REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Sunku įsivaizduoti sėkmingą verslininką, nekalbantį anglų kalba. Netolimoje ateityje anglų kalba taps privaloma visų profesijų atstovams. Tuo yra įsitikinusi Kauno technologijos universiteto (KTU) verslo krypties studijų programų vadovė docentė Rita Jucevičienė.

 Sunku įsivaizduoti sėkmingą verslininką, nekalbantį anglų kalba. Netolimoje ateityje anglų kalba taps privaloma visų profesijų atstovams. Tuo yra įsitikinusi Kauno technologijos universiteto (KTU) verslo krypties studijų programų vadovė docentė Rita Jucevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Globalus pasaulis, laisvas žmonių judėjimas, socialiniai tinklai, poreikis bendrauti partneriams suprantama kalba, patinka tai kam ar nepatinka, yra objektyvi realybė“, – teigia R. Jucevičienė.

REKLAMA

Pasak jos, bet kuris verslas savaime yra tarptautinis, netgi jei ir didžiąją veiklos dalį vykdo nacionalinėje valstybėje. „Lietuvoje sparčiai daugėja investuojančių užsienio šalių įmonių ir organizacijų, stambių tarptautinių įmonių, kuriose anglų kalba tampa būtina kompetencija“, – priduria KTU docentė.

Jucevičienė pastebi, kad pakviesti užsienio universitetų dėstytojų skaityti paskaitas ar pravesti seminarą, studijas vykdant tik lietuvių kalba tampa itin sudėtinga. „Tokiu atveju studentai praranda galimybę klausyti ir diskutuoti su pasaulinio lygio profesionalais“, – pabrėžia R. Jucevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar mūsų jaunimas jau yra pasiruošęs produktyviai studijuoti šia kalba?, – paklausėme R. Jucevičienės.

Turbūt nesuklysiu sakydama, kad jau kurį laiką didžioji dalis jaunimo anglų kalbą traktuoja ne kaip užsienio, o kaip kasdienę kalbą tiek versle, tiek ir gyvenime. Paklausti, kaip išmoko anglų kalbą, jaunuoliai dažnai atsako: „Mes žaidėme kompiuterinius žaidimus“. Didžioji dalis turinio socialiniuose tinkluose taip pat yra anglų kalba. Tai tik patvirtina, kad anglų kalba nebėra išskirtinė jaunuolio kompetencija. Greičiau tai yra privalomas atributas norint būti aktyviu šiuolaikinės, atviros pasauliui visuomenės dalyviu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuodamas savo karjeros kelią jaunas žmogus sau kelia ambicingus tikslus ir nori darbo, kuris būtų įdomus bei leistų tobulėti. Dažnas dairosi į tarptautines įmones, jų siūlomas galimybes. Galime pastebėti, kad vis daugiau užsienio įmonių Lietuvoje steigia savo padalinius ir ieško darbuotojų, kurie geba komunikuoti ne tik anglų, tačiau ir dar viena užsienio kalba.

Globalizacijos amžiuje kalbų mokėjimas yra suvokiamas kaip būtinybė, o planuojant savo karjerą svarbu sustiprinti gebėjimą komunikuoti verslo kalba – anglų kalba. Taigi studijos anglų kalba yra dvigubo laimėjimo situacija – įgyjamos specialybės žinios, o taip pat tobulinama verslo anglų kalba.

REKLAMA

Koks Lietuvoje pasirinkimas studijų anglų kalba?

Lietuvoje yra universitetinių studijų programų, vedamų anglų kalba. Jų yra daugelyje studijų krypčių, pradedant medicina, technologijomis ir baigiant socialiniais mokslias. Didžioji dalis jų yra siūlomos Vilniuje, Kaune – pasirinkimas kuklesnis. Štai, pavyzdžiui, Tarptautinio verslo magistrantūros programa, kurią siūlo KTU, yra viena tik iš keleto verslo magistrantūros studijų Kaune, kurios vykdomos anglų kalba. Verta paminėti, kad ši programa anglų kalba vykdoma jau daugiau nei 5 metus ir susilaukia didėjančio užsienio studentų dėmesio.

REKLAMA

Pastaruoju metu pastebima, kad lietuvaičiai, užsienio universitetuose įgiję bakalauro laipsnį, magistrantūros studijas nori tęsti anglų kalba ir ieško tokių galimybių Lietuvos universitetuose. Beje, nemažai bakalauro studijas lietuvių kalba baigusių absolventų taip pat išreiškia norą studijas tęsti anglų kalba. Tokį pageidavimą skatina jau anksčiau minėtos priežastys.

Kokios specialybės yra neatsiejamos nuo puikaus anglų kalbos mokėjimo?

Žvelgdama į šiandienos ir ateities perspektyvas galiu drąsiai prognozuoti, kad nebeliks tokios veiklos srities, kur bus galima apsieiti be anglų kalbos: ar būtumei inžinierius, ar programuotojas, ar verslo vystymo, marketingo specialistas. Darbas valstybinėse institucijose? Puikūs anglų kalbos gebėjimai yra neatsiejama bet kurio specialisto kompetencijos dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir ne tik aukšto lygio specialistams, bet ir gana eiliniams darbuotojams nėra lengva įsidarbinti be anglų kalbos ir darbo kompiuteriu kompetencijos? Šiandieninė pasaulinė verslo ir bendravimo kalba yra anglų kalba. Taigi mano siūlymas – studijuokime ta kalba, kuria vystome verslą.

Jei nesate verslininkas ar neketinate juo tapti, anglų kalba yra būtinybė, o papildomas kitų užsienio kalbų žinojimas – konkurencinis privalumas. Tačiau neužmirškime lietuvių kalbos, žinokime savo specialybės terminus gimtąja kalba. Dėstytojams, dėstantiems tokiose programose, tai – dvigubas uždavinys.

REKLAMA

Tarptautinio verslo magistrantūros programa KTU bus dėstoma angliškai. Kodėl taip nuspręsta?

Ši magistrantūros programa KTU lietuvių kalba yra skaitoma daugiau nei 20 metų. Ją renkasi įvairių sričių specialistai – tiek inžinerinio išsilavinimo, tiek ir socialinių, humanitarinių sričių absolventai. Šios studijos ypač populiarios tarp įmonių vadovų, verslo praktikų. Verta paminėti, kad auditorija, į kurią susirinka patirties turintys verslo praktikai, ir ką tik bakalauro studijas baigę studentai, yra puiki terpė mokytis vieniems iš kitų, studijas praturtinant savo patirtimi ir įžvalgomis. Programos turinys nuolatos atnaujinamas, atsižvelgiant į naujausias tendencijas, realijas ir verslo praktikų siūlymus.

REKLAMA

Prieš 5 metus šią programą anglų kalba pasiūlėme užsienio studentams. Šis sprendimas pasiteisino su kaupu. Kiekvienais metais sulaukiame vis daugiau norinčių joje studijuoti. Tai byloja apie programos tarptautinį žinomumą. Vis daugiau lietuvaičių domisi ir nori studijuoti verslo magistrantūroje anglų kalba. Didėjant poreikiui, nuo šių metų tarptautinio verslo studijos bus vykdoma tik anglų kalba.

Užsienio ir Lietuvos studentai šioje programoje studijuos kartu. Iš tiesų tai yra fantastiška erdvė semtis tarptautinio verslo žinių ir tai daryti su drauge su užsienio studentais, mokantis tarpkultūrinėje erdvėje ir jau auditorijoje įgyjant svarbių praktinių žinių bei įgūdžių. Tai ypač akcentavo tarptautinė programos konsultantų komisija, kuri tokias studijas įvardijo kaip esminį reikalavimą programai gauti tarptautinę akreditaciją. Beje, tarptautinio verslo magistrantūros programa siekia tarptautinės EPAS akreditacijos ir jau yra praėjusi pradinius šio proceso etapus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita priežastis, kodėl nuspręsta šią studijų programą vykdyti tik anglų kalba – nemaža dalis programos dėstytojų yra užsieniečio profesoriai: Maximilianas von Zedtwitzas, besidarbuojantis garsiausiuose Europos universitetuose, Xavieras Pavie, Stephanas Buse'as, Hansas Ruedigeras Kaufmannas ir kiti puikią reputaciją užsitarnavę specialistai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų