REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stereotipas, kad vyrai neverkia, vyrų krizių centre nustoja veikti. Į šį centrą, teikianti psichologines ir teisines paslaugas, kreipiasi vis daugiau vyrų. Tačiau anot Kauno miesto skyriaus vadovės, vyrams vis dar atrodo, kad problemų jie turėti negali.

Stereotipas, kad vyrai neverkia, vyrų krizių centre nustoja veikti. Į šį centrą, teikianti psichologines ir teisines paslaugas, kreipiasi vis daugiau vyrų. Tačiau anot Kauno miesto skyriaus vadovės, vyrams vis dar atrodo, kad problemų jie turėti negali.

REKLAMA

Vyrų krizių centro tikslas - pagalba asmenims, nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų, piktnaudžiaujantiems alkoholiu, narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Turėti problemų negali?

Kauno miesto „Vyrų krizių centro“ vadovė Oksana Mačėnaitė tikina, kad vyrai, stereotipiškai vadinami stipriąją lytimi, tik dabar pagaliau supranta, kad ir jie gali susidurti su sunkumais ir turėti problemų.

„Šitas stereotipas tikrai yra gajus. Ir dar kaip. Ir jei atrodo, kad mes esame tokia pakankamai evoliucionavę ir jau gerai civilizuoti. Bet situacija Lietuvoje yra nekokia. Mes vis dar galvojame, kad mūsų vyrai kietuoliai, stipruoliai ir neverkia. Ir turi būti supermenai, daug uždirbti, šeimą išlaikyti. Ir net dinozaurą nukovę į namus parnešti.

REKLAMA
REKLAMA

Ir kažkokiais būdais niekaip neišeina minties iš vaikinų galvų išvyti, kad jie neturi būti tokie kieti. O kai jie kaktomuša susiduria su problemomis, visas kietumas pasibaigia. Ir prasideda problemos su alkoholiniu, lošimu, greitieji kreditai ir kitos bėdos“, - pasakoja O.Mačėnaitė.

REKLAMA

Situacija keičiasi

Visgi, anot Vyrų krizių centro vadovės, situacija šiek tiek gerėja. Jaunesnės karto vyrai patys ateina ir nebijo spręsti ilgalaikes problemas.

„Naujos kartos vyrai, kuriems yra iki 30 metų, ir po, jie ateina į krizių centrą ir sako „man reikia psichologo“ ir man tai reikia spręsti dabar ir čia, kol dar niekas blogo neprasidėjo. Ir jie nebijo tos ilgalaikės pagalbos. Nebijo, kad procesas bus ilgokas. Nes vyresnieji vyrai tas problemas nori spręsti šiandien, ir taip ant stalo atsiduria butelis. Ir taip greitai problema išsprendžiama. Bet iš to didelio greičio, atsiranda didelės bėdos, kurias spręsti būna labai sunku“, - pasakoja O.Mačėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrų krizių centras teikia teisines, socialines, psichologines paslaugas. „Padedame ir išėjimo iš kalėjimo, skyrybų, turto dalybų, vaikų pasidalijimo klausimais. Jeigu reikia padedame užsiregistruoti ir Darbo biržoje. Paprašome ir savivaldybės pagalbos. Tai rūpinamės ir labdara, parama, apgyvendinimu“, - pasakoja moteris.

Per gegužės mėnesį vyrų krizių centras padėjo 27 vyrams, ieškantiems pagalbos.

Jokio stiprumo nėra

O.Mačėnaitė, paklausta, ar tikrai vyrai yra stiprioji lytis, tikina, kad taip tikrai nėra. „Oi, vyrai tikrai nėra stiprioji lytis, jie tikrai negali būti akmeniniai. Juk ir psichologiškai vyro mechanizmas, jis yra daug labiau pažeidžiamas. Va moterys tai tikrai stiprioji lytis. O pas juos jokio stiprumo nėra. Be moteriškės pagalbos jie iš viso be rankų“, - tikina pašnekovė.

„Stereotipinė situacija yra ne ką pakitusi. Bet vyrų noras kalbėti ir drąsiai į dienos šviesą tempti savo problemas, viską keičia į gerą pusę. Nes tiktainėra taip, kaip atrodo, kad vyrams pagalbos nereikia. Jiems reikia. Bet kol kas tik jaunosios kartos atstovai prisipažįsta“, - pasakoja Vyrų krizių centro vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų