REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjunga (ES) į savo gynybą turi investuoti daugiau ir daryti tai efektyviau.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjunga (ES) į savo gynybą turi investuoti daugiau ir daryti tai efektyviau.

REKLAMA

Pasak jos, tam būtina skatinti Europos karinės pramonės bendradarbiavimą, sparčiau kurti Europos gynybos fondą užtikrinant galimybę jame dalyvauti ir smulkiosioms įmonėms, didinti valstybių atsparumą kibernetinėms ir hibridinėms grėsmėms.

Glaudesnis ES šalių bendradarbiavimas gynybos srityje neturi dubliuoti NATO, sakė prezidentė, pristatydama Lietuvos poziciją Hagoje dėl Europos gynybos stiprinimo, pranešė Prezidentūra.

„Nyderlandai, Belgija ir Liuksemburgas supranta mūsų regionui kylančius saugumo iššūkius ir padeda juos atremti. Šios valstybės vienos pirmųjų atsiuntė savo karius į priešakines NATO pajėgas Lietuvoje. Beniliukso šalis ir Lietuvą taip pat sieja tvirti ekonominiai santykiai – prekybos apimtys praėjusiais metais viršijo 3 mlrd. eurų“, – sakė D.Grybauskaitė, dalyvaudama Nyderlandų mieste Hagoje, kur vyko Baltijos, Šiaurės ir Beniliukso šalių vadovų susitikimas.

Pirmas tokio formato valstybių vadovų susitikimas

Šiame susitikime šalių vadovai aptarė ES ateities, saugumo ir gynybos klausimus, prasidėjusias derybas dėl britų pasitraukimo iš bendrijos. Tai pirmas tokio formato valstybių vadovų susitikimas. Jis vyko prieš ketvirtadienį Briuselyje vyksiantį ES viršūnių susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos ir Šiaurės šalys jau turi ilgą bendradarbiavimo ES tradiciją ir savo pozicijas derina prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybą. Susitikimas Hagoje – tai galimybė Lietuvai svarbius klausimus aptarti ir su mums artimomis Beniliukso šalimis.

REKLAMA

Prezidentės teigimu, Nyderlandų iniciatyva rengiamas susitikimas suteikia daugiau galimybių Lietuvai ES ginti savo interesus ir rodo, kad į Baltijos ir Šiaurės šalių balsą įsiklausoma.

Susitikime dalyvavo Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte, Belgijos ministras pirmininkas Charlesas Michelis, Liuksemburgo ministras pirmininkas Xavieras Bettelis, Estijos premjeras Juris Ratas, Latvijos premjeras Maris Kučinskis, Švedijos ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas, Suomijos valstybės sekretorė ES reikalams Kare Halonen ir Danijos valstybės vicesekretorius Michaelis Christensenas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų