REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Laikas (nuotr. Fotolia.com)

Vieni per dieną kalnus nuverčia, o kiti ir smulkių darbų nespėja nudirbti. Pasinaudokite patarimais, kaip taupyti laiką.

9

Vieni per dieną kalnus nuverčia, o kiti ir smulkių darbų nespėja nudirbti. Pasinaudokite patarimais, kaip taupyti laiką.

REKLAMA

Neužsikuiskite namuose

Jei norite būti ir gera žmona, ir šauni mama, ir puiki darbuotoja, neužmirškite pailsėti.

Dirbkite ne kelis, bet vieną darbą vienu metu. Kai bandote ir pietus virti, ir dulkes valyti, ir vaiką prižiūrėti, ir dar į telefono skambučius atsakinėti, nė vieno darbo neatliekate gerai ir greitai.

Pravartu susidaryti darbų sąrašą. Pradėkite nuo svarbiausių. Nenukrypkite nuo tikslo: net labai norėdama atsiversti nuotraukų albumą, kai šluostote dulkes, nepasiduokite pagundai.

Nesusikraukite visų darbų vienai dienai. Daugelis moterų visus namų ruošos darbus stengiasi nudirbti savaitgaliais. Tuomet pirmadienį į darbą išeinama… pailsėti. Kad buitis savaitgaliais neslėgtų, darbus verta išskaidyti dienomis. Pavyzdžiui, vieną dieną skalbti, kitą– lyginti, trečią– tvarkyti drabužus, ketvirtą ar penktą – gaminti maistą savaitgaliui. Jei tinkamai įsuksite darbų ratą, namų ruoša taps paprastesnė. O svarbiausia – nepervargsite.

REKLAMA
REKLAMA

Dirbsite produktyviau, jeigu dažnai, tačiau neilgai pailsėsite. Išsivirkite puodelį kavos ar arbatos – tai padės atsipalaiduoti. Žinoma, penkių minučių pertraukėlės naudingesnės darbo pradžioje, o ne pabaigoje.

REKLAMA

Paskirstykite darbus visiems šeimos nariams, juk nesate jų tarnaitė. Į prekybos centrą tegul nueina vyras: tempti pirkinių maišus – visai nemoteriškas darbas. Šiukšles išnešti gali ir vaikas.

Neatidėliokite reikalų. Jei susidėvėjo šluota, naują nusipirkite jau šiandien. Jei norite pasižvalgyti po parduotuves ir galbūt įsigyti ką nors vertinga, tačiau namie – tuščias šaldytuvas, pasirinkite, kas svarbiau.

Negaiškite laiko eilėse – internetu galima vos per kelias minutes ir sąskaitas apmokėti, ir apsipirkti, ir daugelį kitų reikalų sutvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA

Jei turite skalbimo mašiną, kam skalbti rankomis? Pasirinkite atinkamą programą ir net jautrius bei vilnonius drabužius skalbkite skalbyklėje.

Planuokite ateities darbus. Užrašų knygutėje susirašykite, kuriuos darbus teks atlikti po savaitės ar mėnesio. Tuomet nepamiršite vizito pas odontologą ar draugės gimimo dienos.

Kad gerai jaustumėtės fiziškai ir emociškai ir pajėgtumėte užsiimti protine veikla, turite miegoti apie aštuonias valandas per parą. Dėl miego trūkumo daugėja nelaimingų atsitikimų, daugiau daroma klaidų, sunkiau sekasi atsiminti kai kuriuos dalykus.

Skirkite laiko dvasiniams poreikiams. Tai gali būti ne tik kultūriniai renginiai ar paskaitos, bet ir meditacija ar malda, lankymasis bažnyčioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokių viršvalandžių

Atsikėlusi bent pusvalandžiu anksčiau, laimėsite laiko svarbioms užduotims atlikti. Rytais būna daugiau energijos, be to, kol kiti šeimos nariai miega, galima nuveikti šį tą naudingo.

Išnaudokite kelionės nuo namų iki darbo laiką. Vairuodama automobilį, galite pasiklausyti audio knygų. Jei keliaujate autobusu, imkitės vertingų skaitinių ar kartokite užsienio kalbos žodžius.

Darbą pradėkite nuo svarbiausių užduočių. Ne pačios svarbiausios gali luktelėti. Susiplanuokite darbus pagal svarbą, susirašykite eilės tvarka ir imkitės įgyvendinti.

Neleiskite, kad kas nors jus trukdytų nesvarbiais klausimais. Pasistenkite maksimaliai susikoncentruoti į darbą. Nesiblaškykite atsakinėdama į nereikšmingus kolegų klausimus, telefono skambučius ar žinutes. Tuo užsiimkite per pertraukėles.

REKLAMA

Nedirbkite viršvalandžių. Jei netinkamai susiplanuosite darbus, darbe užtruksite ilgiau.

Nepulkite prie el. pašto

Vos pradėjusi darbo dieną, nepulkite tikrinti elektroninio pašto. Tie, kam reikės, skubiais klausimais jus pasieks telefonu. Elektroninius laiškus peržiūrėkite tik atlikusios svarbiausias užduotis.

Elektroninio pašto dėžutę patartina tikrinti iš ryto, vidurdienį ir baigiantis darbo dienai, kiekvienąkart tam skiriant po 30 minučių.

Pirmiausia parašykite ir išsiųskite jums pačiai svarbius laiškus. Kol atsakinėsite į gautuosius, gali būti, kad sulauksite atsakymų į savo išsiųstuosius.

Elektroninio pašto programos turi katalogus, į kuriuos galite suskirstyti gaunamus laiškus. Tai padės jums tvarkytis su dideliais laiškų srautais.

REKLAMA

Laiko taupymo formulė

*Jei rytoj laukia sunki diena, anksti atsigulkite.

*Pirmąją dienos valandą skirkite sau.

*Susitikimus organizuokite kuo anksčiau.

*Prieš priimdama sprendimą, gerai jį apsvarstykite, kad nereikėtų keisti.

*Rūšiuokite darbus. Pirma dirbkite tuos, kuriuos mėgstate, o įgavusi pagreitį greičiau įveiksite ir likusius.

*Būkite punktuali.Tai padeda taupyti laiką.

*Rūpinkitės savo sveikata – ligos sugaišina daug laiko.

*Nemanykite, kad tapsite laiminga rytoj, būkite laiminga šiandien. Sutaupiusi laiko nuo darbų, galėsite jį skirti mylimiems žmonėms.

 

Parengė Ina Laumenytė, „Valstiečių laikraštis“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų