REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia užsimojo iš lietuvių padaryti tikrus sveikuolius. Pritarta alkoholio ribojimo priemonėms, svarstomi draudimai rūkaliams, savo eilės laukia ir saldumynų mėgėjai. Sveikatos apsaugos ministerijoje šiuo metu sudaroma darbo grupė, kuri rengs cukraus vartojimo mažinimo priemonių planą.

Valdžia užsimojo iš lietuvių padaryti tikrus sveikuolius. Pritarta alkoholio ribojimo priemonėms, svarstomi draudimai rūkaliams, savo eilės laukia ir saldumynų mėgėjai. Sveikatos apsaugos ministerijoje šiuo metu sudaroma darbo grupė, kuri rengs cukraus vartojimo mažinimo priemonių planą.

REKLAMA

Anot ministerijos, žadama ypatingą dėmesį skirti vaikų mitybos gerinimui – bus organizuojami nėščiųjų ir motinų mokymai, tobulinamas vaikų sveikatos ugdymas, žadama keisti ir mokyklų valgiaraščius bei nustatyti griežtesnius kriterijus viešiesiems maisto pirkimams savivaldybėse.

Lietuviai suvartoja per daug cukraus

Pernai Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas mitybos tyrimas rodo, kad vidutiniškai beveik 13 procentų lietuvio dienos raciono sudaro cukrūs. Beveik kas ketvirtas lietuvis yra nutukęs. Tačiau rekomenduojamą cukraus paros normą mes viršijame nestipriai. Medikai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau 20 gramų cukraus. Tai yra apie 5 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Lietuviai suvartoja 20,2 gramus.

Ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas sako, kad cukraus suvartojimas auga visame pasaulyje. O prie to prisideda gamintojai, kurie vis didina cukraus kiekį produktuose. „Pastebėta, kad maisto pramonės įmonės, tarpusavyje besivaržydamos ir siekdamos bet kokiu būdu pritraukti pirkėją, į produktus deda vis daugiau cukraus, riebalų ir druskos. Gyventojai, vartodami pramoniniu būdu pagamintą maistą, gauna visą šį perteklių.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl visoje Europos Sąjungoje gyventojų mityba tampa vis labiau nesubalansuota, plinta lėtinės neinfekcinės ligos, vėžys, nutukimas, cukrinis diabetas ir kitos. Todėl Pasaulinė sveikatos organizacija ir Europos Sąjunga ragina spręsti šią problemą. Pradedant vaikų ugdymu ir geresne mityba mokyklose, baigiant susitarimais su pramone dėl maisto produktų sudėties, produktų pakuočių ženklinimo“, – sako A. Kranauskas.

REKLAMA

Draudimais nieko nepasieksime

Gydytoja dietologė Jūratė Dobravolskienė sako, kad baltojo pridėtinio cukraus iš viso reikėtų atsisakyti. Būtų geriau, kad mūsų virtuvėje tokio produkto nebūtų.

Anot gydytojos, mažinti cukraus vartojimą reikia visų pirma per švietimą. „Drausti žmogui kažką valgyti negalima. Tai jau būtų žmogaus teisių pažeidimas. Tik per sąmoningumo ugdymą galime pasiekti rezultatų. Nuo pat darželio reikia aiškinti vaikui apie cukraus, riebalų, nutukimo žalą. Ypač svarbu, kaip vaikas maitinasi šeimoje – iš ten jis atsineša valgymo įpročius, kuriuos vėliau sunku pakeisti“, – sako gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Dietologė teigia, kad kita priemonė būtų tartis su gamintojais, kad šie žmonėms pateiktų daugiau gaminių su mažesniu sukraus kiekiu ar sumažintų cukraus kiekį jau esamuose gaminiuose. Pavyzdžiui, būtų galima sutartinai mažinti cukraus kiekį gazuotuose gėrimuose.

Kuo gresia cukraus perteklius

Gydytoja dietologė sako, kad cukraus troškimas ateina dar iš kūdikystės, nes motinos pienas yra saldus. Taigi jau iš prigimties atsinešame norą valdyti saldžiai. Cukrų suprantame, kaip malonumą, apdovanojimą. Tačiau saldus malonumas gresia baisiomis ligomis ir nutukimu.

„Ypač kepiniuose, šokoladuose su cukrumi eina ir didžiulis riebalų kiekis. Saldumynuose esantys riebalai kartu su cukrumi duoda mums daug perteklinių kalorijų. Šių kalorijų mes nespėjame sudeginti. Mūsų laikais fizinis aktyvumas labai sumažėjęs, žmonės daug laiko praleidžia prie kompiuterio, dirba sėdimus darbus, mažiau vaikšto, daugiau važinėja automobiliais. Todėl kalorijų perteklių mūsų kūnas verčia riebalais – mes tunkame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su nutukimu prasideda įvairios ligos. Visų pirma – antrojo lygio cukrinis diabetas. Taip pat padidėja cholesterolio kiekis kraujyje, dėl to žmonės serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Širdį antsvoris vargina ir dėl to, kad kai svoris dvigubas, jai tenka dvigubai dirbti. Dėl didelio svorio kenčia ir stuburas, prasideda sąnarių ligos, nes jiems reikia nešioti didesnį svorį. Pažeidžiama tampa ir lytinė funkcija. Įrodyta, kad krūties, prostatos vėžiai yra susiję su nutukimu. Taip pat nutukimas skatina žarnyno ligas, tulžies pūslės akmenligę ir daugelį kitų susirgimų“, – aiškina dietologė.

J. Dobravolskienė sako, kad perteklinis cukraus vartojimas matosi ir ant veido. Cukrus skatina lėtinius uždegiminius procesus mūsų kūne. Labiausiai pažeidžiami paaugliai, kurie kenčia nuo aknės. Cukraus vartojimas jiems stipriai pablogina odos būklę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų