REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diena, kai viena šventė persipina su kita. Joninės, tarptautinė jogos diena ir oficiali vasaros pradžia. Birželio 21 dieną kviečiu švęsti viską drauge, visgi tai Yang energijos metas, kuomet mūsų energija nukreipiama į veiksmus bei išorinį pasaulį. Pastarosios užteks visiems, visgi būtent šią dieną saulės spinduliais mėgausimės ilgiausiai.

Diena, kai viena šventė persipina su kita. Joninės, tarptautinė jogos diena ir oficiali vasaros pradžia. Birželio 21 dieną kviečiu švęsti viską drauge, visgi tai Yang energijos metas, kuomet mūsų energija nukreipiama į veiksmus bei išorinį pasaulį. Pastarosios užteks visiems, visgi būtent šią dieną saulės spinduliais mėgausimės ilgiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tęsdama straipsnių ciklą apie pagal kinus suvokiamus sezonus, tęsiu ir dalybas to, kas aprašyta knygoje „Sveikata pagal metų laikus“ (angl.k. „Staying healthy with the seasons“).

REKLAMA

Vasara knygoje apibūdinama kaip augimo ir brandos metas. Mus supa žaluma, ryškiausios metų spalvos, valgomos gamtos gėrybės, ilgos dienos (ačiū už gyvenimą Lietuvoje, kurioje vasaros dienos trunka stebėtinai ilgai!). Mes turime gyventi pagal gamtos ritmą, nes esame jos dalimi, o kaskart priešindamiesi jai, priešinamės natūraliai gyvenimo tėkmei. Taip, neretai, prisikviečiame ligas, kurių galėjome išvengti. Ligos dažnai mus paskatina suklusti ir paklūsti gamtos ritmui, o tai gera ir visiems žinoma tiesa.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant žinojimo, domėjimosi turiu pripažinti, kad kartais pati užmerkiu akis prieš gamtą ir darau taip, kaip reikia, nes reikia visko – ir dirbti, ir rūpintis, ir save sutvarkyti. Taigi bent porą kartų per metus pasakau sau stop, nes pajutusi, jog gyvenimo kokybė po truputį slenka tolyn, panoriu ją susigrąžinti. Prie gero priprantama, tiesa, ir ačiū Dievui, nes kaskart persidirbusi ar kitaip nuslydusi nuo kelio, žinau, kur mano namai – harmonijoje su savimi.

**Ugnies elementas**

Vasarą valdo ugnies elementas, kuris mūsų širdžiai bei plonajai žarnai suteikia ypatingo gyvybingumo. Ugnis šildo mus ne tik fiziškai, ji simbolizuoja ir vidinę šilumą, kuria jaukiai dalinamės su kitais. Širdis, energetinis žmogaus centras, mums padeda valdyti situacijas, jas suprasti, aiškiai matyti bei atjaučiančiai tarnauti visatai. Plonoji žarna mums padeda atskirti „tyrą nuo netyro“. Bent truputį romantikos prie tokio „organiško“ pavadinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugnies emocijos yra džiaugsmas bei liūdesys, kurių per didelės dozės ar ypatingas jų vengimas rodo elemento disbalansą. Skonis – kartus. Nepaisant kiekvienam elementui išskiriamo skonio, svarbus visko balansas. Nei Ching žodžiais: „jei žmonės gerai pažintų visus penkis skonius ir juos tinkamai derintų tarpusavyje, jų kaulai išliktų tiesūs, raumenys jauni, kvėpavimas ir kraujas laisvai cirkuliuotų, galiausiai kvėpavimas bei kaulai būtų kupini gyvybinės energijos“.

Ugnies elemento energija susijusi su kūrybingumu, intuicija bei judesiu. Pirminė idėja, kilusi medžio elemente, realizuojasi ugnyje. Šį elementą pažįstu gana gerai, pati nešioju jo perteklių. Dėkoju visatai, kad esu kūrybinga, stipri įgyvendinti savo idėjas, tik neretai tenka perjungti „pirmą pavarą“, kad kaip mano mama sako, siela suspėtų su kūnu.

REKLAMA

**Ugnies/Vandens – Vyro/Moters santykiai**

Kaskart perkaitus ranka siekia buteliuko vandens, tiesa? Vanduo puikiai subalansuoja vasaros karštį ir pasididžiuodamas valdo Yin energiją. Vanduo ir ugnis, kaip moteris ir vyras, gali papildyti vienas kitą, taip pat ir sužlugdyti. Per didelis vandens elemento kiekis nesunkiai nuslopins norą veikti (ugnį); per mažas – sukels kūno perkaitimą ar net uždegimą.

Intymioji šio skyriaus dalis super įdomu, tačiau ilga. Turbūt žaviausia dalis ši: „Meilė tai davimo ir gavimo ciklas. Vyras (kaip elementas, kurį kiekvienas mūsų turime, t.y. ne lytis) valdomas ugnies elemento (yang, aktyvus), o moteris vandens (yin, pasyvus). Vyro ir moters santykiuose vyras/ugnis stimuliuoja vandenį/jausmus moters širdyje, kuri atitinkamai vyrui dovanoja savo meilę rūpesčio bei atsidavimo išraiška.

REKLAMA

**Mityba**

Mūsų mitybos racionui tinka viskas, kas vėsina, su sąlyga, jog vasara šilta, o mes esame fiziškai aktyvūs. Rekomenduojama valgyti neapdorotas ekologiškas daržoves ir vaisius, kurie laikomi yin energija. Šildantis yang maistas yra proteinai – mėsa, riešutai, pupos; riebalai – pieno produktai, kiaušiniai; angliavandeniai – pilno grūdo duona. Viskas su saiku ir subalansuotai – nieko naujo ir tuo pačiu sveikas priminimas mums visiems, kas gi ta sveika mityba.

**Kokteilis po vakarėlio**

Asmeniškai neišbandytas ir nebeaktualus, tačiau štai Jums kokteilio receptas „ant pagirių“:

– 1 arba 2 citrinos (su kauliukais ir vidine balta odele)

– valgomasis šaukštas šalto spaudimo alyvuogių aliejaus

– 1 arba 2 skiltelės česnako

– truputis šilto vandens

Šį „gėrį“ rekomenduojama gerti ryte ant tuščio skrandžio. Tuomet ramiai pailsėti ar švelniai pasimankštinti (bandau save prisiminti besimankštinant po vakarėlio – be šansų!). Galiausiai išgerti anyžių, pankolių ar vaistinės ožragės arbatos, paruoštos stikliniame arba keramikiniame inde.

Linksmų vakarėlių, saulėtų dienų, tonos uogų ir šypsenų.

Su meile iš Šri Lankos,

Milana

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų