REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Craigas Fyfe  (nuotr. facebook.com)

Tėtis papasakojo apie širdį veriančią agoniją, kai netekus dar negimusio vieno iš dvynių, vėliau jam teko apsispręsti, ar gelbėti žmonos, ar kito kūdikio gyvybę.

24

Tėtis papasakojo apie širdį veriančią agoniją, kai netekus dar negimusio vieno iš dvynių, vėliau jam teko apsispręsti, ar gelbėti žmonos, ar kito kūdikio gyvybę.

REKLAMA

Craigui Fyfe (37) teko priimti sprendimą, nuo kurio priklausė jo žmonos ir vaiko likimas. Kol vyras bandė rasti išeitį, gydytojai jam pranešė, kad likęs vienas dvynys neišgyveno. Kūdikiams diagnozuotas dvynių transfuzijos sindromas. Tai retas ir tik identiškiems dvyniams nustatomas sutrikimas.

Berniukų laidotuvių dieną Craigas, dalyvaudamas bėgime, nusprendė jų atminimui surinkti pinigų. Neilgai trukus prie šio kilnaus tikslo prisijungė ir jo draugai bei šeimos nariai.

Gegužės pabaigoje vykusiame „Vitality London 10000“ bėgime dalyvavo visi Craigo idėja susidomėję ir ją palaikę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikėjo kažkuo užsiimti ir pailsėti nuo to skausmo, kurį kentėme kasdien, - sakė vyras. - Laidotuvių dieną pranešiau, kad dalyvausiu bėgime. Aplinkinius šis sprendimas šiek tiek nustebino, tačiau, idėjai sklindant, vis daugiau žmonių norėjo prisijungti. Sukūrėme internetinį tinklalapį aukoms rinkti, o sulauktu dėmesio kiekiu negalėjome atsidžiaugti.“

REKLAMA

Medaus kopinėjimas ir nėštumas

2016-ųjų spalio mėnesį susituokusi pora pastojo medaus mėnesio metu. Prieš jiems sumainant aukso žiedus, juodu jau augino sūnų Williamą (3 m.). Sužinojus, kad šeima pagausės dar dviem asmenimis, jaunavedžiai be galo džiaugėsi.

„Planavome susilaukti dar vieno vaikelio, tačiau nustebome, kai nėščia tapau iškart po vestuvių“, - prisiminė Craigo žmona Melanie (35). „Pirmą kartą atlikus skenogramą, kūdikiai įsčiose jau buvo 13-kos savaičių amžiaus. Jaučiausi be galo pavargusi, kas šiek tiek šokiravo, nes su pirmuoju sūnumi taip nebuvo. Žinia, kad pilvelyje plaka dvi širdelės, mane labai nustebino.“

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių pora manė susilauksiantys ne identiškų dvynių, tačiau vėliau atlikta skenograma parodė, kad tai identiški dvyniai, o jų vystymuisi ir gimimui iškilo nemaža rizika.

„Kitos skenogramos metu gydytojai pranešė, kad mūsų berniukams – dvynių transfuzijos sindromas“, - sakė Melanie. „Toks pat sutrikimas buvo diagnozuotas mano draugei Jodie. Ji neteko vieno kūdikio, tad jau žinojau, kas gali nutikti ir kaip visa tai rimta.“

Dvynių transfuzijos sindromas atsiranda identiškiems placenta besidalinantiems dvyniams. Tuo metu atsiranda išsibalansavimas ir vienas vaisius įsčiose gauna per daug kraujo, o kitas – per mažai.

Lazerinė operacija atrodė sėkminga

Vienoje Londono ligoninėje Melanie atlikta lazerinė operacija, kurios metu kelios abu naujagimius jungiančios kraujagyslės yra užspaudžiamos, taip suvienodinant gaunamo kraujo kiekį. Po procedūros, kurią Jungtinėje Karalystėje atlieka vos keli chirurgai, Melanie pranešta, kad ji atlikta sėkmingai, o berniukams viskas gerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tolesni vizitai klostėsi puikiai, o gydytojai atrodė patenkinti, tačiau vėliau pradėjau jausti prastai“, - sakė moteris.

Kitą savaitę Melanie būklė dar labiau pablogėjo. Naktį moterį išpildavo prakaitas, jos kūno temperatūra buvo aukšta, o vėliau diagnozuota ir infekcija. Norėdamas po operacijos tinkamai pasirūpinti žmona, Craigas darbe nesilankė 10 dienų, tad ilgiau gaišti nebegalėjo. Pirmadienio rytą jis sulaukė skambučio, liepiančio kuo griečiau atvykti į ligoninę.

„Man ten nuvykus pranešė, kad netekome vieno iš dvynių“, - sakė jis. „Negalėjau patikėti išgirstais žodžiais. Mus perkėlė į gimdymo skyrių, kuriame pacientais rūpinamasi geriausiai, o darbuotojai čia tiesiog nuostabūs, tačiau žinia apie netektį mus be galo liūdino.“

REKLAMA

Deja, bet liūdnos naujienos nesibaigė. Craigui teko priimti košmarą primenantį sprendimą.

„Gydytojai pranešė, kad Melanie kūnas bando kovoti su infekcija ir jei jie nieko nesiims, infekcija gali paplisti po jos organizmą bei sukelti mirtį. Jie paklausė manęs ar galėtų nutraukti gyvybę kitam kūdikiui, kad pats žmonos kūnas ir gydytojai galėtų kovoti su infekcija. Turėjau pasirinkti tarp Melanie ir kūdikio“, - sakė Craigas.

Vyras maldavo jo neskubinti, kad galėtų tinkamai nuspręsti. Gydytojai sutiko palaukti kelias valandas, tačiau neilgai trukus jie sugrįžo turėdami dar daugiau blogų naujienų.

„Po trijų valandų buvo atlikta dar viena skenograma. Man pranešė, kad sūnelis mirė. Viskas vyko lyg per miglą, bet nebereikėjo nuspręsti, ką gelbėti. Kitos kelios savaitės buvo siaubingos“, - pasakojo tėtis.

REKLAMA

Sūnus apie broliukus vis dar galvoja

Melanie žinojo apie dvynių transfuzijos sindromą, tad pasiruošė blogiausiam.

„Netekus pirmojo vaikelio jautėmės blogai, o žinia apie antrąjį mus sukrėtė“, - sakė Melanie.

Vienas iš sunkiausių dalykų, kuriuos teko padaryti, tai papasakoti vyriausiajam sūnui Williamui, kodėl į namus negrįš jo broliai.

„Jis dar ir dabar apie tai primena“, - sakė tėtis. „Jis nesupranta, kodėl jų nebėra. Besilaukiant dvynių, Melanie pilvas buvo gan didelis, tad jis žinojo, kur yra jo broliai. Jis padėjo dekoruoti judviejų kambarį ir dar kartais paklausia, kodėl jie ne su mumis. Kai Williamas paaugs, jam tai paaiškinsime detaliau, tačiau dabar sūnui tik 3-ji.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Berniukai šį pasaulį paliko 2017-ųjų vasario 27-ą dieną, o kovo 14-ą Fyfe šeima kremavo ir palaidojo savo sūnelius ir brolius. Nors skausmas vis dar jaučiamas, aukų rinkimas Tambos dvynių transfuzijos sindromo registrui ir ruošimasis bėgimui suteikė galimybę atitraukti mintis.

„Vitality London 10000“ vyko šių metų gegužės 29-ą dieną. Iššūkį priėmė Craigas, Melanie ir jų svainiai bei Craigo brolis Scottas ir Melanie draugė Jodie. Jodie taip pat teko patirti vieno iš dvynių netekimą, o dvynių transfuzijos sindromą išgyvenusiai dukrai Jocelyn dabar yra 10 metų.

„Kasdien prisimenu, kokie vis dėlto laimingi esame. Suprantame, kad viskas galėjo nutikti visiškai kitaip. Dalyvauti šiame bėgime mums buvo svarbu“, - sakė Jodie.

REKLAMA

Craigo iniciatyva dvynių transfuzijos sindromo registrui surinkta daugiau nei 2300 eurų. Ši organizacija renka duomenis apie Jungtinėje Karalystėje esančius ir šį sindromą turinčius dar negimusius dvynius, kad gydytojai gautą informaciją galėtų panaudoti gydymų tobulinimams, ateityje padėsiantiems išgelbėti daugiau mažų gyvybių.

„Tai tikrai sukrečianti netektis. Melanie ir Craigui siunčiu didžiausią užuojautą. Tokia netektis paliečia net tik tėvų gyvenimus, bet ir artimųjų bei draugų. Labai džiugu girdėti, kad net ir pačiu sunkiausiu jiems metu, šeima nori padėti jiems svarbiai organizacijai. Dėkojame, jog tokių žmonių pastangomis ir parama galime gerinti dvynių transfuzijos sindromo išgyvenimo šansus“, - sakė registro generalinis direktorius Keithas Reedas.

REKLAMA

Dvynių transfuzijos sindromas – kas tai?

• Dvynių transfuzijos sindromas nustatomas 10-15% visų identiškų dvynių nėštumų.

• Jei bus negydomas, 90% šį sindromą turinčių kūdikių neišgyvens.

• Net ir gydant tikimybė išgyventi yra tik 70%. Tiems, kam pasiseka, gali tekti gyventi su negalia ar turėti rimtų sveikatos problemų.

• Sindromas atsiranda kai kraujas iš vieno kūdikio (donoro) teka į kitą kūdikį (gavėją). Dauguma atveju donoras būna mažesnis ir jam išsivysto mažakraujystė.

• Donore taip pat pastebimas mažesnis amnioninių skysčių kiekis, o jo kūnas gali prilipti prie gimdos sienų. Gavėjas tampa didesnis, bet aukštesnis kraujo spaudimas apsunkina širdies darbą.

• Dažniausiai šis sindromas gydomas lazerine operacija. Chirurgai į motinos įsčias įdeda kamerą ir lazerį ir taip užspaudžia kai kurias kraujagysles, kad iš placentos gaunamo kraujo kiekis būtų suvienodintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų