REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikietis studentas, kurį ištiko koma, kai buvo kalinamas Šiaurės Korėjos sunkiųjų darbų stovykloje, antradienį vėlai vakare buvo pargabentas į Vašingtoną, Pchenjanui leidus parskraidinti jį į Jungtines Valstijas.

Amerikietis studentas, kurį ištiko koma, kai buvo kalinamas Šiaurės Korėjos sunkiųjų darbų stovykloje, antradienį vėlai vakare buvo pargabentas į Vašingtoną, Pchenjanui leidus parskraidinti jį į Jungtines Valstijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Otto Warmbier (Otą Vormbjė) parskraidinęs karinis lėktuvas jo gimtajame Sinsinačio mieste Ohajo valstijoje nusileido maždaug 22 val. 20 min. (trečiadienį 5 val. 20 min. Lietuvos laiku), pranešė televizija „CBS News“.

REKLAMA

O.Warmbier teismas skyrė 15 metų sunkiųjų darbų. Nelaisvėje jis praleido pusantrų metų. Virdžinijos universiteto studentas buvo paleistas JAV vadovui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pakvietus naująjį Pietų Korėjos prezidentą Moon Jae-iną (Mun Džejiną) atvykti į Vašingtoną aptarti aštrėjančios krizės dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

JAV valstybės skeretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) anksčiau antradienį pranešė, kad jo žinybai derybose su Šiaurės Korėja pavyko pasiekti, kad 22 metų O. Warmbier būtų paleistas. Be to, Valstybės departamentas deda visas pastangas, kad būtų paleisti dar trys Šiaurės Korėjoje kalinami amerikiečiai. Kol kas neaišku, ar R.Tillersonui teko sutikti su tam tikromis nuolaidomis mainais į studento paleidimą.

REKLAMA
REKLAMA

Apie O.Warmbier paleidimą buvo pranešta tą pačią dieną, kai į Pchenjaną atskrido buvusi NBA žvaigždė Dennisas Rodmanas (Denisas Rodmanas) – buvęs D.Trumpo televizijos realybės šou „Mokinys: garsenybių kalvė“ (Celebrity Apprentice) dalyvis.

Ekscentrišku būdu pagarsėjęs sporto veteranas jau kelis kartus viešėjo šioje izoliuotoje komunistinėje valstybėje, o jos lyderį Kim Jung Uną (Kim Čen Uną) vadina „savo draugu“.

Tačiau Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert (Heter Noert) pabrėžė, kad D.Rodmano vizitas „niekaip nesusijęs su O.Warmbier paleidimu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikino tėvai Fredas ir Cindy (Sindi) apie jo paleidimą paskelbė antradienį išplatinę pareiškimą.

„Deja, jis ištiktas komos. Mums buvo pasakyta, kad jis yra tokios būklės nuo 2016 metų kovo, – sakė O.Warmbier šeima. – Apie tai sužinojome vos prieš savaitę“.

Kai O.Warmbier atskraidinęs lėktuvas nusileido Sinsinačio oro uoste, vaikinas buvo perkeltas į jo laukusį greitosios pagalbos automobilį, kuriuo buvo skubiai nugabentas į Sinsinačio universiteto medicinos centrą, pranešė televizija „Fox News“.

„Politinis įkaitas“

O.Warmbier tėvams buvo pasakyta, kad netrukus po jų sūnaus teismo praėjusių metų kovą jam buvo duota migdomųjų tabletė, kurią išgėręs jis nugrimzdo į komą.

REKLAMA

JAV pareigūnai vaikino būklės nekomentuoja, tačiau buvęs ambasadorius ir Naujosios Meksikos gubernatorius Billas Richardsonas (Bilas Ričardsonas) sakė kalbėjęsis su Otto šeima.

„Otto jau daugiau nei metus yra ištiktas komos, jam skubiai reikia tinkamos medicinos priežiūros Jungtinėse Valstijose“, – sakė B.Richardsonas, kuris anksčiau dirbo specialiuoju pasiuntiniu Šiaurės Korėjai ir vis dar dalyvauja sprendžiant ten kalinamų amerikiečių klausimus.

„Šiandien paryčiais sulaukėme Cindy ir Fredo Warmbier skambučio. Jie pateikė mums naujausią informaciją apie jo būklę. Šiaurės Korėja privalo aiškiai įvardyti priežastis, kodėl jį ištiko koma“, – sakė buvęs ambasadorius.

REKLAMA

R.Tillersonas biudžeto svarstymui skirto Senato posėdžio pradžioje sakė, kad Valstybės departamentas nekomentuoja O.Warmbier būklės „gerbdamas jį ir jo šeimą“.

Jungtinės Valstijos kaltino Šiaurės Korėją, kad ji naudojasi O.Warmbier kaip politiniu įkaitu, ir griežtai pasmerkė jam skirtą bausmę kaip neproporcingą vaikino tariamai įvykdytam nusikaltimui.

Studentas buvo paleistas tarp Vašingtono ir Pchenjano tvyrant įtampai po virtinės Šiaurės Korėjos įvykdytų raketų bandymų. JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) pirmadienį pareiškė, kad Pchenjano ginklų programa yra „aiški ir reali grėsmė“ visam pasauliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio pabaigoje perėmęs šalies vairą iš Baracko Obamos (Barako Obamos), D.Trumpas netrukus pareiškė, kad Šiaurės Korėjos pastangos sukurti branduolinį ginklą galinčią nešti balistinę raketą Vašingtonui kelia didžiausią grėsmę.

Jungtinės Valstijos padidino spaudimą Kinijai ir kitoms įtakingoms valstybėms, kad jos užtikrintų, jog būtų vykdomos Šiaurės Korėjai paskelbtos Jungtinių Tautų sankcijos.

Tuo tarpu buvęs krepšinio „blogiukas“ D.Rodmanas antradienį atskrido į Pchenjaną vilkėdamas sportinius marškinėlius, papuoštus kriptovaliutos, naudojamos atsiskaityti legalizuotos marihuanos rinkose, logotipu.

REKLAMA

D.Rodmanas čia jau lankėsi mažiausiai ketus kartus. Pastarąjį kartą Pchenjane jis viešėjo 2014 metais ir sulaukė griežtos kritikos, kai per parodomąsias krepšinio rungtynes sudainavo „Ilgiausių metų“ šalies lyderiui Kim Jong Unui.

Prieš antradienio vizitą D.Rodmanas žurnalistams sakė, kad D.Trumpas džiaugsis šia jo kelione, nes aš „stengiuosi padaryti tai, ko mums abiem reikia“. Tai pakurstė kalbas, kad buvusi krepšinio žvaigždė galbūt veikia kaip neoficialus pasiuntinys.

JAV pareigūnai atmetė tokias prielaidas ir sakė, kad D.Rodmanas į Šiaurės Korėją vyksta kaip privatus asmuo. Visgi, buvęs krepšininkas yra vienintelis bendras D.Trumpo ir Kim Jong Uno draugas.

REKLAMA

„Didžiausia klaida“

Virdžinijos universiteto studentas O.Warmbier buvo areštuotas už tai, kad nuo viešbučio Šiaurės Korėjoje sienos nukabino politinį plakatą.

2016 metų sausį jis buvo sulaikytas oro uoste, kai su turistų grupe rengėsi išvykti iš šalies.

Per spaudos konferenciją prieš teismą O.Warmbier kūkčiodamas sakė, kad padarė „didžiausią klaidą savo gyvenime“, ir prašė jį paleisti.

Šiaurės Korėja kartais įkalina JAV piliečius, kuriuos paprastai paleidžia į laisvę, kai šalyje apsilanko kokia nors įtakinga Amerikos politinė figūra.

2009 metais buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) susitarė su Pchenjanu, kad būtų paleistos amerikietės televizijos žurnalistės Laura Ling (Lora Ling) ir Euna Lee (Juna Li), kurios buvo įkalintos, kai pateko į Šiaurės Korėją, perėjusios sieną su Kinija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų