REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktorius Ramojus Reimeris prognozuoja, kad dėl neefektyvaus studijų tinklo, prastėjančios studijų kokybės ir mažėjančio finansavimo aukštosios mokyklos 2020-aisiais neteks daugiau nei pusės prieš dešimtmetį turėtų studentų.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktorius Ramojus Reimeris prognozuoja, kad dėl neefektyvaus studijų tinklo, prastėjančios studijų kokybės ir mažėjančio finansavimo aukštosios mokyklos 2020-aisiais neteks daugiau nei pusės prieš dešimtmetį turėtų studentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atkreipiame dėmesį, kad mokslo ir studijų tinklo efektyvumas išlieka labai žemas, studentų skaičius nukrito, palyginti su 2010 metais, beveik 40 procentų. Iki 2020 metų mes prognozuojame, kad jis bus nukritęs daugiau nei 50 procentų. Vadinasi, mes per dešimtmetį netenkame pusės studentų, mūsų gebėjimas priimti studentus išlieka panašus, labai krinta dėl to kokybė“, – ketvirtadienį pristatytamas mokslo, studijų ir inovacijų situaciją sakė R.Reimeris.

REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo, kad „situacija nėra patenkinama“ ir dėl studijų kokybės, smarkiai kritusio aukštojo mokslo finansavimo. Finansavimas, anot MOSTA vadovo, sumažėjo dėl didžiulės priklausomybės nuo struktūrinių fondų, nes nespėta sklandžiai pereiti prie 2014-2020 metų finansinės perspektyvos.

„Finansavimas yra nukritęs įspūdingai daug, savo siekio pasiekti 2020 metais 1,9 procento BVP mes tikrai nepasieksime – tą dalyką matome tiksliai“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot R.Reimerio, aukštojo mokslo programų kokybę atspindi ir tai, kad tik 6 proc. jų yra akredituojamos ilgesniam nei trejų metų laikotarpiui, pačių programų yra gerokai per daug, studijų kokybe nėra patenkinti ir darbdaviai, ir patys studentai. Ypač daug kritikos jis išsakė pedagogų rengimo studijoms – į jas jaunuoliai esą stoja be tinkamo pasirengimo, o programos „neatitinka nei valstybės, nei pačių studentų, regioninių poreikių“.

„Jie vis tiek renkasi kūno kultūros arba kokias nors šokio pedagogikos studijas, visai ne pagal valstybės poreikį, sistema yra labai nesubalansuota tiek finansavimu, tiek prestižo patrauklumu“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

MOSTA vadovas atkreipė dėmesį, kad universitetų išlaidos ūkiui ir administravimui, palyginti su 2010-aisiais, išaugo apie 40 proc., o Lietuvos aukštojo mokslo sistema išlieka uždara tarptautinų studentų atžvilgiu. Jų yra gerokai mažiau, nei kitose Europos Sąjungos valstybėse. Pasak R.Reimerio, universitetai turi ypač mažai doktorantų, jie sudaro tik 3 proc. visų studentų, tuo metu ES vidurkis yra 27 procentai.

„Viena turbūt iš labiausiai neigiamų tendencijų šiais metais – sumažėjo tyrėjų skaičius. Dėl nepatrauklių atlyginimų, dėl minėtų priežasčių, kad mes finansuojame labiau pastatus, nei žmones, jų sumažėjo šiek tiek daugiau nei 11 procentų. Vadinasi, Lietuva per metus neteko dešimtadalio savo tyrėjų: šie žmonės pasirinko kitokią karjerą. Jie turi aukščiausią išsilavinimą, jie yra mokslo daktarai ir jie paliko sistemą. Tai yra labai didelis praradimas, ir mes tai tikrai turime spręsti ar keldami atlyginimus, ar kitais būdais“, – pažymėjo jis.

MOSTA vadovas įžvelgė ir pozityvią tendenciją, kad nors mokslinių publikacijų per metus sumažėjo, mokslininkai parengė daugiau publikacijų su užsienio mokslininkais, tapo labiau cituojami. Jis atkreipė dėmesį, kad pasaulio inovacijų indekse Lietuva nukrito iš 39 į 40 vietą. Tai lėmė „nesubalansuota švietimo sistema ir jos rodikliai“, tuo metu skelbiamoje Europos inovacijų švieslentėje, iš esmės dėl vertinimo metodikos pakeitimo, Lietuva pakilo bei artėja prie ES vidurkio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų