REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lepinant saulei sportuoti patalpoje, tikriausiai, norisi mažiausiai. Tokiu atveju tinkamiausias sprendimas – sportas gryname ore, kas gali padėti treniruotes paversti efektyvesnes ir greičiau atsikratyti papildomų kilogramų. Treneris Rimas Petraitis įvardina, kodėl vasarą sporto salę gerai iškeisti į gryną orą ir kaip pirmuosius žingsnius žengti pradedantiesiems.

Lepinant saulei sportuoti patalpoje, tikriausiai, norisi mažiausiai. Tokiu atveju tinkamiausias sprendimas – sportas gryname ore, kas gali padėti treniruotes paversti efektyvesnes ir greičiau atsikratyti papildomų kilogramų. Treneris Rimas Petraitis įvardina, kodėl vasarą sporto salę gerai iškeisti į gryną orą ir kaip pirmuosius žingsnius žengti pradedantiesiems.

REKLAMA

„Pirmiausia, renkantis sportuoti gryname ore, stenkitės tam atrasti vietą, kuri būtų kuo toliau nuo intensyvaus automobilių eismo. Tai vienas iš svarbiausių kriterijų, kadangi sportuodami pradedame giliau kvėpuoti ir taip į organizmą gali patekti daugiau teršalų. Be to, treniruotės metu jūsų neblaškys nuolatinis triukšmas ir galėsite susitelkti tik į save. Tam puikiai tinka parkai, miškai ar kitos nuošalesnės vietos“, – kalba Rimas Petraitis.

Didesnė energija ir produktyvumas darbe

Trenerio teigimu, sportas lauko sąlygomis yra pranašesnis tuo, kad ore yra daugiau deguonies, kuris reikalingas energijos gamybos procesuose. Taip pat sportuojant lauke nuovargis pasijaučia kur kas vėliau, nei treniruojantis sporto salėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Gamta, jos įvairovė taip pat skatina smegenis domėtis aplinka ir taip mes daug lengviau atsipalaiduojame nuo darbų rutinos, kasdienės įtampos ir streso. Sportas lauke suteikia daugiau optimizmo, didina energiją ir vėliau mums padeda lengviau susikaupti kasdieniame darbe bei dirbti produktyviau.

REKLAMA

Treniruotes lauke ypatingai rekomenduočiau dirbantiems ofisuose, kur kasdien būnama itin ribotoje aplinkoje. Tokioje vietoje tiek žvilgsnis, tiek kūno padėtis, galima sakyti, visą dieną yra prikaustyti prie kompiuterio ar darbo stalo, tad judėjimas gryname ore tampa, tiesiog, būtinu“, – pataria pašnekovas.

Kilogramai lauke gali tirpti sparčiau

Kaip jau buvo minėta anksčiau, energijos gamybai reikalingas deguonis, išskyrus tuos atvejus, kada treniruojamasi labai aukštu intensyvumu ir trumpais intervalais, pavyzdžiui 30-60 metrų sprintas, kuris trunka tik kelias sekundes. Pasak trenerio, kadangi gryname ore daug deguonies, žmogaus organizmas gali generuoti daugiau energijos. Tokiu būdu, kuo daugiau energijos generuojame, tuo daugiau sudeginame kalorijų, energijos atsistatymo procesas vyksta ilgiau ir tai gali skatinti spartesnį kilogramų tirpimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto, kalbant apie pradedančiuosius, kurie vasarą tik dar ruošiasi pradėti gyventi sveikiau ir sportuoti, pirmiausia, rekomenduočiau atkreipti dėmesį į mitybą. Pradėkite maitintis sveikiau, atsisakykite miltinių produktų ir kiek įmanoma, sumažinkite suvalgomo cukraus kiekį.

Taip pat pradėkite valgyti daugiau vaisių bei daržovių, gaminkite patiekalus ne daugiau kaip iš 3-5 produktų, o norintiems geresnių ir greitesnių rezultatų, siūlau kreiptis į trenerį, kuris padės jums sudaryti mitybos planą ir paaiškins pagrindinius mitybos principus. Be to, įsidėmėkite, kad niekada nereikia pasikliauti, taip vadinamomis, stebuklingomis dietomis, kurios ilgainiui tik nualins jūsų organizmą ir neatneš norimų ilgalaikių rezultatų. Pradėjus sveikiau maitintis, per kelias dienas pajusite, kad dingo mieguistumas, jaučiatės žvalesni, energingesni, kūno linijos ima dailėti ir, kad jokios dietos nėra būtinos“, – atkreipia dėmesį treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji žingsniai pradedantiesiems

Norintiems gyventi fiziškai aktyviai ir sveikai, pirmiausia, patartina pradėti pasivaikščiojimais po 1-5 km., priklausomai nuo dabartinės fizinės būklės. Taip pat nepamirškite, jog itin svarbu tinkama avalynė, kuri gali apsaugoti pėdas ir kitus kūno sąnarius.

Sportas gamtoje (nuotr. Fotolia.com)

„Jeigu turite viršsvorio, bėgimas nerekomenduojamas. Kai pradėsite jaustis geriau ir galėsite nesunkiai sparčiu žingsniu eiti 20-30 min, visam kūnui prijunkite tempimo pratimus po 15 sekundžių vienoje padėtyje ir vėliau viską užbaikite dar 15-20 minučių sparčiu ėjimo.

Ėjimą galite pakeisti šiaurietišku ėjimu su lazdomis. Tiems, kam toks krūvis pasirodys per lengvas, galite prijungti fizinius pratimus prie lauko treniruoklių arba, jei yra galimybė, naudoti TRX jėgos diržus, gumas ar svarmenis. Ypatingai pradedantiesiems derėtų konsultuotis su specialistais dėl tinkamiausio krūvio ir teisingos pratimų atlikimo technikos, kad būtų išvengta traumų bei kitų sveikatos negalavimų.

REKLAMA

Vis dėlto, visiems yra rekomenduotina sveikesnė mityba ir fizinis aktyvumas. Nesvarbu, kuo jūs užsiimsite- ėjimu, bėgimu, kilnosite svoriu, plauksite ar žaisite badmintoną, vis tiek tai bus geriau nei nedaryti nieko, kadangi žmogaus raumenys, negaudami darbo, nyksta.

Pavyzdžiui, vyrams nuo 30 metų testosterono lygis pradeda mažėti ir jeigu jis nesportuoja, nėra fiziškai aktyvus, per 10 metų gali prarasti apie 3 kg. raumenų. Moterys natūraliai turi 20 proc. mažesnį raumenyną, nei vyrai, todėl joms taip pat yra reikalingas nuolatinis fizinis aktyvumas norint išlaikyti dailią ir tvirtą figūrą. Taigi, stenkitės būti fiziškai kuo aktyvesni, pamatysite, kaip praplėsite savo galimybes ir iš naujo atrasite gyvenimo džiaugsmą“, – į skaitytojus kreipiasi treneris Rimas Petraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų