REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimas ketvirtadienį priėmė pataisas, numatančias griežtesnes sankcijas baudų nesumokėjusiems Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjams.

 

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisos įtvirtina, kad asmeniui, laiku nesumokėjusiam visų jam paskirtų baudų už padarytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus, vairuotojo pažymėjimas nebus išduodamas ar keičiamas.

Už tokias pataisas ketvirtadienį balsavo 98 Seimo nariai ir trys susilaikė.

Nauja tvarka įsigalios nuo šių metų gruodžio.

Kelių policijos BNS pateiktais duomenimis, pernai išaiškinti beveik 343 tūkst. KET pažeidimai, o paskirtų baudų už juos suma siekia apie 15,2 mln. eurų.

Nedrausmingi vairuotojai sumokėjo maždaug 8,1 mln. eurų baudų.

Policijos pareigūnai sako besitikintys, kad priimtos pataisos paskatins vairuotojus taisykles pažeisti mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad asmeniui sudaryti tam tikri nepatogumai paskatins ne tik laiku sumokėti baudą ar baudas, bet ir susimąstyti, ar verta nusižengti nustatytai tvarkai kelyje“, – BNS pateiktame atsakyme nurodė Lietuvos kelių policijos tarnyba.

REKLAMA

Jai antrina nesumokėtas baudas bandantys išieškoti antstoliai. Jie teigia, kad iki šiol dalis nedrausmingų vairuotojų nebuvo suinteresuoti atsiskaityti su valstybe.

„Jiems pavykdavo pasislėpti nuo priverstinio išieškojimo gudraujant arba prisidengiant valstybės skiriama parama: kažkas vairuoja ne savo transporto priemonę ir neturi oficialių pajamų, kažkieno pajamos tėra socialinės pašalpos, iš kurių skolų išieškojimas negalimas“, – BNS sakė Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.

Vis dėlto ji tvirtino, kad ketvirtadienį Seimo priimta tvarka yra tik viena iš priemonių geresniam baudų mokėjimui užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos antstolių rūmai siūlo didinti visų administracinės teisės pažeidėjų motyvaciją geranoriškai atsiskaityti ir įtvirtinti papildomas sąlygas naudotis valstybės suteikiamu socialiniu gėriu. Mūsų siūlymų esmė – kad baudų nesumokantis ir socialines pašalpas gaunantis asmuo turėtų atlikti visuomenei naudingus viešuosius darbus, o jeigu dirbti viešųjų darbų nesutinka, turėtų tenkintis mažesne pašalpų ir kitų socialinių išmokų dalimi“, – kalbėjo antstolė.

Vairuotojų pažymėjimus išduodanti ir keičianti valstybės įmonė „Regitra“ BNS nurodė, kad Lietuvoje yra maždaug 1 mln. 551 tūkst. vairuotojų.

Pernai „Regitra“ išdavė arba pakeitė 282 tūkst. vairuotojo pažymėjimus. Įmonės atstovė Aurelija Juodytė teigė, jog šis skaičius turėtų mažėti, nes pernai daug vairuotojų keitė seno pavyzdžio pažymėjimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų