REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geroji renovacijos praktika pasiekia ir pačius mažiausius Lietuvos rajonus. Skuode iki šiol renovuoti vos du namai. Tačiau 2016 m. kvietimu mažam rajonui skirtos net 9 kvotos, šiuo metu jau patvirtinti 6 investiciniai planai.

Geroji renovacijos praktika pasiekia ir pačius mažiausius Lietuvos rajonus. Skuode iki šiol renovuoti vos du namai. Tačiau 2016 m. kvietimu mažam rajonui skirtos net 9 kvotos, šiuo metu jau patvirtinti 6 investiciniai planai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susirinkimuose dalyvaudavo ir pats meras

Renovacijos programą Skuode administruojančio „Skuodo informacijos centro“ vadovė Gražinitė Jokšienė džiaugiasi, kad gyventojai į daugiabučių modernizaciją žvelgia vis pozityviau. „Sakyčiau, dabar apie 70 - 80 proc. gyventojų pasisako „už“, o skeptikai dažniausiai yra abejoja būsimais rangovų darbų kokybe. Žmonės itin jautrūs blogiems pavyzdžiams, o gerųjų kartais ir nepastebi“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Šviečiant visuomenę renovacijos klausimais daug prisidėjo ir Skuodo rajono savivaldybė: gyventojų susirinkimai vykdavo ne tik „Skuodo informacijos centro“ salėje, bet ir savivaldybės patalpose, o kartais – net ir netoli daugiabučio esančioje mokyklos aktų salėje. G. Jokšienės teigimu, jos atstovaujamos įstaigos bei savivaldybės pagrindinės funkcijos renovacijos inicijavimo metu – kaip įmanoma išsamiau informuoti gyventojus, o į balsavimą jokiu būdu nesikišti.

REKLAMA
REKLAMA

„Sunkiau būdavo pagauti nebent į užsienį išvykusius butų savininkus, tad pastarieji pasisakydavo raštu. Dauguma jų yra visomis keturiomis už renovaciją, nes nori pakelti savo būsto vertę. Na, o su šiuo metu renovacijos laukiančiais daugiabučiais apskritai jokio vargo nebuvo: žmonės jau yra įsitikinę renovacijos nauda. Apskritai, judinant šiuos procesus didžiausias indėlis ir yra pačių gyventojų“, – tikina G. Jokšienė.

Tvarkytis pastūmėjo krentantys balkonai

Viena iš G. Jokšienės minėtų aktyvių gyventojų yra Jurgita Šemetienė. Jauna, vaikus auginanti moteris net trejus metus švietė ir organizavo Petro Cvirkos g. 15 namo gyventojus, siekdama juos įtikinti renovacijos nauda. „Šia tema nuomonę turi visi. Man ir pačiai teko nemažai padirbėti, norint, kad kaimynai įgytų pasitikėjimą daugiabučių renovacijos programa“, – atsidūsta pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016 m. baigtas renovuoti namas prieš modernizacijos darbus buvo tiesiog avarinės būklės: kadaise netgi vienas balkonas buvo nukritęs žemyn. Kapitalinio remonto reikalavo namo fasadas, aptrupėję balkonai, vidaus instaliacijos, šildymo vamzdynai ir pan. Be abejo, didelės už šilumos energiją gaunamos sąskaitos taip pat buvo svarbus tvarkytis stumiantis veiksnys.

Įvardija individualios šildymo apskaitos būtinybę

„Rangovais ir daugiabučio renovacijos darbais likome tikrai patenkinti, na, o klaidos dažnai pasimato tik įsibėgėjus ar pasibaigus darbams. Svarbiausia – niekuomet nereikia skubėti su investiciniu planu. Taip pat, mūsų namo atvejis rodo, kad be individualios šilumos apskaitos energijos taupymas nebus toks efektyvus“, – teigia J. Šemetienė.

REKLAMA

Pašnekovė pasakoja, kad prieš kelerius metus, kuomet buvo ruošiamas investicinis planas, galimybės pasirinkti individualią apskaitą dar nebuvo. Tad šiuo metu, kai daugiabučio sunaudojama energija yra skaičiuojama bendrai, gyventojai nėra tokie motyvuoti taupyti. Individualios apskaitos įvedimas figūruoja tolesniuose aktyvios moters planuose, gerinant savo ir kaimynų gyvenimo kokybę.

„Be abejo, sutaupymus fiksuojame, bet ne viskas priklauso nuo statybininkų: žmonės patys turi prisidėti, būti sąmoningi ir solidarūs. Burdama kaimynus renovacijai skatinau juos pasinaudoti kiekviena programos teikiama galimybe: būdami mažo miestelio gyventojai niekada nebūtume to padarę savo lėšomis“, – tvirtina J. Šemetienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų