REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Ipanemos paplūdimys Rio de Žaneire, Brazilijoje (nuotr. Vida Press)

Vienas svarbiausių dalyku vasaros sezono metu yra orai. Ši vasara turėtų mus pradžiuginti, nes žadama, kad ji bus šiek tiek šiltesnė, nei įprastai. Tačiau į kai ką visgi verta atkreipti dėmesį.

27

Vienas svarbiausių dalyku vasaros sezono metu yra orai. Ši vasara turėtų mus pradžiuginti, nes žadama, kad ji bus šiek tiek šiltesnė, nei įprastai. Tačiau į kai ką visgi verta atkreipti dėmesį.

REKLAMA

Vasaros vidutinė temperatūra numatoma truputį aukštesnė už vidutinę daugiametę (1981–2010 m. klimato norma – 16.8 °C), kritulių kiekis mažai skirsis nuo vidutinio daugiamečio (1981– 2010 m. klimato norma – 229 mm).

Pastovumu mūsų vasaros nepasižymi

Mūsų vasaros yra pakankamai nepastovios. Dažnai kelias karščio dienas keičia kelios lietingos ir vėsios dienos. Prie šio nepastovumo prisideda ir klimato kaita.

„Vasaros Lietuvoje nėra itin pastovios. Pastebėta, kad paskutiniais metais, tie ekstremumai dėl klimato kaitos didėja ir tas nepastovumas dar labiau ryškėja, o ateityje jie, ko gero, dar labiau ryškės”, – pasakoja klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei šaltas pavasaris, tai šilta vasara?

Temperatūra svyruoja, jei būna vėsiau, paskui būna ir šilčiau, bet drastiškų permainų tikrai nebus.

REKLAMA

„Yra tokia liaudies išmintis, kuri tarsi logiškai paremta kompensaciniu mechanizmu. Vidutinė temperatūra keliatą laipsnių paprastai būna didesnė ar žemesnė už normą, bet tas svyravimas didelis nebūna, kad staiga pasidaro karščiau dešimčia laipsnių. dėl to ir atsiranda tokia išmintis. Tačiau pagal vienos dienos orus tikrai negalima atspėti viso sezono, jokio pagrindo tam nėra, mokslas turėdamas didžiulius resursus skaičiuoti ir atlikti daug skaičiavimų taip tiksliai nepadaro, atspėti yra neįmanoma”, – kalbėjo D.Valiukas.

Šią liepą kritulių gali būti mažiau

Kritulių kiekvieną vasaros mėnesį iškrenta labai panašus kiekis, bet šių metų liepa žadama sausesnė, nei įprastai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vasarą, jeigu žiūrint labai smulkiai, tai kas mėnesį iškrenta po 75 mm kritulių. Tai šiemet tiek birželis, tiek rugpjūtis, prognozuojama, tokie ir turėtų būti, tačiau liepa prognozuojama sausesnė”, – mini klimatologas.

O kaip gi birželis?

Birželio pirma diena toli gražu nereiškia vasaros pradžios, ji prasideda antroje birželio pusėje, po Joninių. Tuo metu saulė pasiekia savo aukščiausią tašką. Būtent šiuo laikotarpiu prasideda tikroji vasara.

„Aš mėgstu sakyti, kad Lietuvoje vasara trunka nuo Joninių iki Žolinės. Tuo metu yra ta tikroji vasara, bet pasitaiko įvairių išimčių. Galime teigti, kad laikotarpis tarp Joninių ir Žolinės galėtų būti saugiausias statymas orų prognozių loterijoje, tačiau galima mėginti statyti ir už birželį. Nes šis mėnuo yra visiška loterija, jis gali būti bet koks. Viena savaitė gali būti labai šlapia ir lietinga, o kita savaitė gali būti labai šilta, nes šis mėnuo labai permainingas ”, – pasakoja sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada geriausia atostogauti?

Įprastai Lietuvoje geriausias laikotarpis atostogoms yra paskutiniosios liepos savaitės ir pirmosios rugpjūčio.

„Statistiškai liepos pabaiga ir rugpjūčio pradžia būna karščiausias laikotarpis Lietuvoje. Pernai taip nebuvo. Pernai liepos mėnuo už normą buvo šiltesnis puse laipsnio, rugpjūtis atitiko normą (buvo vos vos vėsesnis, 0,2 laipsniais). Tad, iš tiesų, prisimename liepos pabaigos vėsą ir pamirštame tuos karščius, kurie buvo”, – pasakoja klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų