų atitikimą mokslinio lygio bei profesijos standartams.

Kaip atitikti šiuolaikinius lūkesčius?

Bėgant metams ir keičiantis kartoms, žmonių norai ir lūkesčiai skiriasi. Tam įtakos neabejotinai turi aplinka, technologijos, poreikiai ir kiti svarbūs faktoriai. Koks, visgi, tas šiuolaikinis jaunas žmogus, studentas, būsimas visuomenės ir darbo rinkos narys?

REKLAMA

„Veržlus, žingeidus, aktyvus, drąsus, greitai besimokantis, gerai įvaldęs naujausias technologijas, atviras, mokantis keletą užsienio kalbų, paprastai gerai save vertinantis. Ši nuomonė gali būti labai įvairi, priklausomai nuo išsilavinimo, auklėjimo, gyvenimo ir darbo patirties, asmens psichologinių ypatumų, interesų rato ir t.t.“, - atskleidė kolegijos direktorė.

Pasak jos, kolegija turi ką pasiūlyti jauniems žmonėms, kurie šiuo metu kaip tik renkasi savo tolimesnį kelią, pradedant studijomis.

„Studijas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje (net 26 programos) verta rinktis dėl šių priežasčių: valstybės finansuojamos studijos, aukštojo mokslo diplomas įgyjamas per 3 metus, studijos grįstos praktika ir naujausiomis mokslo žiniomis, sudaroma galimybė įgyti patirties tarptautinėje erdvėje, profesionalios žinios ir patirtis, plačios įsidarbinimo ir karjeros galimybės pabaigus studijas, saviraiškos ir asmeninio tobulėjimo galimybės, patraukli studijų aplinka.

REKLAMA

Siūlomos unikalios, atliepiančios darbdavių poreikius studijų programos, kaip antai: sveikatingumo paslaugų vadyba, maisto technologijos, dietetika, elektros ir automatikos inžinerija ir t.t. Aukščiausiais balais įvertintos studijų programos, kaip antai: slauga, turizmo administravimas, transporto inžinerija, geodezija, statyba, logistikos vadyba ir t.t. Naujos studijų programos: skaitmeninės rinkodaros komunikacija, informatikos inžinerija, dekoratyvioji želdininkystė“, - nurodė G. Markvaldienė.

Aukštosios mokyklos priverstos atsinaujinti ir nuolat tobulėti, norint atitikti šiuolaikinių jaunų žmonių lūkesčius. Į tai investuodamos ir į jaunų žmonių poreikius besiorientuojančios aukštosios mokyklos nebijo permainų švietime ir išlieka tarp geriausiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų